6 βιβλία για τον Απρίλιο - Free Sunday
6 βιβλία για τον Απρίλιο

6 βιβλία για τον Απρίλιο

Μάικλ Λιούις, Flash boys, το ανεξέλεγκτο παιχνίδι του χρήματος, μεταφρ. Κατερίνα Χαλμούκου, εκδ. Κέδρος

1 min

 

Μια ομάδα χαρισματικών ανθρώπων, με εφόδιο την εμπειρία τους στη Γουόλ Στριτ, ξεσκεπάζουν μια συνωμοσία στο χρηματιστήριο, αποδεικνύοντας ότι οι μηχανισμοί του έχουν στηθεί έτσι ώστε να ευνοούν όσους έχουν εσωτερική πληροφόρηση. Ο Μάικλ Λιούις ρίχνει φως στις σκοτεινές πτυχές του κόσμου της οικονομίας. Οι πρωταγωνιστές του, τόσο διαφορετικοί σε σχέση με το πρότυπο του «χρηματιστή της Γουόλ Στριτ», διατηρούν μια αίσθηση καθήκοντος σε ένα περιβάλλον όπου κανείς δεν σε πληρώνει για να είσαι ηθικός.

Ο Αναρχικός τραπεζίτης, Φερνάντο Πεσόα, μετάφρ. Θάνος Καραγιαννόπουλος εκδ. Οξύ

2 min

Το διήγημα, με τον οξύμωρο και προκλητικό τίτλο, καταπιάνεται με την τυραννία που ασκείται πάνω στον άνθρωπο από τα «κοινωνικά επινοήματα», μεταξύ των οποίων το ισχυρότερο και χειρότερο είναι το χρήμα. Πρόκειται για έναν διάλογο μεταξύ του συγγραφέα-«τραπεζίτη» και του συνομιλητή του, ο οποίος ζητά να διαλευκανθεί η αντίφαση από τη συνύπαρξη ανάμεσα στο «αναρχικός» και στο «τραπεζίτης». Ο μεγάλος πορτογάλος συγγραφέας κλονίζει το κατεστημένο το 1922, προβληματίζει, και μας προκαλεί να τον ξανά διαβάσουμε.

Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν,  Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, εκδ. Παπαδόπουλος

3 min

Στην Τουρκία εξελίσσεται ένας ουσιαστικός µετασχηµατισµός υπό τον Ερντογάν: Η φυσιογνωμία της χώρας αλλάζει σε ισχυρή θρησκευτική και συντηρητική κατεύθυνση και επηρεάζεται ανάλογα και η συμπεριφορά της στο διεθνές γίγνεσθαι. Στο εσωτερικό δημιουργείται ένα µονοπρόσωπο σύστηµα χωρίς θεσµικά αντίβαρα, µε τον Τούρκο πρόεδρο να επιχειρεί να συγκεράσει το θρησκευτικό στοιχείο µε το εθνικιστικό. Είναι άραγε ικανή η 'Αγκυρα να αναθεωρήσει τον στρατηγικό της προσανατολισµό Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα από τον µετασχηµατισµό της Τουρκίας;

Εφιάλτες & Παραμύθια,  Αντώνης Τουμανίδης, εκδ. Anubis

4 min

Συνήθως πιστεύουμε πως μόνο τα παιδιά αγαπούν τα παραμύθια. Όμως κάποιοι ενήλικες κουβαλάνε αυτή την αγάπη μαζί τους για πάντα. Και κάτι ξυπνάει μέσα τους όταν ακούνε το «Μια φορά κι έναν καιρό». Γι’ αυτούς τους ενήλικες γράφτηκε αυτό το βιβλίο.  Είκοσι έξι παραμύθια -στη Β΄ έκδοση προστέθηκαν τρεις νέες ιστορίες- αποκτούν τη μεσαιωνική σκοτεινή υπόσταση που έχασαν με τα χρόνια, μετατρέπονται σε αναγνώσματα ενηλίκων, όπως ήταν κάποτε, και παρουσιάζονται στο αναγνωστικό κοινό με μία εντελώς διαφορετική και νέα προσέγγιση.

Το μυστικό του βασιλιά των γερανιών: Ένα ημερολόγιο εξιχνίασης φόνου, Μιράντα Βατικιώτη, εκδ. Πικραμένος

5 min

Ένας άνθρωπος βρίσκεται άγρια δολοφονημένος στο σπίτι του. Ο δράστης, προτού αποχωρήσει από τον τόπο του εγκλήματος, έχει βάλει φωτιά στον νεκρό και έχει αφήσει ένα αινιγματικό γραπτό μήνυμα. Σ’ αυτή την περιπέτεια ο επιθεωρητής Γ. Παπαδόπουλος για να λύσει τον γρίφο θα κληθεί να ξεπεράσει κάθε είδους όριο, με τον βοηθό του Α. Αλεξάκη. Η έρευνα θα οδηγήσει σε θαμμένα μυστικά, μια ψυχιατρική κλινική, τον Μπρεχτ, ηλικιωμένους επιθεωρητές και ψυχεδελικά όνειρα.

Είμαστε αστρόσκονη. Σύμπαν, μια ιστορία χωρίς τέλος, Διονύσης Π. Σιμόπουλος, εκδ. Μεταίχμιο

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος μας αφηγείται τη μαγική και συναρπαστική ιστορία της ζωής των αστεριών από τη γέννησή τους ως την καταστροφή τους. «Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο».

6 min