Η Αθήνα μέσα από 5 λογοτεχνικά βιβλία - Free Sunday
Η Αθήνα μέσα από 5 λογοτεχνικά βιβλία

Η Αθήνα μέσα από 5 λογοτεχνικά βιβλία

Η ίδρυση της Αθήνας χάνεται στην αχλή του μύθου, καθώς από τη νεολιθική εποχή έως σήμερα δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται. Χαοτική, αλλά και συναρπαστική, παραμένει μια μεσογειακή μεγαλούπολη. Οι άνθρωποι που έζησαν και χάρηκαν την Αθήνα στο παρελθόν, οι γενιές που πέρασαν και έφυγαν και που μας κληροδότησαν αυτή την πόλη, όπως κι εμείς με τη σειρά μας θα το κάνουμε στους επόμενους, έχουν αφήσει τα ίχνη τους σε κτίρια και γωνιές της, αλλά και στις σελίδες των βιβλίων.
Από την αρχαιότητα έως σήμερα, η Αθήνα έχει υμνηθεί από ποιητές και μουσικούς και γενικότερα έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πάμπολλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και δημιουργούς και φυσικά συγγραφείς.

Φέτος, η Αθήνα αναδείχθηκε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου από την UNESCO για έναν ολόκληρο χρόνο, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2019. Ας συναντήσουμε λοιπόν την Αθήνα του χθες και του σήμερα και ας περιηγηθούμε σε αυτήν μέσα από τη ματιά και τη γραφή διάφορων συγγραφέων των εκδόσεων Μεταίχμιο που πιάνουν και αποτυπώνουν τον παλμό της.

 

Περπατώντας στην Αθήνα του Νίκου Βατόπουλου

Ποιος καταλληλότερος να μιλήσει για την Αθήνα από τον γνωστό αθηναιογράφο Νίκο Βατόπουλο; Το Περπατώντας στην Αθήνα είναι ένα μοναδικό βιβλίο για την αρχιτεκτονική της πόλης, για την ιστορία της κάθε γειτονιάς, για τα όσα έχει υποστεί ο αστικός οικιστικός ιστός, για ιδιαίτερα σπίτια και την ιστορία που κρύβουν. Ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος μεταφέρει τη γνώση και τη βιωματική εμπειρία του, περιδιαβαίνοντας και φωτογραφίζοντας σπαράγματα μνήμης και Ιστορίας.

Ελαφρά ελληνικά τραγούδια του Αλέξη Πανσέληνου

Ο Αλέξης Πανσέληνος στο νέο του μυθιστόρημα τοιχογραφεί την Αθήνα της μεταπολεμικής εποχής, αναπλάθοντας τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’50. Τα στέκια, οι ταβέρνες, τα βιβλιοπωλεία, τα τυπογραφεία, τα γλυκατζίδικα, τα ρεμπέτικα κουτούκια, τα ξενοδοχεία του κέντρου, τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα κ.ά., μαζί με τους δρόμους στα Εξάρχεια, στον Κολωνό, στο Μεταξουργείο, αλλά και στην περιφέρεια στην Κηφισιά, στην Καλλιθέα, το Παγκράτι και αλλού λειτουργούν σαν αυτές τις πολύχρωμες παλιές καρτ ποστάλ που βρίσκουμε πια μόνον στα παλαιοπωλεία και αναπαριστούν γωνιές μιας πόλης που δεν υπάρχει πια.

Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο της Άλκης Ζέη

«Γεννήθηκα στην Αθήνα, στην οδό Κέας, στην πλατεία Κολιάτσου». Η Άλκη Ζέη αφηγείται την ιστορία των νεανικών της χρόνων, «το παραμύθι της ζωής της», μεγάλο κομμάτι της οποίας διαδραματίζεται στους δρόμους της Αθήνας, μιας τόσο διαφορετικής αλλά και τόσο ίδιας πόλης με την Αθήνα του σήμερα.

Το πιο μακρύ ταξίδι της Μαίρης Μαγουλά

Στην Αθήνα της δεκαετίας του ’50, με φόντο τα δαιδαλώδη στενά της Πλάκας και των Αναφιώτικων, εκτυλίσσεται το χειμαρρώδες μυθιστόρημα της Μαίρης Μαγουλά με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους της αρχοντικής αυτής γειτονιάς, όπου κάποτε χτυπούσε η καρδιά της πόλης.

Η Αθήνα σε 7 διαδρομές της Μαρίζας Ντεκάστρο

Η γνωστή συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο μάς ξεναγεί στην πόλη της Αθήνας μέσα από 7 διαδρομές με ειδικό ενδιαφέρον σε περιοχές και περιόδους της πόλης, με χάρτες και πλούσιο πληροφοριακό υλικό από την αρχαία Ελλάδα έως τη σύγχρονη εποχή. Ένας οδηγός για μικρούς και μεγάλους για να εξερευνήσετε τις περιοχές της πόλης που σφύζουν από ιστορία.

Θεματικός περίπατος

Ο καλύτερος όμως τρόπος για να γνωρίσετε μια πόλη πέρα από τις σελίδες των βιβλίων είναι να την περπατήσετε, να περιπλανηθείτε στους δρόμους της και να ανακαλύψετε τις κρυμμένες γωνιές της, μόνοι σας ή με παρέα. Αν χρειάζεστε ξεναγό, ελάτε στον θεματικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, με τον Νίκο Βατόπουλο και οδηγό το νέο του βιβλίο. Περισσότερα εδώ