Δέκα βιβλία για μικρούς και μεγάλους - Free Sunday
Δέκα βιβλία για μικρούς και μεγάλους

Δέκα βιβλία για μικρούς και μεγάλους

Ένα σύννεφο για τα γενέθλιά μου, Ελένη Ανδρεάδη, εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Μεταίχμιο

1 min

Η Ελένη Ανδρεάδη, που εμπνέει χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, επιστρέφει με ολοκαίνουριο βιβλίο. Μέσα από μια πρωτότυπη ιστορία, η βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο συγγραφέας δείχνει στην εκκολαπτόμενη γενιά αναγνωστών ποια είναι τα πιο όμορφα και ουσιαστικά πράγματα σε αυτή τη ζωή. Μέσα από την best-seller σειρά βιβλίων της «Πράκτορες του Πλανήτη» η Ελένη Ανδρεάδη έχει καταφέρει να δημιουργήσει με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο μια συνειδητοποιημένη επίλεκτη ομάδα παιδιών-αναγνωστών σε Ελλάδα, Αμερική, Κίνα, Κορέα, Τουρκία και Αίγυπτο, που αναλαμβάνει καθημερινά δράση για το περιβάλλον, βάζοντας τα γυαλιά στους ενήλικες.

Εννιά μικρές ιστορίες για το φως και το σκοτάδι, Μαριέττα Πεπελάση, εκδ. IANOS

2 min

Η Μαριέττα Πεπελάση μέσα από το γλαφυρό ύφος και την περιγραφή εικόνων, άλλοτε παρμένων από τον κόσμο που μας περιβάλλει και άλλοτε εμπνευσμένων από τον σουρεαλισμό του υποσυνείδητου, προσπαθεί να απεικονίσει τις αντιθέσεις που ενυπάρχουν τόσο στον άνθρωπο ως έναν αυθύπαρκτο μικρόκοσμο όσο και στην κοινωνία που τον «γεννά» και μετέπειτα τον φιλοξενεί. Αυτές οι εννιά ιστορίες βρίθουν νοημάτων σχετιζόμενων με την ειρήνη, την αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό και το ενδιαφέρον για τον πλησίον – αξίες που θα έπρεπε να διέπουν κάθε άνθρωπο. Δεν διστάζουν, όμως, να δείξουν και τη σκοτεινή όψη της ανθρώπινης φύσης, με την οποία η ανθρωπότητα οδηγήθηκε μακριά από τη θαλπωρή του φωτός της αγάπης.

Εράν – Βυζαντινά αμαρτήματα, Γιάννης Καλπούζος, εκδ. Ψυχογιός

3 min

Εράν: να ερωτεύεσαι, να αγαπάς. 766 μ.Χ. Η Λυγινή και ο Υάκινθος σύρονται μαζί με πλειάδα μοναχών στον Ιππόδρομο, διαπομπεύονται και τους παντρεύουν με τη βία. Κρύβουν και οι δύο επτασφράγιστα μυστικά, τα οποία θα σημαδέψουν τις ζωές τους και εν πολλοίς θα τις καθορίσουν κατά την οδύσσειά τους. Ο Ροδανός, αγγελοπρόσωπος, ριψοκίνδυνος, θηρευτής των ηδονών, μα και με φοβερά μυστικά να τον σφιχτοδένουν, είναι συνάμα προσηλωμένος σε ό,τι θεωρεί χρέος. Γύρω από αυτούς τους τρεις ήρωες και το μυστήριο του Ιερού Στιχαρίου, το οποίο θα μπορούσε να ανατρέψει αυτοκράτορες και πολιτικές δεκαετιών, κινείται η μυθοπλασία κατά το δεύτερο μισό του 8ου αιώνα με φόντο την Εικονομαχία και την καθημερινή ζωή στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και τη Θράκη. Σε μια μοναδική εποχή, άγνωστη και μυθώδη. Τους πλαισιώνουν αρκετοί δευτεραγωνιστές, όπως ο μοχθηρός Ερμάς, ο καλλιεργημένος δούλος Κιτίν, ο Αρκάδιος που τον μεγάλωσε στο δάσος μια αρκούδα, η θεατρίνα Γοργονία, ο πατρίκιος Φωκάς με την ομάδα των Λεόντων του, ο μαύρος ευνούχος Αράν και άλλοι. Οι πρωταγωνιστές φτάνουν στα άκρα, ερωτεύονται παράφορα, ζουν ανέμελα, δίνονται στη ζωή και τους δίνεται, ταπεινώνονται, συνθλίβονται, ανακάμπτουν, ξαναπέφτουν στον βούρκο, καταρρέουν, αφιερώνονται στον Θεό ή Τον απαρνούνται, γίνονται θύματα της εικόνας τους ή οδηγούνται στο εράν διά του οράν της ψυχής. Έχουν να αντιμετωπίσουν συκοφαντίες, πολέμους, ραδιουργίες, θανάσιμους εχθρούς, έναν έρωτα-σφαγή, εφιάλτη και όνειρο και, πάνω απ’ όλα, τον ίδιο τους τον εαυτό.

H ηχώ του Παρισιού, Sebastian Faulks, μτφρ.: Κλαίρη Παπαμιχαήλ, εκδ. Κλειδάριθμος

4 min

Η «Ηχώ του Παρισιού» είναι ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα για τις χαμένες ψυχές στη γαλλική πρωτεύουσα. Η ιστορία του διαδραματίζεται με φόντο το Παρίσι όπως δεν το έχετε ξαναδεί –μια πόλη όπου σε κάθε κτίριο φαίνεται να αντηχεί ένα κρυφό παρελθόν, οι σκιές του Βισύ και της Αλγερίας.

Η Αμερικανίδα μεταδιδακτορική ερευνήτρια Χάνα και ο νεαρός Μαροκινός Τάρεκ, που το ’χει σκάσει από το σπίτι του, μπορεί να μην έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, επηρεάζονται ωστόσο από τα φαντάσματα που κυκλοφορούν με το φως της μέρας στο Παρίσι. Η Χάνα ακούει τις απίστευτες μαρτυρίες των γυναικών που έζησαν στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Θέλοντας να κατανοήσει τις ζωές τους, και μέσα από αυτές και τη δική της, ανακαλύπτει μια πόλη γεμάτη στοιχεία και διασυνδέσεις. Στα προάστια των μεταναστών, ο Τάρεκ ψάχνει τη μητέρα, που γνώρισε ελάχιστα. Αθώος όπως είναι, το κάθε βουλεβάρτο, ο κάθε σταθμός του μετρό και η κάθε γωνιά του δρόμου αποτελούν γι’ αυτόν πηγή έκπληξης.

Σε αυτό το βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα ο Faulks ασχολείται με τα ζητήματα της αποικιοκρατίας, της μετανάστευσης, της αδικίας και της ταυτότητας. Με μεγάλη πρωτοτυπία και σκοτεινό χιούμορ, η «Ηχώ του Παρισιού» μας κάνει να αναρωτηθούμε πόσα χρειάζεται πράγματι να ξέρουμε ώστε να ζήσουμε μια ζωή που να έχει αξία.

Παράξενος, Κανισάλες, εικονογράφηση: Κανισάλες, μτφρ.: Αμάλια Βάργκας, εκδ. Διάπλαση

5 min

Οι εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορούν στη σειρά «Σύγχρονες ιστορίες και παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο» τη σύγχρονη ιστορία από την Ισπανία «Παράξενος» του Κανισάλες, που έκανε και την εικονογράφηση του βιβλίου, σε μετάφραση Αμάλια Βάργκας.

Όταν ο Κλεμέντε ακούει ότι «ζητούνται υπάλληλοι στην καινούργια βίλα, πηγαίνει αμέσως για συνέντευξη, γεμάτος αισιοδοξία. Και όταν αντικρίζει τους υπόλοιπους υποψήφιους, είναι σίγουρος ότι δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να πιάσει δουλειά, αφού είναι ο μόνος φυσιολογικός και όλοι οι άλλοι τού φαίνονται πολύ παράξενοι. Μόνο που… τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ποιος θα προσληφθεί τελικά;

Ένα βιβλίο που μας μαθαίνει να εκτιμάμε την πραγματική μας ταυτότητα και μας κάνει να ξανασκεφτούμε τι θεωρούμε φυσιολογικό και τι παράξενο.

Ο Δράκος της Πρέσπας ΙΙ – Κεχριμπαρένια Έρημος, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, εκδ. Καστανιώτη

6 min

Η τριλογία του «Δράκου της Πρέσπας» αφηγείται από τρεις διαφορετικές οπτικές την εμφάνιση ενός τέρατος στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που μοιράζονται τρεις μικρές χώρες, ευάλωτες σε δαιμόνια και κακοδαιμονίες: η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία. Η επέλαση του θηρίου είναι σαρωτική. Κάθε χώρα ερμηνεύει διαφορετικά τις προθέσεις του μυστηριώδους εισβολέα και αναπτύσσει τη δική της δρακολογική πολιτική. Στην «Κοιλάδα της Λάσπης» (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Βραβείο περιοδικού «Κλεψύδρα») περιγράφονται οι περιπέτειες της ελληνικής πλευράς. Στην «Κεχριμπαρένια Έρημο» η αφήγηση μας μεταφέρει στην πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας. Εκεί ο δράκος εμφανίζεται ως απόκοσμη άμμος που μετατρέπει τη λίμνη σε αδιάβατη έρημο. Οραματιστές και τυχοδιώκτες, δημαγωγοί και εγκληματίες, φιλόσοφοι και έμποροι συναγωνίζονται και συνωμοτούν στη φωλιά του. Απατηλός και απρόβλεπτος, ο δράκος προκαλεί τους ερευνητές που τον μελετούν, την αγορά που τον ορέγεται και την κοινωνία που τον ανέχεται, τον συντηρεί και τον φαντασιώνεται, αλλά ο μύθος του αρχίζει να κλονίζεται…

Η τριλογία του «Δράκου της Πρέσπας» διαβάζεται με οποιαδήποτε σειρά. Κάθε βιβλίο αποκαλύπτει έναν καινούργιο κόσμο δράσης και μυστηρίου, μεταφυσικών αινιγμάτων και πολιτικών δολοπλοκιών, φωτίζοντας τα λεπτά νήματα που ενώνουν τα όνειρα και τις αυταπάτες ανθρώπων και λαών.

H επανάσταση των ζώων, Michael Escoffier, εικονογράφηση: Stéphane Sénégas, μτφρ.: Αργυρώ Πιπίνη, εκδ. Παπαδόπουλος

7 min

Τα αγαπημένα μας ζώα, από τους κροκόδειλους μέχρι τους γύπες και από τις αρκούδες μέχρι τα φίδια, δεν άντεξαν άλλο. Για πάρα πολλά χρόνια ταλαιπωρήθηκαν, κυνηγήθηκαν, φυλακίστηκαν, εκτέθηκαν στο τσίρκο και αποτέλεσαν θέαμα στο ενυδρείο. Πόσο να υπομείνουν πια τη συμπεριφορά των ανθρώπων; Έτσι, μαζεύτηκαν όλα μαζί και αποφάσισαν να αλλάξουν την τύχη τους, επαναστατώντας ενάντια στους ανθρώπους και τις πρακτικές τους. Εσείς τι λέτε, καλά δεν έκαναν;

Η «Επανάσταση των ζώων» ίσως σας θυμίσει τη «Φάρμα των ζώων» του Όργουελ, κρύβει ανατροπές που θα διασκεδάσουν τους μικρούς μας φίλους αλλά και ενδιαφέροντες χαρακτήρες που απεικονίζονται μέσα από την πανέξυπνη εικονογράφηση. Πρόκειται για μια ιστορία που θα ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους γύρω από τα δικαιώματα των ζώων. Ένα βιβλίο με τα αξιαγάπητα ζώα σε όλο τους το μεγαλείο.

Η τύχη του Φάουστο, Oliver Jeffers, μτφρ.: Φίλιππος Μανδηλαράς, εκδ. Ίκαρος

8 min

Το νέο έργο του βραβευμένου δημιουργού είναι αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενα. Ο Oliver Jeffers συνδυάζει σε αυτό τα λιγοστά κείμενα με τα μινιμαλιστικά εικαστικά του και δημιουργεί ένα βιβλίο για τη σύγχρονη ηθική. Το αποτέλεσμα είναι μια συγκινητική εμπειρία ανάγνωσης για τους αναγνώστες όλων των ηλικιών. Η «Τύχη του Φάουστο» διακρίθηκε ως ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2019 από το περιοδικό «Time».

9 μαγικοί μήνες, Δρ. Έντριεν Λ. Σιμόν, Δρ. Τζάκλιν Γουέρθ, Ντανιέλ Κλάρο, εκδ. Μίνωας

9 min

Δύο κορυφαίες μαιευτήρες-γυναικολόγοι και μία επιτυχημένη συγγραφέας βιβλίων αυτοβελτίωσης, με τρόπο απλό, κατανοητό και φιλικό, καθώς και με τη ζεστασιά της γυναικείας κατανόησης, απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις που θέτει μια γυναίκα στον γυναικολόγο της γι’ αυτή την υπέροχη περίοδο της ζωής της. Στο βιβλίο αυτό οι σύγχρονες μέλλουσες μητέρες θα βρουν έναν ανεκτίμητο φίλο: έναν έξυπνο, υποστηρικτικό και περιεκτικό οδηγό, γεμάτο πρακτικές συμβουλές. Αποφεύγοντας τον συνηθισμένο καταιγισμό συχνά περιττών πληροφοριών, έρχεται να τις ηρεμήσει, να τις ενημερώσει για ό,τι πρέπει να ξέρουν και να τις βοηθήσει να χαρούν την εγκυμοσύνη τους χωρίς αβάσιμους φόβους, άγχος, έμμονες ιδέες και αγωνιώδεις αναζητήσεις στο χάος του internet. Πρακτικές συμβουλές για τη διατροφή, τις ραγάδες, τις μετακινήσεις και τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της κύησης, τον ύπνο, τον θηλασμό, την αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης, το πώς η νέα μαμά θα ξαναβρεί τη φόρμα της μετά τη γέννα.

Η ατελείωτη γραφή του αίματος, Νίκος Μπακόλας, εκδ. Κέδρος

10 min

Η ιστορία ξεκινάει με ένα διπλό φονικό και μια αυτοχειρία σε ένα χωράφι της Μακεδονίας την εποχή του θερισμού το 1923. Η γραφή του αίματος, σαν κόκκινη κλωστή, ενώνει τους ήρωες και τις προσωπικές τους ιστορίες και, καθώς ξετυλίγεται, διαγράφει μια ελικοειδή διαδρομή, χωρίς πραγματική κατάληξη, εφόσον η ζωή μεταγγίζεται από γενιά σε γενιά μαζί με τα αισθήματα, τα πάθη, τα λάθη και όλα όσα συνθέτουν το μεγαλείο της.

Το βρέφος που βρέθηκε στον «αγρό του αίματος» θα καταλάβει το κέντρο της αφήγησης. Στη ζωή και στη διήγηση η ιστορία πηγαινοέρχεται από τη Φλώρινα έως τη Μάνη κι έπειτα φτάνει στη Θεσσαλονίκη, και ξεδιπλώνεται με φαντασία και αίσθημα και με πολλή επιδεξιότητα, για να σμίξει με την άλλη Ιστορία και να φτάσει προς τα πίσω ως τον Μακεδονικό Αγώνα, κι ύστερα να μπει στο μεγάλο ποτάμι του αίματος: του πολέμου του ’40, της Κατοχής και του Εμφυλίου, ως τις παραμονές της χουντικής δικτατορίας.

Το κάθε πρόσωπο, στο μυθιστόρημα του Νίκου Μπακόλα, κουβαλάει μέσα του τα ξέθωρα κι όμως ανεξίτηλα σημάδια της δικής του μοίρας, εκείνα που υπαγορεύουν στον καθέναν την πορεία που πρόκειται να ακολουθήσει.

Είναι μια γραφή όπου ο μύθος και η αλήθεια, το πραγματικό και το φανταστικό, το αρχέγονο και το νέο, το ιστορικό και το θρυλούμενο δένονται σε ένα μοιραίο δίχτυ, αξεδιάλυτο πολλές φορές. Ο αναγνώστης κρατάει στα χέρια του ένα βιβλίο θελκτικό και μαγευτικό και καλείται να γίνει κοινωνός στα μυστήρια της ζωής.