Έξι βιβλία για τον Μάιο - Free Sunday
Έξι βιβλία για τον Μάιο

Έξι βιβλία για τον Μάιο

Η τριλογία της Νέας Υόρκης, Paul Auster, μτφρ.: Σταυρούλα Αργυροπούλου, εκδ. Μεταίχμιο

1 min

Για πρώτη φορά σε έναν τόμο οι τρεις ιστορίες που καθιέρωσαν τον Paul Auster ως έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς.

«Γυάλινη Πόλη»: Ένα λάθος τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα θα σταθεί η αφορμή ο συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου Ντάνιελ Κουίν να υιοθετήσει μια άλλη ταυτότητα και να εμπλακεί σε μια ιστορία που τον υπερβαίνει.

«Φαντάσματα»: Ο Μπλου προσλαμβάνεται από έναν άντρα ονόματι Γουάιτ για να παρακολουθήσει έναν τρίτο άντρα, τον Μπλακ.

«Το κλειδωμένο δωμάτιο»: Ο ήρωας αναλαμβάνει να επιμεληθεί την έκδοση των έργων του καλύτερού του φίλου, Φάνσοου, που εξαφανίζεται δίχως ίχνη και όλοι τον νομίζουν νεκρό. Μόνο που ο Φάνσοου στην πραγματικότητα δεν πέθανε…

Η «Τριλογία της Νέας Υόρκης» είναι ένα εκπληκτικό και πρωτότυπο βιβλίο που αποτελείται από τρεις ιστορίες οι οποίες διαπλέκονται αριστοτεχνικά μεταξύ τους. Σε καθεμιά από τις ιστορίες η αναζήτηση στοιχείων από έναν ντετέκτιβ οδηγεί σε εξαιρετικές συμπτώσεις, που ανάγουν τελικά την απλή παρακολούθηση ενός «υπόπτου» σε μια σπουδή της ανθρώπινης συνθήκης.

Οι 12 θεοί ντετέκτιβ – Ποιος έκλεψε το μήλο της Έριδας;, Φίλιππος Μανδηλαράς, εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Παπαδόπουλος

2 min

Όταν το μήλο της Έριδας χάνεται και ο Πάρης δεν έχει πια μήλο για να δώσει στη θεά που θα επιλέξει ως ομορφότερη, το Γραφείο Ερευνών «Οι 12 θεοί» αναλαμβάνει τη δεύτερη υπόθεσή του. Περσεφόνη, Άρτεμη και Εστία, που θεωρούν πως η ομορφιά δεν πηγάζει από την εξωτερική εμφάνιση και ίσως πικράθηκαν που δεν ήταν υποψήφιες, συγκεντρώνουν αρχικά τις υποψίες. Κάποια παράξενα όμως κίτρινα ίχνη στην Τρωάδα θα οδηγήσουν τελικά τον Ερμή στο πολυπόθητο μήλο – αλλά και σε ένα μεγάλο δίλημμα…

Για παιδιά ηλικίας 7+ ετών.

Περί γυναικών και άλλων μυστηρίων, Νίκος Φαρούπος, εκδ. Κέδρος

3 min

Ιστορίες εποχής και ιστορίες σύγχρονες. Από το Περιστέρι του ’70, την Κυψέλη και τη Φωκίωνος Νέγρη του ’80, την παλιά και τη νέα Αθήνα, την Κρήτη, έως και την Αυστρία. Ιστορίες εγκληματικών ερώτων. Ιστορίες που έζησα, που άκουσα, που φαντάστηκα, που έκλεψα. Ιστορίες με γυναίκες υπέροχες, γυναίκες αράχνες, γυναίκες ερωμένες, γυναίκες μητέρες, γυναίκες αγέρωχες, γυναίκες επιπόλαιες, γυναίκες μεγαλοπρεπείς, γυναίκες άντρες, γυναίκες θύματα, γυναίκες θεές.

Παραβολές Φωτός, Στέλιος Λιονάκης, εκδ. Θερμαϊκός

4 min

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναυσμα για σκέψη και αναζήτηση. Οι τρεις βασικές ενότητές του είναι σαν παραβολές και μέσα από παρομοιώσεις και συμβολισμούς επιχειρούν να παρακινήσουν τον αναγνώστη να δει τη ζωή του υπό ένα διαφορετικό πρίσμα: «Συναισθηματικό δάσος». Με παραδείγματα από τη φύση, ο κάθε άνθρωπος παρομοιάζεται με ένα συναισθηματικό χωράφι, το οποίο δύναται να καλλιεργηθεί, αν αυτός εργαστεί με όρεξη για ζωή, ώστε να γίνει ένα συναισθηματικό δάσος. «Ο στόλος του χαρακτήρα και της προσωπικότητας και τα καράβια των επιλογών». Τα στοιχεία της προσωπικότητας του ανθρώπου αντιστοιχούν σε έναν στόλο από καράβια, τα οποία έχουν τη δυνατότητα της επιλογής χαρακτηριστικών, καθώς πλέουν μέσα στον χάρτη της ζωής. Σαν όχημα ο κάθε άνθρωπος και τα οχήματα των «θέλω». Ο κάθε άνθρωπος παρομοιάζεται με ένα όχημα, και η κάθε δράση του, προς την επίτευξη των ονείρων και των επιθυμιών του, κινητοποιεί ένα όχημα των «θέλω», το οποίο ξεκινάει την οδύσσειά του προς τον ποθούμενο προορισμό, δηλαδή την κορυφή ενός βουνού στόχου.

Φτερά και Ερείπια, Σάρα Τζ. Μάας, μτφρ.: Έλλη Συλογίδου, εκδ. Ψυχογιός

5 min

«Ένας εφιάλτης», είχα πει στον Τάμλιν. Εγώ ήμουν ο εφιάλτης.

Η Φέιρα επιστρέφει στην Αυλή της Άνοιξης αποφασισμένη να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις δολοπλοκίες του άρχοντα Τάμλιν και τις απειλές του να γονατίσει το βασίλειο της Πρίθιαν. Για να τα καταφέρει, πρέπει να παίξει ένα θανάσιμο παιχνίδι εξαπάτησης. Όμως και το παραμικρό λάθος μπορεί να στοιχίσει τόσο στην ίδια όσο και στα πλάσματα που αποτελούν τώρα πια τον κόσμο της. Καθώς ο πόλεμος είναι έτοιμος να ξεσπάσει, η Φέιρα πρέπει να επιλέξει ποιον από τους Μεγάλους Άρχοντες θα εμπιστευτεί και να βρει συμμάχους στα πιο απρόσμενα μέρη.

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς για εφήβους «Αγκάθια και Τριαντάφυλλα» η γη θα βαφτεί με αίμα, καθώς πανίσχυρες στρατιές ξωτικών και ανθρώπων συγκρούονται για την εξουσία και όχι μόνο.

Ανώνυμη #52, Greer Hendricks & Sarah Pekkanen, μτφρ.: Παλμύρα Ισμυρίδου, εκδ. Κλειδάριθμος

6 min

Οι συγγραφείς του best-seller «Η σύζυγος ανάμεσά μας» επιστρέφουν με ένα νέο καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ, με πρωταγωνίστριες δύο γυναίκες που εμπλέκονται σε ένα παράτολμο παιχνίδι αποκαλύψεων, εξουσίας και εμμονής. Η Τζέσικα, μια 28χρονη μακιγιέζ που ζει στο Μανχάταν, αρπάζει την ευκαιρία να κερδίσει γρήγορα χρήματα, συμμετέχοντας σε μια έρευνα «ηθικότητας». Γνωρίζει τη γοητευτική και μυστηριώδη δρα Σιλντς, η οποία φροντίζει να αυξάνει την αμοιβή της, αυξάνοντας παράλληλα και τις πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις της από την Τζέσικα. Μια ιστορία για δύο γυναίκες που κρύβουν μυστικά, τα οποία αποκαλύπτονται αριστοτεχνικά μέσω της διπλής αφήγησης. H Χέντρικς και η Πεκάνεν κλιμακώνουν την ένταση καθώς εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα, δημιουργώντας μια υποβλητική ατμόσφαιρα και αποκαλύπτοντας ένα εντελώς απρόσμενο φινάλε.