Τέσσερα βιβλία για όλα τα γούστα - Free Sunday
Τέσσερα βιβλία για όλα τα γούστα

Τέσσερα βιβλία για όλα τα γούστα

Θοδωρής Πελαγίδης, Η ελληνική οικονομία πριν & μετά τον Covid-19, εκδ. Παπαζήση

1 min

H εμφάνιση της πανδημίας έχει αναδείξει τα χαρακτηριστικά μιας οικονομικής νόσου που στη σχετική βιβλιογραφία ονομάζεται μακροχρόνια, δομική στασιμότητα (secular stagnation). Πρόκειται για μια έννοια που έχει εισηγηθεί ο καθηγητής του Χάρβαρντ Alvin Hansen περί τα τέλη της δεκαετίας του ’30, μια παραλλαγή της κεϋνσιανής θεωρίας της ισορροπίας υποαπασχόλησης, την οποία έφερε ξανά στο προσκήνιο ο επίσης καθηγητής του Χάρβαρντ Larry Summers με τη γνωστή, κλασική πλέον ομιλία του στο IMF στις 8 Νοεμβρίου του 2013.

Η υστέρηση της δαπάνης, η οποία εντείνεται λόγω σοβαρών εστιών αβεβαιότητος, όπως η συνεχιζόμενη πανδημία (Covid-19), αναδεικνύει επίσης το πρόβλημα της «ιαπωνοποίησης» της Ευρώπης, ασθένεια που παρεπιδημεί ως μετάσταση, αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο σε κάθε χώρα-μέλος. Είναι μάλιστα η ένταση της ασθένειας αυτής που έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς διευκολυντικές νομισματικές και επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

Τα κείμενα που έχουν συγκεντρωθεί στον τόμο αυτόν διερευνούν τη μετάσταση αυτή στην ελληνική οικονομία. Πρόκειται βέβαια για κείμενα ευρύτερου κοινού και όχι αυστηρώς ακαδημαϊκά κείμενα.

Γεράσιμος Κουνιάταλης, Η αλήθεια, εκδ. Θερμαϊκός

2 min

Ο συγγραφέας προβαίνει σε μια τριπλή ανάλυση του θέματος που αφορά την πίστη προς μια ταυτιστική οντολογία με όπλα του τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά και την ψυχανάλυση. Καταρρίπτει μια μεγάλη επιχειρηματολογία διαφόρων μεγάλων ονομάτων του σκεπτικισμού και της φιλοσοφίας της παγκόσμιας ιστορίας, κάνει έναν διαχωρισμό της έννοιας της απόδειξης από εκείνη της θρησκείας και μέσω ψυχαναλυτικών εργαλείων φανερώνει τους πραγματικούς λόγους στους οποίους η πίστη οφείλει την ύπαρξή της. Τέλος, απαντά στο ερώτημα για το αν η θρησκεία μάς είναι απαραίτητη σήμερα ή είναι προτιμότερο να παραδώσει τη σκυτάλη της σε κάτι ανώτερο.

Ισαάκ Ασίμωφ, Το τέλος της αιωνιότητας, μτφρ.: Βασιλειάνα Ζηκίδη, εκδ. Anubis

3 min

Ο Άντριου Χάρλαν είναι ένας Αιώνιος, ένας άντρας που εγκατέλειψε τη χρονοπατρίδα του προκειμένου να βοηθήσει στη βελτίωση της ανθρωπότητας. Εισέρχεται στους διάφορους Αιώνες του παρελθόντος και του μακρινού μέλλοντος εντοπίζοντας ανθρώπινα «λάθη» και, όπου κρίνεται απαραίτητο, προβαίνει σε Αλλαγές Πραγματικότητας – πάντα υπολογισμένες με απόλυτη ακρίβεια και δεξιοτεχνία. Η απλή μετακίνηση ενός αντικειμένου ένα εκατοστό πιο δίπλα μπορεί να καταργήσει εντελώς έναν πόλεμο ή να εξαφανίσει μια επιδημία από την ιστορία του Χρόνου. Ωστόσο, ποιο το ηθικό κόστος μιας τέτοιας Αλλαγής; Ο Χάρλαν θα έρθει αντιμέτωπος με το απόλυτο δίλημμα και θα κληθεί να ρισκάρει τα πάντα όταν θα ερωτευτεί τη Νόις Λάμπεντ, μια Χρόνια, και θα δημιουργήσει μαζί της ένα χωροχρονικό παράδοξο.

Το καθηλωτικό μυθιστόρημα «Το τέλος της αιωνιότητας» θεωρείται από πολλούς το σημαντικότερο έργο του Ισαάκ Ασίμωφ, του συγγραφέα που συγκλόνισε με τις πρωτοποριακές του ιδέες και άλλαξε για πάντα τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας.

Ιζαμπέλ Αλιέντε, Μακρύ πέταλο από θάλασσα, μτφρ.: Βασιλική Κνήτου, εκδ. Ψυχογιός

4 min

Το 1936 ξεσπά στην Ισπανία ο Εμφύλιος. Όταν ο Φράνκο επικρατεί, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν τον δρόμο της αυτοεξορίας, περνώντας από τα Πυρηναία, στη Γαλλία. Ανάμεσά τους η νεαρή πιανίστρια Ροσέρ και ο αδερφός του νεκρού αγαπημένου της, ο γιατρός Βίκτορ Νταλμάου. Για να επιβιώσουν, ενώνονται σε έναν γάμο που δεν θέλησε κανείς τους. Μαζί με άλλους πρόσφυγες, επιβιβάζονται στο «Winnipeg», το καράβι που ναύλωσε ο ποιητής Πάμπλο Νερούδα για να τους μεταφέρει στη Χιλή, αυτό το «μακρύ πέταλο από θάλασσα και κρασί και χιόνι», όπως την ονομάζει ο ίδιος. Εκεί θα φτιάξουν μια καινούργια ζωή, εξόριστοι αλλά ελεύθεροι. Ώσπου μια χούντα θα ανατρέψει τον Πρόεδρο της χώρας, Σαλβαδόρ Αλιέντε…

Οι συναρπαστικοί ήρωες της Αλιέντε πορεύονται μέσα στον ταραγμένο 20ό αιώνα ανακαλύπτοντας ότι στη ζωή σου μπορείς να ζήσεις πολλές ζωές και ότι, κάποιες φορές, το δύσκολο δεν είναι να φύγεις αλλά να γυρίσεις.