Τέσσερα βιβλία από γυναίκες - Free Sunday
Τέσσερα βιβλία από γυναίκες

Τέσσερα βιβλία από γυναίκες

Lisa Taddeo, Τρεις Γυναίκες, μτφρ.: Κλαίρη Παπαμιχαήλ, εκδ. Κλειδάριθμος

1 min

 

Μας συναρπάζει και μας βασανίζει. Ελέγχει τις σκέψεις μας, καταστρέφει τη ζωή μας, και ζούμε μόνο γι’ αυτήν. Κι όμως, δεν μιλάμε σχεδόν ποτέ γι’ αυτήν. Και σαν μια θαμμένη δύναμη στις ζωές μας, η επιθυμία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη – μέχρι τώρα. Η δημοσιογράφος Λίζα Ταντέο έχει διασχίσει έξι φορές τη χώρα για να μιλήσει με συνηθισμένες γυναίκες από διαφορετικές περιοχές και κοινωνικές τάξεις. Το αποτέλεσμα, οι «Τρεις Γυναίκες», είναι το βαθύτερο πορτρέτο της επιθυμίας που γράφτηκε ποτέ και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία της χρονιάς.

Οι «Τρεις Γυναίκες» βασίστηκαν σε πολλά χρόνια διεξοδικής έρευνας και, με την εκπληκτική αμεσότητά του, το βιβλίο αποτελεί ένα πρωτοποριακό πορτρέτο του ερωτικού πόθου στη σημερινή Αμερική, φέρνοντας στο φως πόσο ευάλωτη, πολύπλοκη και άνιση είναι η γυναικεία επιθυμία. Είναι ταυτόχρονα ένα δημοσιογραφικό επίτευγμα και ένας αφηγηματικός θρίαμβος, ένα βιβλίο γεμάτο ψυχολογικές αποχρώσεις και ενσυναίσθηση, που μας συστήνει τρεις αλησμόνητες γυναίκες –και μία εξαιρετική συγγραφέα– που οι εμπειρίες τους μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε μόνες.

Ισμήνη Καπάνταη, Το βρωμερόν ύδωρ της λήθης, εκδ. Ίκαρος

2 min

 

Μετά την κυκλοφορία του αστυνομικού μυθιστορήματος «Αστική οικία στο Χαλάνδρι» η πολυβραβευμένη Ισμήνη Καπάνταη επανέρχεται με ένα νέο ιστορικό μυθιστόρημα. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα, πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους ύστερα από τη δολοφονία του Καποδίστρια. Έχουν προηγηθεί τα χρόνια του αγώνα ενάντια στον Τούρκο δυνάστη, οι δύο αιματηροί εμφύλιοι, καθώς και οι διάφορες μικρότερης έκτασης διενέξεις. Οι ήρωες, ελεύθεροι πλέον πολίτες κράτους, που διαθέτει ένα κατ’ εξαίρεση για την εποχή του δημοκρατικότατο Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Επιδαύρου, αδυνατούν προφανώς να συνειδητοποιήσουν αυτή την κοσμογονική αλλαγή και εξακολουθούν να μάχονται με πάθος τον ίδιο τους τον εαυτό.

Martha C. Nussbaum, Δημιουργώντας Ικανότητες – Η θεωρία της ανθρώπινης ανάπτυξης, μετάφραση-εισαγωγή: Βασιλική Χρήστου, εκδ. Παπαζήση

3 min

 

Στο κείμενο που έχουμε επιλέξει για τον παρόντα τόμο η Αμερικανίδα φιλόσοφος Μάρθα Νουσμπάουμ ξεκινά με την πραγματική ιστορία της Βασάντι, μιας νέας, μικροκαμωμένης γυναίκας από την Ινδία και το κρατίδιο Γκουτζαράτ στη βορειοδυτική Ινδία. Με αφορμή την περίπτωση της Βασάντι η Νουσμπάουμ ξεκινά να καταστρώνει έναν κατάλογο ικανοτήτων, έναν κατάλογο δηλαδή λειτουργικών ευκαιριών που όλοι οι άνθρωποι θα ήταν εύλογο να έχουν. Η θεωρία της ικανότητας ή των ικανοτήτων εκφράζει μια νέα, προοδευτική αντίληψη για την πολιτική κοινωνία, η οποία απομακρύνεται από τον υλισμό ή τον οικονομισμό πιο παραδοσιακών, αριστερών αντιλήψεων. Είναι βαθιά ανθρωποκεντρική, γιατί αφενός σκοπός της είναι η πολύπλευρη ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας, την οποία αντιλαμβάνεται ως ελευθερία κι ευημερία ταυτόχρονα, αλλά και γιατί, αφετέρου, το αντικείμενο της μελέτης είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και τα εμπόδια που του υψώνονται, και όχι εξωτερικά στοιχεία, όπως το εισόδημα του ίδιου ή το ΑΕΠ της χώρας του. Αμφισβητεί δηλαδή τη σημασία της παρατήρησης των έμμεσων δεικτών της ευημερίας και παρατηρεί την ίδια την καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Συνακόλουθα η πολύπλευρη ικανότητα του ανθρώπου γίνεται και το μέτρο της δικαιοσύνης. (Από την εισαγωγή στον παρόντα τόμο)

Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι, Οι τελετουργίες του νερού, μτφρ.: Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Ψυχογιός

4 min

 

Η Άνα Μπελέν Λιάνιο, ο πρώτος έρωτας του Κράκεν, βρίσκεται δολοφονημένη στην Άλαβα. Το μαρτύριο του θανάτου της παραπέμπει σε μια πανάρχαια τελετουργία όπου το θύμα κρεμιέται ανάποδα και βυθίζεται σε έναν λέβητα με καυτό νερό. Ο λέβητας είναι αυθεντικό κομμάτι από την Εποχή του Χαλκού. Και μια λεπτομέρεια κάνει τη φρίκη ακόμη μεγαλύτερη: η Άνα Μπελέν ήταν έγκυος… Όπως φαίνεται σύντομα, ο δολοφόνος δεν θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχίσει να σκοτώνει μέλλοντες γονείς, μιμούμενος τις τελετουργίες του νερού, διαλέγοντας προσεκτικά ιερές τοποθεσίες της Χώρας των Βάσκων και της Κανταβρίας για τα εγκλήματά του. Η υπόθεση ξυπνά στον Κράκεν οδυνηρές μνήμες, από το καλοκαίρι του 1992, τότε που με τους τρεις καλύτερούς του φίλους πρωτοσυνάντησαν την αινιγματική Άνα Μπελέν Λιάνιο – μια γνωριμία που τους σημάδεψε για πάντα. Και, ταυτόχρονα, του γεννά έναν φόβο χωρίς προηγούμενο. Γιατί η Άλμπα, η προϊσταμένη του και γυναίκα που αγαπά, είναι έγκυος – και κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος στόχος του δολοφόνου… Το δεύτερο μέρος της τριλογίας της «Λευκής Πόλης» που συνάρπασε το ισπανικό κοινό και έγινε διεθνές μπεστ σέλερ.