Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους (για μικρούς και μεγάλους) - Free Sunday
Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους (για μικρούς και μεγάλους)

Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους (για μικρούς και μεγάλους)

Αριστοτέλης, Περί Ψυχής, πρόλογος: Κωνσταντίνος Ζήτρος, εισαγωγή - μετάφραση - σχόλια: Αλεξάνδρα Ντότσικα, εκδ. Ζήτρος

1 min

 

Με το «Περί Ψυχής» του Αριστοτέλη η Ψυχολογία γίνεται για πρώτη φορά αυτοτελής επιστήμη και αναλύονται οι ψυχικές λειτουργίες, σε μεγάλο βαθμό από άποψη φυσική και βιολογική –ως η αρχή όσων έχουν κίνηση και ζωή–, με στόχο να διερευνηθεί η ουσία της ψυχής και όσα συμβαίνουν σε αυτήν, και με την πεποίθηση ότι μια τέτοια γνώση συμβάλλει τα μέγιστα στην κατανόηση της αλήθειας. Το εξαιρετικά δύσκολο αυτό θέμα, που συνεχίζει να απασχολεί φιλοσόφους και επιστήμονες μέχρι σήμερα, αναλύεται σε μια σειρά προβλημάτων όπως: τι είναι η ψυχή, ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος έρευνάς της, ποια είναι η σχέση της με το σώμα, ποιες είναι οι ιδιότητες και οι εκδηλώσεις της, αν είναι ενιαία ή έχει μέρη, αν υπάρχει ανεξάρτητα από το σώμα, πώς λειτουργούν οι πέντε αισθήσεις και ο κοινός λόγος, το ζήτημα της αλήθειας και του ψεύδους, πώς συγκροτεί ο νους τις γενικές έννοιες. Η δρ. Αλεξία Ντότσικα ολοκληρώνει και μας παρουσιάζει με αυτή τη δημοσίευση μια πολύχρονη και διεξοδική έρευνα πάνω στον Αριστοτέλη και ειδικά στο «Περί Ψυχής», την οποία συμπληρώνει με εκτεταμένα σχόλια, ευρετήριο ονομάτων και εννοιών, καθώς και με μια εκτενή και πλούσια βιβλιογραφία, που ακολουθούν μετά το κείμενο και τη μετάφραση.

Βασίλης Ε. Μόκκας, Η πλατωνική ηθική και η σύγχρονη ηθική της αρετής, τόμος Α΄, εκδ. Παπαζήση

2 min

 

H ζωή είναι γεμάτη διλήμματα. Είναι επιλογή μας να διαλέξουμε την κατεύθυνση εκείνη που ικανοποιεί την ηθική μας διάσταση, για να μπορέσουμε να έχουμε την αυτοπραγμάτωσή μας.

Στον παρόντα τόμο διερευνάται η πλατωνική ηθική θεωρία με ιδιαίτερη έμφαση στα συναφή θέματα και τη σύγχρονη ηθική της αρετής, ώστε στον Β΄ τόμο να διευκολυνθεί η συσχέτιση των δύο «ομοειδών» θεωριών. Τα θεμελιώδη ηθικά ερωτήματα στα οποία αναζητείται απάντηση είναι:

  • Ποιο πρέπει να είναι το ποιόν του χαρακτήρα του ανθρώπου, τι είδους πράξεις κανείς να εκτελεί και με ποια πραξιολογικά μέτρα; Κατά ποιον τρόπο εντέλει οφείλει να ζει;
  • Ποιος είναι ο αγαθός άνθρωπος, ο αγαθός ή ευδαίμων βίος;
  • Ποια είναι τα αξιολογικά κριτήρια για να αποφασίσει κάποιος επ’ αυτών;
  • Ποιες αρετές του χαρακτήρα πρέπει να ενσαρκώνει ο άνθρωπος, αν θέλει να επιτύχει τον σκοπό του, να ζήσει κατά τον καλύτερο τρόπο τον βίο του;
  • Είναι λυσιτελέστερος ο βίος του ενάρετου ή του μη ενάρετου ανθρώπου; Ζουν ευδαιμονέστερα οι δίκαιοι ή οι άδικοι;
  • Δεδομένης της παραδοχής ότι γενικώς η αρετή συνεπάγεται την ευδαιμονία, θεωρείται ότι μπορεί η πλατωνική ηθική να ενταχθεί στις «καθαρά» ευδαιμονιστικές σχολές;
  • Πώς αντιμετωπίζει ο Πλάτων τον εγωισμό και τον αλτρουισμό στην Ηθική του;
  • Ποια είναι η σημασία της ιδέας του αγαθού και του αγαθού εν γένει; Ισχύει η άποψη ότι η γνώση της ιδέας του αγαθού κρίνεται αναγκαία για την απόκτηση της αρετής;

Η απάντηση σε αυτά και άλλα βαρύνοντα ηθικά ζητήματα επιχειρείται με την εμβάθυνση στις εμβληματικές έννοιες καθαυτές αλλά και στις μεταξύ τους σχέσεις. Στο επίκεντρο τίθεται το πρόβλημα που ταλάνιζε και την αρχαία ηθική σκέψη, η σχέση της αρετής με τις άλλες έννοιες, κυρίως με το γενικό αγαθό και την προσωπική ευδαιμονία.

Ανακαλύπτω την αρχαία Ελλάδα, εκδ. Ψυχογιός

3 min

 

Ταξίδεψε 2.500 χρόνια πίσω στο παρελθόν για να επισκεφτείς μεγαλοπρεπείς μαρμάρινους ναούς και αγορές που έσφυζαν από ζωή. Μάθε τα πάντα για τις πόλεις, το θέατρο, τους θεούς, τους μύθους και τον αθλητισμό της αρχαίας Ελλάδας.

Με υπέροχες εικόνες και κινούμενα μέρη, το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία ενός από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου.

Βασιλική Μαρκάκη, Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς, εκδ. Μίνωας

4 min

 

Οι αρχαίοι Έλληνες αγαπούσαν πολύ την ελιά και πάρα πολύ παλιά, από την προϊστορική εποχή, τη χρησιμοποιούσαν στην ιατρική, στη μαγειρική, στη θρησκεία και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας. Μέχρι σήμερα ειδικοί επιστήμονες, βοτανολόγοι, γεωπόνοι και αρχαιολόγοι, σπουδάζουν και εργάζονται για να ανακαλύψουν τη σημασία και τις πολλαπλές χρήσεις της ελιάς στην αρχαία Ελλάδα.

Μέσα από κείμενα, ζωγραφιές και παιχνίδια στο βιβλίο αυτό θα μάθεις πώς οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την ελιά στη θρησκεία, στη διατροφή, στην ιατρική και αλλού, αλλά και θα ανακαλύψεις ότι οι τρόποι χρήσης της ελιάς παραμένουν σε πολλές περιπτώσεις ίδιοι ακόμη και σήμερα!

Φίλιππος Μανδηλαράς, Το χρυσόμαλλο δέρας, εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Παπαδόπουλος

5 min

 

Πάνω σε πλοίο που το λέγανε «Αργώ»

ως την Κολχίδα φτάνει με σκοπό:

το δέρας το χρυσόμαλλο απ’ τον Αιήτη να κερδίσει.

Όμως γυναίκα γνώρισε εκεί που ’τανε μάγισσα σωστή.

Πρώτα τον έσωσε, μα έφερε και την καταστροφή. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Η πασίγνωστη σειρά του Φίλιππου Μανδηλαρά με τους πιο αγαπημένους μύθους της ελληνικής μυθολογίας σε συντομευμένη μορφή με μαλακό εξώφυλλο και μοναδική τιμή.

Κώστας Χατζηεμμανουήλ, Πέρσες του Αισχύλου, εικονογράφηση: Μαιρηλία Φωτιάδου, εκδ. Ελληνοεκδοτική

6 min

 

Δέκα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει

από τότε που οι Αθηναίοι νίκησαν τους Πέρσες στον Μαραθώνα.

Οι Αθηναίοι δόξασαν το όνομα των Ελλήνων στα πέρατα της γης

και τώρα απολαμβάνουν τα δώρα της ειρήνης.

Οι Πέρσες, όμως, δεν μπορούν να ξεχάσουν την ταπείνωση

που γνώρισαν στον Μαραθώνα.

Ο βασιλιάς τους, ο Ξέρξης, διψάει για εκδίκηση.

Ονειρεύεται να γίνει αυτός αφέντης ολόκληρης της γης, Ανατολής και Δύσης.

Και αποφασίζει να εκστρατεύσει εναντίον των Ελλήνων,

για να τους κατακτήσει.