Έξι αγαπημένα μας βιβλία σύντομα στη μικρή οθόνη - Free Sunday
Έξι αγαπημένα μας βιβλία σύντομα στη μικρή οθόνη

Έξι αγαπημένα μας βιβλία σύντομα στη μικρή οθόνη

Καθώς ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός και οι συνθήκες λόγω Covid παραμένουν ιδιαίτερες, επιλέγουμε να μείνουμε μέσα και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας βιβλία και τις αγαπημένες μας σειρές. Ή –γιατί όχι;– και τα δύο.

Πυγολαμπίδες – Kristin Hannah

Οι «Πυγολαμπίδες» ήταν αδιαμφισβήτητα ένα από τα μυθιστορήματα που αγαπήθηκαν περισσότερο το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ετοιμάζεται για το Netflix βασισμένη στο βιβλίο σειρά με ένα πολύ δυνατό καστ (Κάθριν Χέιγκλ, Σάρα Τσαλκ, Μπεν Λόσον) και πιθανότατα τον Φεβρουάριο θα απολαύσουμε τα πρώτα επεισόδια.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

1 min

 

Ένα μυθιστόρημα-ύμνος στη δύναμη της γυναικείας φιλίας από τη συγγραφέα του παγκόσμιου best seller «Το Αηδόνι».

Η Κέιτ Μαλάρκι είναι ένα εσωστρεφές κορίτσι, αλλά το καλοκαίρι του 1974 μετακομίζει απέναντι από το σπίτι της το πιο δημοφιλές κορίτσι και θέλει να γίνουν φίλες. Η Τάλι Χαρτ μοιάζει να έχει τα πάντα – ομορφιά, εξυπνάδα, φιλοδοξία. Επιφανειακά, οι δυο τους δεν έχουν τίποτα κοινό, αλλά το καλοκαίρι εκείνο χτίζουν μια φιλία που θα κρατήσει μια ζωή. Τάλι-και-Κέιτ. Αχώριστες, σαν μία λέξη. Για τριάντα χρόνια η Τάλι και η Κέιτ στέκονται η μία στο πλευρό της άλλης και καταφέρνουν να βγουν αλώβητες από τις θύελλες της ζήλειας, του θυμού και του πόνου. Η Τάλι κυνηγά τα μεγαλεπήβολα όνειρά της για να κατακτήσει τη δόξα και την επιτυχία. Η Κέιτ θέλει μόνο να ερωτευτεί και να αποκτήσει οικογένεια. Οι δυο τους πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, μέχρι που μία μόνο πράξη προδοσίας μπαίνει ανάμεσά τους και δοκιμάζει τις αντοχές τους και τη φιλία μιας ζωής.

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 31 γλώσσες, ενώ έχει λάβει περισσότερες από 70.000 κριτικές 5* στο Goodreads.

Kristin Hannah, Πυγολαμπίδες, μτφρ.: Χριστίνα Σωτηροπούλου, εκδ. Κλειδάριθμος

Το Κοράκι – Stephen King

O «βασιλιάς του τρόμου», που έχει εμπνεύσει αναρίθμητες μεταφορές στη μικρή και μεγάλη οθόνη για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, αυτή τη φορά επιστρέφει με το πιο δυσοίωνα επίκαιρο έργο του, το «Κοράκι». Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Τζέιμς Μάρσντεν και πλήθος αστέρων θα ζωντανέψουν τις σελίδες του εμβληματικού βιβλίου του Κινγκ στη μίνι σειρά του CBS.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

2 min

 

Το αποκαλυπτικό όραμα του Κινγκ, για έναν κόσμο που έχει πληγεί από μια θανατηφόρα επιδημία και είναι έρμαιο της αέναης μάχης μεταξύ καλού και κακού.

Ένας άντρας το σκάει από μια μονάδα βιολογικών δοκιμών και μεταδίδει ένα μεταλλαγμένο στέλεχος της γρίπης, το οποίο αφανίζει το 99% της ανθρωπότητας μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Όσοι επιζούν είναι τρομαγμένοι και σαστισμένοι, και έχουν ανάγκη από έναν ηγέτη. Εμφανίζονται δύο υποψήφιοι – η Μάμα Άμπιγκεϊλ, μια καλοσυνάτη γυναίκα 108 ετών που τους προτρέπει να δημιουργήσουν μια κοινότητα στο Μπόλντερ του Κολοράντο, και ο Ράνταλ Φλαγκ, ο μοχθηρός «σκοτεινός άντρας» που αναζητά το χάος και τη βία. Στη μάχη των δύο για την εξουσία, οι επιζώντες καλούνται να επιλέξουν τον κατάλληλο ηγέτη – και, τελικά, να καθορίσουν τη μοίρα της ανθρωπότητας.

Stephen King, Το Κοράκι, μτφρ.: Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Κλειδάριθμος

Τρεις Γυναίκες – Lisa Taddeo

Η δημοσιογράφος Λίζα Ταντέο πέρασε την προηγούμενη οκταετία ταξιδεύοντας σε πολλές Πολιτείες της Αμερικής, ερευνώντας και καταγράφοντας τη σεξουαλική ζωή διαφορετικών γυναικών και αποκαλύπτοντας νέες πτυχές της γυναικείας επιθυμίας και της εξουσίας. Τρεις από αυτές τις ιστορίες γυναικών μπορούμε να τις διαβάσουμε στο βιβλίο της «Τρεις Γυναίκες» (British Book Award for Non-Fiction 2020) που μόλις κυκλοφόρησε. Οι υπόλοιπες ιστορίες σύντομα στην οθόνη μας, σε μια νέα σειρά που αναμένεται από τη Showtime.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

3 min

 

Μια συναρπαστική αληθινή ιστορία για τη σεξουαλική ζωή τριών Αμερικανίδων, βασισμένη σε μια έρευνα σχεδόν δεκαετίας.

Μας συναρπάζει και μας βασανίζει. Ελέγχει τις σκέψεις μας, καταστρέφει τη ζωή μας, και ζούμε μόνο γι’ αυτήν. Κι όμως, δεν μιλάμε σχεδόν ποτέ γι’ αυτήν. Και σαν μια θαμμένη δύναμη στις ζωές μας, η επιθυμία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη – μέχρι τώρα. Η δημοσιογράφος Λίζα Ταντέο έχει διασχίσει έξι φορές τη χώρα για να μιλήσει με συνηθισμένες γυναίκες από διαφορετικές περιοχές και κοινωνικές τάξεις. Το αποτέλεσμα, οι «Τρεις Γυναίκες», είναι το βαθύτερο πορτρέτο της επιθυμίας που γράφτηκε ποτέ και ένα από τα πιο πολυσυζητημένα βιβλία της χρονιάς. Το βιβλίο αποτελεί ένα πρωτοποριακό πορτρέτο του ερωτικού πόθου στη σημερινή Αμερική, φέρνοντας στο φως πόσο ευάλωτη, πολύπλοκη και άνιση είναι η γυναικεία επιθυμία. Είναι ταυτόχρονα ένα δημοσιογραφικό επίτευγμα κι ένας αφηγηματικός θρίαμβος, ένα βιβλίο γεμάτο ψυχολογικές αποχρώσεις κι ενσυναίσθηση, που μας συστήνει τρεις αλησμόνητες γυναίκες –και μία εξαιρετική συγγραφέα–, που οι εμπειρίες τους μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε μόνες.

Lisa Taddeo, Τρεις Γυναίκες, μτφρ.: Κλαίρη Παπαμιχαήλ, εκδ. Κλειδάριθμος

 

Τόλμησε να ηγηθείς – Brené Brown

Ένα βιβλίο και ένα ντοκιμαντέρ που υπόσχονται να μας δώσουν τίμια, εύχρηστα και πρακτικά εργαλεία για να επιλέγουμε το θάρρος αντί για τη βολή μας. Η Μπρενέ Μπράουν μάς δείχνει τον δρόμο να πορευτούμε επαγγελματικά αναγνωρίζοντας τις ευάλωτες πτυχές της προσωπικότητάς μας και να βγούμε μπροστά με συνειδητότητα, ενσυναίσθηση και τόλμη. Εάν είστε σε αναζήτηση μιας επιλογής που θα σας εμψυχώσει και θα σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα αλλιώς, μπορείτε να βρείτε το ντοκιμαντέρ «The call to courage» στο Netflix.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

4 min

 

Η Μπρενέ Μπράουν έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες μελετώντας τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που δίνουν νόημα στη ζωή μας, και τα τελευταία εφτά χρόνια δουλεύοντας με προοδευτικούς ηγέτες και ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ίδια ανακάλυψε ότι, από τις μικρές start-up και τις οικογενειακές επιχειρήσεις μέχρι τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς, οι ηγέτες θέτουν όλοι την ίδια ερώτηση: Πώς διαμορφώνουμε πιο γενναίους και τολμηρούς ηγέτες και πώς ενσωματώνουμε την αξία του θάρρους στην κουλτούρα του κάθε οργανισμού;

Η Μπρενέ Μπράουν έχει δική της εκπομπή στο Netflix για θέματα ενδυνάμωσης και προσωπικής βελτίωσης, ενώ τα βιβλία της έχουν κατακτήσει τέσσερις φορές την κορυφή της λίστας των «New York Times». Η ομιλία της στο TED για τη δύναμη της ευαλωτότητας είναι μία από τις πέντε πιο δημοφιλείς εκπομπές TED στον κόσμο, με πάνω από 35 εκατομμύρια προβολές μέχρι σήμερα.

Brené Brown, Τόλμησε να ηγηθείς, μτφρ.: Στέλλα Κάσδαγλη, εκδ. Κλειδάριθμος

Κόκκινη Μαδρίτη – Carmen Mola

Η μεταφορά σε τηλεοπτική σειρά της «Κόκκινης Μαδρίτης», του πρώτου μέρους της ατμοσφαιρικής νουάρ σειράς της Κάρμεν Μόλα, ανακοινώθηκε πρόσφατα και μέσα στο 2021 θα απολαύσουμε τα πρώτα επεισόδια μέσω της Diagonal TV. Μέχρι τότε απολαμβάνουμε το βιβλίο «Κόκκινη Μαδρίτη» και αναμένουμε τον Μάρτιο του 2021 τη συνέχειά του με τίτλο «Πορφυρό Δίκτυο».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

5 min

 

Στη Μαδρίτη οι φόνοι είναι ελάχιστοι, αλλά όταν γίνονται δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Η μελλόνυμφη τσιγγάνα Σουσάνα Μακάγια βρίσκεται δολοφονημένη με φρικτό τρόπο: από τρεις τρύπες στο κρανίο της έχουν εισαχθεί προνύμφες ενός είδους μύγας που της έχουν καταφάει τον εγκέφαλο. Η αδελφή της, Λάρα, είχε δολοφονηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πριν από επτά χρόνια, αλλά ο δολοφόνος της εξακολουθεί να εκτίει την ποινή του. Κάποιος μιμήθηκε τις φρικαλέες μεθόδους του ή μήπως ένας αθώος βρίσκεται στη φυλακή;

Ένα μυθιστόρημα-τοιχογραφία της Μαδρίτης με πρωταγωνίστρια την αστυνόμο Έλενα Μπλάνκο, μια ιδιόμορφη μοναχική γυναίκα, εθισμένη στην γκράπα, στο καραόκε και στις σεξουαλικές συνευρέσεις με ιδιοκτήτες αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού. Η Έλενα παραμένει συνειδητά μονίμως εκτεθειμένη σε κίνδυνο, για να μην ξεχνάει πως στη ζωή της υπάρχει μια εκκρεμότητα που δεν κατάφερε να επιλύσει…

Carmen Mola, Κόκκινη Μαδρίτη, μτφρ.: Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Κλειδάριθμος

Ο άνθρωπος κιμωλία – C. J. Tudor

Το αγαπημένο βιβλίο πολλών αναγνωστών αλλά και του ίδιου του μετρ του τρόμου Στίβεν Κινγκ μόλις ανακοινώθηκε ότι θα μεταφερθεί σε μίνι σειρά έξι επεισοδίων από το BBC. Διαβάστε, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, το ασθματικό αυτό θρίλερ με τα φώτα ανοιχτά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

6 min

 

Το καλοκαίρι του 1986 μια παρέα δωδεκάχρονων παιδιών πηγαίνει στο πανηγύρι του Αντέρμπερι, μιας κωμόπολης στη νότια Αγγλία. Είναι ο Έντι, ο Γκαβ, ο Μίκι, ο Χόπο και η Νίκι, η κόρη του ιερέα. Ένα μεγαλύτερο κορίτσι τραυματίζεται βαριά στο λούνα παρκ και ο Έντι βοηθά στη διάσωσή της μαζί με τον νέο δάσκαλο του σχολείου, τον κύριο Χάλοραν, τον άνθρωπο κιμωλία. Όταν ο Μίκι επιστρέφει στο Αντέρμπερι, μετά από τριάντα χρόνια, ανακοινώνει στον Έντι ότι θα γράψει βιβλίο για τα γεγονότα του 1986 και ζητά τη βοήθειά του. Την επόμενη μέρα ο Μίκι βρίσκεται πνιγμένος στο ίδιο ποτάμι όπου είχε πνιγεί και ο αδερφός του…

C. J. Tudor, Ο άνθρωπος κιμωλία, μτφρ.: Παλμύρα Ισμυρίδου, εκδ. Κλειδάριθμος