Συγγραφείς από την Ιβηρική - Free Sunday
Συγγραφείς από την Ιβηρική

Συγγραφείς από την Ιβηρική

Manuel Vilas, Ορδέσα, μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ίκαρος

1 min

Ο Βίλας δίνει φωνή στους χαμένους αγαπημένους του – στους γονείς του και σε πολλούς ακόμα που συνάντησε στη ζωή του και τον επηρέασαν.

O Iσπανός συγγραφέας (γεννημένος το 1962) γράφει εδώ και τρεις δεκαετίες. Μυθιστορήματα, ποίηση, δοκίμια. Η «Ορδέσα», όμως, το βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 2018 και μεταφράστηκε πρόσφατα στα ελληνικά από τον Αχιλλέα Κυριακίδη για τις εκδόσεις Ίκαρος, εξελίχθηκε σε εκδοτικό φαινόμενο, καθιστώντας τον δημιουργό της έναν από τους πλέον δημοφιλείς ισπανόφωνους συγγραφείς. Το βιβλίο που ακολούθησε, με τον τίτλο «Alegría» (Χαρά), έχρισε τον Βίλας φιναλίστ του σημαντικού ισπανικού λογοτεχνικού βραβείου Planeta για το 2019, διευρύνοντας το αναγνωστικό του κοινό.

Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ουρτούρι, Η σιωπή της λευκής πόλης, μτφρ.: Αγγελική Βασιλάκου, εκδ. Ψυχογιός

2 min

Ο χαρισματικός αρχαιολόγος Τάσιο Ορτίθ ντε Θάρατε, καταδικασμένος για τα εγκλήματα που τρομοκράτησαν τη Βιτόρια πριν από δύο δεκαετίες, πρόκειται να βγει από τη φυλακή, όταν οι φόνοι ξαναρχίζουν. Στον Παλαιό Καθεδρικό ένα ζευγάρι εικοσάχρονων εντοπίζονται νεκροί. Είναι γυμνοί κι έχουν και οι δύο τσιμπήματα μελισσών στον λαιμό. Και δεν θα είναι οι μόνοι. Ο νεαρός αστυνομικός Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, ο «Κράκεν», όπως τον φωνάζουν όλοι, ειδικευμένος προφάιλερ, θέλει πάση θυσία να σταματήσει τους φόνους. Μια πρόσφατη προσωπική τραγωδία, όμως, τον εμποδίζει να τους δει ως άλλη μια υπόθεση. Οι μέθοδοί του δυσαρεστούν την Άλμπα, την επικεφαλής της έρευνας, με την οποία διατηρεί μια αμφιλεγόμενη σχέση. Και, στο μεταξύ, ο χρόνος τρέχει εναντίον τους και η απειλή παραμονεύει σε κάθε γωνιά της πόλης. Ποια θα είναι τα επόμενα θύματα; Ένα καθηλωτικό, σκοτεινό θρίλερ, όπου θρύλοι, αρχαιολογία και οικογενειακά μυστικά συνθέτουν ένα πυκνό μυστήριο. Κι όπου ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής είναι η ίδια η Βιτόρια, η γοητευτική πρωτεύουσα της Χώρας των Βάσκων.

Ζοζέ Σαραμάγκου, Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις, μτφρ.: Αθηνά Ψυλλιά, εκδ. Καστανιώτη

3 min

Ο Ρικάρντο Ρέις, ποιητής και γιατρός, ύστερα από πολυετή αυτοεξορία στη Βραζιλία επιστρέφει στην πατρίδα του. Η Λισαβόνα είναι μουντή και άχρωμη, φαντάζει χιμαιρική. Ο ίδιος, αντί να δέχεται ασθενείς, περιπλανιέται με τις ώρες στους δρόμους της πόλης. Λαχταρά την άπιαστη Μαρσέντα, μια δεσποινίδα της οποίας το αριστερό χέρι έχει μυστηριωδώς παραλύσει, αλλά είναι η Λίντια αυτή που μοιράζεται μαζί του το κρεβάτι, η καμαριέρα του ξενοδοχείου όπου έχει καταλύσει. Ώσπου τον επισκέπτεται ένας παλιός του φίλος, ο Φερνάντο Πεσσόα, φορώντας ακόμη το κοστούμι με το οποίο είχε ταφεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο, Κανένα Βλέμμα, μτφρ.: Αθηνά Ψυλλιά, εκδ. Διάπλαση

4 min

Σε έναν τόπο πραγματικό και μυθικό, το Αλεντέζου της ανομβρίας και της μεγάλης ιδιοκτησίας γης, υπάρχει το όρος των ελαιών. Ό,τι εκτυλίσσεται εκεί το αφηγείται ένας άντρας που ζει σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα και γράφει. Γράφει μέχρι να τελειώσει ο κόσμος.

Και η αφήγηση χωρίζεται σε δύο ισομερή κεφάλαια. Ο κόσμος του πατέρα και ο κόσμος του γιου. Βιβλικά σχεδόν, ο γιος επαναλαμβάνει τα λάθη του πατέρα στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να τα αποφύγει.

Στο μεταξύ, στα παρακλάδια της πλοκής πρωταγωνιστούν απίθανα πρόσωπα: οι γηραιοί Σιαμαίοι δίδυμοι, ενωμένοι στο μικρό τους δαχτυλάκι, η ευφάνταστη μαγείρισσα που φιλοτεχνεί μαγειρικά γλυπτά, η τυφλή ιερόδουλη, τέταρτη γενιά τυφλών ιερόδουλων, αλλά και ένας δαίμονας που τελεί γάμους και βαφτίσια και σπέρνει τη διχόνοια.

Σελέστε Σάντσες Ντεμάρε, Μόνο ένα πράγμα, μτφρ.: Αμαλία Βάργκας, εκδ. Διάπλαση

5 min

Η συγγραφέας έγραψε και εικονογράφησε μια ιστορία υπογραμμίζοντας με πολύ έξυπνο τρόπο τη σημασία του πολυτιμότερου αγαθού του ανθρώπου, την ελευθερία!

Όταν κοιτάζουν τ’ αστέρια, τα ζώα και οι άνθρωποι σκέφτονται μόνο ένα πράγμα. Και ποιο είναι άραγε αυτό; Είναι τα όμορφα ρούχα και τα ακριβά πράγματα; Είναι η πολυτέλεια, η διασκέδαση, η φήμη, το φαΐ, οι ανέσεις; Μπα, τίποτε απ’ όλα αυτά. Μα τι είναι τέλος πάντων; Η αρκουδίτσα μας ευχαρίστως θα τα άλλαζε όλα αυτά με την ελευθερία της. Γιατί τι αξία έχουν όλα τα υπόλοιπα όταν δεν μπορείς να ζήσεις ελεύθερος, χωρίς περιορισμούς και εξαναγκασμούς;

Ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν οι μικροί μας φίλοι, θα ενθουσιάσει τους μεγάλους και σίγουρα θα γίνει αφορμή για να μιλήσουν με τα παιδιά τους γι’ αυτό το υπέρτατο αγαθό, την ελευθερία!