6 βιβλία μάς ταξιδεύουν - Free Sunday
6 βιβλία μάς ταξιδεύουν

6 βιβλία μάς ταξιδεύουν

Dorren Gaston, «Βαβέλ: Ο γύρος του κόσμου σε 20 γλώσσες»

Μετάφραση: Γιώργος Μαραγκός, εκδόσεις Μεταίχμιο

1 min

Ένας ιδιότυπος γύρος του κόσμου μέσα από τη γνωριμία με τις 20 κυρίαρχες γλώσσες. Γιατί η μικροσκοπική Πορτογαλία γέννησε μια παγκόσμια γλώσσα, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με την επίσης αποικιοκρατική Ολλανδία;

Γιατί οι γυναίκες της Ιαπωνίας μιλούν διαφορετικά από τους άντρες και τι σημαίνει ότι τα ρωσικά «συγγενεύουν» με τα αγγλικά;

Πώς τα συστήματα γραφής που δεν έχουν αλφάβητο, όπως αυτά της Ινδίας και της Κίνας, κάνουν την ίδια δουλειά με τα 26 γράμματα του αγγλικού αλφάβητου;

Συνδυάζοντας γλωσσολογία και πολιτισμική ιστορία, ο Gaston Dorren μας καλεί σε μια απολαυστική ξενάγηση στον κόσμο των 20 γλωσσών με τους περισσότερους ομιλητές. Με χιούμορ και ζωηρή αφήγηση, ερευνά σε βάθος τις ιδιορρυθμίες τους, καταρρίπτοντας ταυτόχρονα διαδεδομένες παρανοήσεις. Εντοπίζει την καταγωγή τους και, σε κάποιες περιπτώσεις, την αιματοβαμμένη τους πορεία. Aποκρυπτογραφεί τα χαώδη συστήματα γραφής, ενώ παρουσιάζει τα διαμάντια και τα κενά στο λεξιλόγιό τους. Ένα ταξίδι που αποκαλύπτει όχι μόνο τους λόγους της κυριαρχίας τους αλλά κυρίως τον πλούτο και την ποικιλομορφία τους. Καθεμιά ένας κόσμος ολόκληρος….

Jones Rob Lloyd, «Ανακαλύπτω την Αρχαία Ελλάδα»

Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη, εκδόσεις Ψυχογιός

2 min 

Ταξίδεψε 2.500 χρόνια πίσω στο παρελθόν για να επισκεφτείς μεγαλοπρεπείς μαρμάρινους ναούς και αγορές που έσφυζαν από ζωή. Μάθε τα πάντα για τις πόλεις, το θέατρο, τους θεούς, τους μύθους και τον αθλητισμό της Αρχαίας Ελλάδας.

Με υπέροχες εικόνες και κινούμενα μέρη, το βιβλίο αυτό αφηγείται την ιστορία ενός από τους σπουδαιότερους πολιτισμούς του κόσμου.

 

Τσαρλς Κινγκ, «Μεσάνυχτα στο Πέρα Παλάς, Η γένεση της σύγχρονης Ιστανμπούλ»

Μετάφραση: Βίβιαν Ματσούκα, εκδόσεις Διάμετρος

3 min

Ένα μαγικό ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα με επίκεντρο το ξενοδοχείο «Πέρα Παλάς», που ιδρύθηκε το 1892 για να εξυπηρετήσει τους επιβάτες του Orient Express που έφταναν στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο σιδερένιος ανελκυστήρας του, ο δεύτερος που εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη μετά από αυτόν του Πύργου του Άιφελ, μετέφερε διάσημους πελάτες που ζωντανεύουν στις σελίδες του βιβλίου: Έρνεστ Χεμινγουέι, Αγκάθα Κρίστι, Κεμάλ Ατατούρκ, Λέον Τρότσκι, Γιόζεφ Γκαίμπελς, Ρόζα Εσκενάζυ και ο Πρόδρομος Μποδοσάκης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου για μερικά χρόνια.

Μαρία Ηλίου, «Η Αθήνα, Από την Ανατολή στη Δύση 1821-1896», εκδόσεις Μίνωας

4 min 

Ένα μοναδικό φωτογραφικό λεύκωμα µε ενδιαφέρουσες φωτογραφίες της Αθήνας, που βασίζεται στην οµώνυµη ταινία «Η Αθήνα από την Ανατολή στη ∆ύση, 1821-1896», µια παραγωγή του ΠΡΩΤΕΑ & PROTEUS NY Inc., σε έρευνα, σενάριο και σκηνοθεσία της Μαρίας Ηλιού και µε ιστορικό σύµβουλο τον Αλέξανδρο Κιτροέφ.

Μέσα από σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό (επί το πλείστον άγνωστο έως τώρα στη χώρα µας), για την αναζήτηση και συλλογή του οποίου χρειάστηκαν πολλά έτη συστηµατικής εργασίας, ξεδιπλώνονται οι διαφορετικές στιγµές της ιστορίας της Αθήνας, που από µια µικρή ανατολίτικη πόλη των οκτώ χιλιάδων κατοίκων το 1821, µε αξιόλογα δείγµατα αστικής αρχιτεκτονικής και πλήθος κλασικών και βυζαντινών µνηµείων, ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του νεότευκτου ελληνικού κράτους το 1834 και μέσα σε λιγότερο από εκατό χρόνια µεταµορφώθηκε σε µια σύγχρονη νεοκλασική πόλη µε 130.000 κατοίκους, φιλοξενώντας τους πρώτους διεθνείς Ολυµπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης, «Μυθιστόρημα με κλειδί», εκδόσεις Μίνωας

6 min 

Η Νήσος, ένα ειδυλλιακό ψαρονήσι, έχει γίνει καλοκαιρινός προορισμός του διεθνούς τζετ σετ. Ο αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Αττικής Χριστόφορος Μάρκου περνάει εκεί την άδειά του, όταν κατά τη διάρκεια ενός πάρτι η Λούσι Ντέιβις, μια νεαρή Αγγλίδα δημοσιογράφος, βρίσκεται δολοφονημένη στην αποθήκη της οικοδέσποινας.

Με το νησί αποκλεισμένο από τον άνεμο, ο Μάρκου ψάχνει το κίνητρο και τον δράστη στα μυστικά, τα ψέματα και τα κουτσομπολιά του «κλειστού κύκλου της Νήσου» και σε ένα μυθιστόρημα με κλειδί που έγραφε το θύμα.

Η επιφανειακή ηρεμία του νησιού διαταράσσεται ενώ ένα ακόμη ανεξιχνίαστο έγκλημα από το παρελθόν θα περιπλέξει την υπόθεση. Καθώς η λίστα των νεκρών μεγαλώνει, θα κατορθώσει ο Μάρκου να βρει τον δολοφόνο προτού αυτός καταφέρει να ξεφύγει με το επόμενο πλοίο της γραμμής;

Διονύσης Π. Σιμόπουλος, «Ο ουρανός της Ελλάδας: Καλοκαίρι», εκδόσεις Μεταίχμιο

 978 618 03 2250 6 min

Παρόλο που στη διάρκεια του έτους η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, εμείς δεν αισθανόμαστε την κίνηση αυτή αν και κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση απ' αυτή που βρισκόταν την προηγούμενη. Έτσι από κάθε νέα θέση αντικρίζουμε τον Ήλιο από μια διαφορετική γωνία, καθώς μετακινείται καθημερινά από τη δύση προς την ανατολή. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε και διαφορετικούς αστερισμούς στις διαφορετικές εποχές.

Ο δημοφιλέστερος και πλέον έγκριτος εκλαϊκευτής αστρονομίας στην Ελλάδα μάς ξεναγεί στον ελληνικό ουρανό ανά εποχή, εξηγώντας μας και αναλύοντάς μας ποιοι αστερισμοί είναι ορατοί ανάλογα με την κάθε εποχή, πώς πήρε το όνομά του ο κάθε μήνας του έτους και εισάγοντάς μας σε βασικές έννοιες της αστρονομίας.