4 βιβλία για την κλιματική αλλαγή - Free Sunday
4 βιβλία για την κλιματική αλλαγή

4 βιβλία για την κλιματική αλλαγή

B. Pinto, Q. Nogueira, N. Duart, «Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», Εκδόσεις Μικρός Ήρως

1 min

Σε αυτό το κόμικ απεικονίζεται το ταξίδι που έκανε η Σοφία γυρίζοντας την Ευρώπη με το τρένο μαζί με τον μικρό αδερφό της, Γκάμπριελ. Το ταξίδι αυτό έγινε προκειμένου να εμβαθύνει, στο πλαίσιο της εργασίας της, στα αίτια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά και στο πώς εμείς οι Ευρωπαίοι μπορούμε να εργαστούμε για ένα μέλλον περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον. Επισκέφθηκαν διάφορα μέρη, χώρες και ανθρώπους –ένας μάλιστα από τους σταθμούς τους είναι και η Ελλάδα και συγκεκριμένα το Μάτι, όπου συνομίλησαν με ανθρώπους που βίωσαν από πρώτο χέρι την τραγωδία που έλαβε χώρα στις 23 Ιουλίου 2018–, λαμβάνοντας απαντήσεις που αφορούν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Για έναν κόσμο χωρίς εκπομπές αέριων του θερμοκηπίου.

Το κόμικ είναι επιδοτούμενο από το πρόγραμμα Bridging European and Local Climate Action (BEACON). Σκοπός του είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της δράσης πέρα από τα σύνορα κάθε χώρας, για την προστασία του κλίματος σε τοπικό, εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, ούτως ώστε να επιτευχθεί η Συμφωνία του Παρισιού που υπεγράφη το 2016. Το πρόγραμμα BEACON χρηματοδοτείται από το European Climate Initiative (EUKI). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το BEACON και το EUKI, επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.euki.de/euki-projects/beacon.

Όλα τα έσοδα από το συγκεκριμένο κόμικ θα διατεθούν για τους πυρόπληκτους μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Christiana Figueres, Tom Rivett-Carnac, «Το μέλλον που επιλέγουμε: Πώς θα επιβιώσουμε από την κλιματική κρίση» («The Future We Choose: Surviving the Climate Crisis»), μετάφραση Νίκος Ρούσσος, Εκδόσεις Ίκαρος

2 min

Η Christiana Figueres και ο Tom Rivett-Carnac –επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΟΗΕ στις συνομιλίες για την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού του 2015– απευθύνουν μια προειδοποίηση, αλλά ταυτόχρονα δίνουν και μια αισιόδοξη προοπτική σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και το μέλλον της ανθρωπότητας.

Στο βιβλίο «Το μέλλον που επιλέγουμε» παρουσιάζονται οι εναλλακτικές λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας καθώς και τι μπορούν, και πρέπει, να κάνουν οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες, αλλά και ο καθένας από εμάς, για να αποτραπεί η καταστροφή.

Clive Ponting, «Η πράσινη ιστορία του κόσμου», μετάφραση Πάνος Σταθόγιαννης, Εκδόσεις Κέδρος

3 min

Όπως ο Jared Diamond στο βιβλίο του «Όπλα, μικρόβια και ατσάλι», έτσι και ο Clive Ponting στο παρόν βιβλίο του μελετά τη σχέση ανάμεσα στο περιβάλλον και στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ερευνά τους παγκόσμιους πολιτισμούς από τη Σουμερία ως την αρχαία Αίγυπτο, από το Νησί του Πάσχα ως τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και υποστηρίζει ότι τα ανθρώπινα όντα έχουν επανειλημμένα οικοδομήσει κοινωνίες που αναπτύχθηκαν και ήκμασαν εκμεταλλευόμενες τους φυσικούς πόρους της Γης, μέχρι που οι πόροι αυτοί δεν μπορούσαν πλέον να συντηρήσουν τον πληθυσμό τους, γεγονός το οποίο προκάλεσε την κατάρρευσή τους.

Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ του Clive Ponting αποτελεί όχι μόνο μια συναρπαστική αφήγηση του τρόπου με τον οποίο εδώ και χιλιάδες χρόνια καταστρέφουμε το περιβάλλον, αλλά και μια αποτίμηση της κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης και των προβλημάτων στα οποία πρέπει να βρούμε λύση. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 16 γλώσσες.

David Wallace-Wells, «Ακατοίκητη Γη – Μια ιστορία του μέλλοντος», μετάφραση Κώστας Πανσέληνος, Εκδόσεις Μεταίχμιο

4 min

Ο αργός ρυθμός της κλιματικής αλλαγής είναι ένα παραμύθι σχεδόν τόσο ολέθριο όσο και το παραμύθι πως δεν συμβαίνει καν, και μας πλασάρεται μαζί με μια σειρά άλλες αυταπάτες που σκοπό έχουν να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα: Ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λαμβάνει χώρα μακριά μας και αφορά μόνο τον Αρκτικό Κύκλο. Ότι αφορά απλώς το επίπεδο της θάλασσας και τις ακτές, και δεν είναι μια απειλή κατά κάθε τοποθεσίας και κάθε μορφής ζωής. Ότι είναι μια απειλή κατά του «φυσικού» κόσμου, όχι του ανθρώπινου. Ότι οι δύο αυτοί κόσμοι είναι δήθεν ξεχωριστοί, και πως σήμερα ζούμε κατά κάποιον τρόπο εκτός ή «υπεράνω» ή προστατευμένοι από τη φύση, και όχι εντός της και κυριολεκτικά κατακλυσμένοι από αυτήν. Ότι ο πλούτος μπορεί να χρησιμεύσει σαν ασπίδα μπροστά στον όλεθρο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ότι έχει υπάρξει στο παρελθόν κάτι ανάλογο με την απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα το ανθρώπινο είδος, που μας επιτρέπει να ατενίσουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν είναι αλήθεια.