4 νέες κυκλοφορίες - Free Sunday
4 νέες κυκλοφορίες

4 νέες κυκλοφορίες

Στέφανος Παπατρέχας, «Ονόριο. Τα ανομήματα ενός εγκληματία», Πρόλογος: Θανάσης Τριαρίδης, Εκδόσεις Κέδρος

1 min

Μεσαίωνας. Οι ισορροπίες ενός μοναστηριού διαταράσσονται από μια μοναχή, που φέρνει την αμαρτία. Μια δούκισσα βασανίζεται από τις ενοχές της και τιμωρείται μέσα από δαίμονες του ύπνου. Τσιγγάνοι στήνουν γλέντι και ξεγελούν ανυποψίαστους διαβάτες. Και ένας μυστηριώδης άνθρωπος – παρών σε όλα – εξαπατάει τους πάντες γλιστρώντας ανάμεσά τους και καταργώντας κάθε νόμο.

Νόμοι, άγγελοι, δαίμονες, ψέματα και αλήθεια… Ο άνθρωπος του οποίου τη σκοτεινή ζωή μα και τον θάνατο θα δείτε έπαιξε με όλα αυτά. Και θα το ακούσετε κι εσείς από το στόμα άλλων προσώπων της ύπαρξης αυτής, ποια ήταν η ταυτότητά της και ποια η αλήθεια. Εάν υπάρχει αλήθεια…

Μια σκοτεινή μεσαιωνική ιστορία γεμάτη αγωνία, μυστήριο και ανατροπές. Ένα κείμενο που κινείται ανάμεσα στη θεατρική μαγεία και στον σκληρό ρεαλισμό. Ένα έργο για την αλήθεια, τον νόμο, την ηθική και την εξαπάτηση.

 

Patricio Pron, «Το πνεύμα των γονιών μου εξακολουθεί να ανυψώνεται μέσα στη βροχή», Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου, Εκδόσεις Ίκαρος

2 min

Ένας νεαρός συγγραφέας επιστρέφει στην Αργεντινή για να αποχαιρετήσει τον ετοιμοθάνατο πατέρα του. Στο σπίτι των γονιών του, βρίσκει έγγραφα, χάρτες, φωτογραφίες… και ανακαλύπτει την άγνωστη ιστορία της οικογένειάς του, καθώς και το εμμονικό ενδιαφέρον του πατέρα του σχετικά με την περίεργη εξαφάνιση ενός άνδρα.

Ξαφνικά, έρχεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα του σκοτεινού πολιτικού παρελθόντος της Αργεντινής και με τις αναμνήσεις της οικογένειάς του από την αντίσταση ενάντια στο καταπιεστικό στρατιωτικό καθεστώς.

Τα θραύσματα της έρευνας του αφηγητή δεν αποκαλύπτουν μόνο ένα μέρος της ζωής του πατέρα του −την οποία είχε προσπαθήσει να ξεχάσει−, αλλά και την κληρονομιά μιας ολόκληρης γενιάς, γεμάτη από βαρβαρότητες και παρανομία.

Ένα τολμηρό, βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για τα μυστικά του παρελθόντος, τον ρόλο της διαφθοράς και της συλλογικής ευθύνης· συγχρόνως, μια παγκόσμια ιστορία για όλους όσοι επέζησαν ή έχασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι μια ιδέα.

 

Γιάννης Κυριόπουλος - Κυριάκος Σουλιώτης, «Η περιπέτεια της πανδημίας COVID-19: Μαθήματα για την πολιτική υγείας», Εκδόσεις Παπαζήσης

3 min

Οι Γιάννης Κυριόπουλος και Κυριάκος Σουλιώτης συζητούν με τον Παύλο Τσίμα για την πανδημία και την πολιτική υγείας

«Η πανδημία μάς αιφνιδίασε. Και όχι μόνον εμάς. Αιφνιδίασε –όχι απολύτως δικαιολογημένα– κράτη, κυβερνήσεις, υγειονομικά συστήματα, διεθνείς οργανισμούς. Αναστάτωσε συθέμελα τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Και βύθισε σε μια απότομη ύφεση την παγκόσμια οικονομία. Δεν ξέρουμε πώς θα τελειώσει η περιπέτεια. Υποψιαζόμαστε ότι ο επίλογος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Μα ξέρουμε με σιγουριά ότι ο κόσμος που θα έρθει μετά το τέλος της θα είναι αλλαγμένος. Διαφορετικός. Μα εκτός από τις αλλαγές που η πανδημία η ίδια και οι συνέπειές της, με δύναμη σχεδόν φυσικού φαινομένου και με ένα μεγάλος εύρος επιπτώσεων, φέρνουν, υπάρχει και μια σειρά αλλαγών που προκύπτουν ως ανάγκη, ως διδάγματα από την εμπειρία της αντιμετώπισής της. Αλλαγές που πρέπει να επιδιώξουμε, να επιβάλουμε. Σε αυτό το πεδίο εντοπίζεται, νομίζω, το ενδιαφέρον των απόψεων που διατυπώνουν στον διάλογό τους δύο σημαντικοί επιστήμονες, που μελετούν, διδάσκουν και σχεδιάζουν δημόσιες πολιτικές υγείας, ο Γιάννης Κυριόπουλος και ο Κυριάκος Σουλιώτης. Ο διάλογος μεταξύ τους τέμνει την εμπειρία της αντιμετώπισης της πανδημίας, στην Ελλάδα και διεθνώς. Τους επιστημονικούς θριάμβους και την αδυναμία πλήρους αξιοποίησής τους, επειδή έλειψε η διεθνής συνεργασία και αλληλεγγύη. Την καλή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος και την προβληματική αντιμετώπιση των επόμενων. Με ψυχραιμία (και με επίγνωση ότι ο κύκλος της πανδημίας δεν έχει κλείσει) σχηματίζουν τη μεγάλη εικόνα, καταγράφουν επιτυχίες και αποτυχίες. Και στη βάση ενός τέτοιου απολογισμού, διατυπώνουν υποθέσεις για το μέλλον και ιδέες για τις επιθυμητές αλλαγές».

Παύλος Τσίμας [από το οπισθόφυλλο του βιβλίου].

 

Kat Μarton, «Η καγκελάριος», Εκδόσεις Ψυχογιός

26163 H KAGKELARIOS min

Μια καθηλωτική πολιτική βιογραφία και ταυτόχρονα μια προσωπική ανθρώπινη ιστορία ενός αουτσάιντερ: μιας χημικού, κόρης πάστορα, η οποία μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και κατάφερε να γίνει η άτυπη ηγέτιδα της Δύσης.

Η αναγνωρισμένη βιογράφος Κάτι Μάρτον προσπάθησε να εξιχνιάσει το μυστήριο τού πώς η Άνγκελα Μέρκελ το πέτυχε αυτό. Και βρήκε την απάντηση στην πολιτική ιδιοφυΐα της Μέρκελ: στην προθυμία της να μιλάει με τους αντιπάλους της αντί να τους επιβάλλει τη γνώμη της, στη δεξιότητά της να διαπραγματεύεται χωρίς να διακινδυνεύει ό,τι είναι σημαντικό για την ίδια, στην ικανότητά της να διορίζει πολιτικούς αντιπάλους στο υπουργικό σχήμα της και να ασκεί τις πολιτικές τους ώστε να μην έχουν καμία δικαιολογία να στρέφονται εναντίον της, στη σεμνότητα να αποδίδει εύσημα σε άλλους για πράγματα που έχουν κάνει από κοινού, στη σοφία της να αποφεύγει εφημερίδες και το Twitter, και στη διορατικότητά της να εκμεταλλεύεται κρίσεις για να υλοποιεί γενναίες αλλαγές.

Η Άνγκελα Μέρκελ, όπως σκιαγραφείται στην καγκελάριο, αποτελεί πρότυπο για όποιον ενδιαφέρεται να κερδίσει και να διατηρήσει την εξουσία παραμένοντας πιστός στο ακέραιο στις ηθικές του πεποιθήσεις – καθώς και για όποιον θέλει να κατανοήσει πώς να γεφυρώσει βαθιά χάσματα στην κοινωνία. Η Μάρτον περιγράφει επίσης και πολλές αμφισβητούμενες συμπεριφορές της Μέρκελ, όπως η περίπλοκη σχέση της με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον οποίον αρνιόταν να μιλήσει κάποια χρονική στιγμή.

Αυτό το σαγηνευτικό πορτρέτο απεικονίζει μια γυναίκα που βίωσε απίθανες προκλήσεις προκειμένου να μεταμορφώσει τη χώρα της και να την επαναφέρει στο προσκήνιο της διεθνών εξελίξεων.

Στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Ψυχογιός στις 21 Οκτωβρίου.