6 βιβλία για την Επανάσταση του 1821 - Free Sunday
6 βιβλία για την Επανάσταση του 1821

6 βιβλία για την Επανάσταση του 1821

Αριστείδης Ν. Χατζής, «Ο Ενδοξότερος Αγώνας – Η Ελληνική Επανάσταση του 1821», εκδόσεις Παπαδόπουλος

1 min

Δουλεύοντας μεθοδικά, σε ομόκεντρους κύκλους, από την Ευρώπη της Αγγλίας, της Ρωσίας, της Αυστρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς το κέντρο της δράσης, την Ελλάδα, ο Αριστείδης Χατζής συνθέτει ένα ιστορικό θρίλερ που κόβει την ανάσα. Το βιβλίο μάς μεταφέρει την ιστορία των ανθρώπων πίσω από την Επανάσταση του 1821, είτε αυτοί είναι Έλληνες διανοούμενοι, προεστοί, ιεράρχες, στρατιωτικοί, είτε ξένοι ρομαντικοί συγγραφείς, δημοσιογράφοι, στρατηγοί ή αυτοκράτορες. Από τις δολοπλοκίες και τα πολιτικά παιχνίδια μέχρι τις θυσίες, τις βιαιότητες, τις υπερβάσεις και τον ηρωισμό.

Συλλογική έκδοση, «33 Ιστορίες για το 1821», επιμέλεια - πρόλογος: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, εκδόσεις GEMA

2 min

Τα 33 διηγήματα-ιστορίες είναι εικόνες, στιγμές του Αγώνα, όπως τις βλέπουν 33 σύγχρονοι σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς 200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821.

Η έκδοση αυτού του τόμου έγινε με την ελπίδα οι συγγραφείς να φωτίσουν με τη δική τους ματιά την αθέατη πλευρά της Επανάστασης.

Το βιβλίο γράφουν οι: Έρικα Αθανασίου, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Παναγιώτης Γούτας, Γεράσιμος Δενδρινός, Χρήστος Δεσύλλας, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Κατερίνα Καριζώνη, Νίκος Κατσαλίδας, Δημήτρης Κωστόπουλος, Τηλέμαχος Κώτσιας, Ανδρέας Μήτσου, Γιάννης Δ. Μπάρτζης, Βαγγέλης Μπέκας, Γιώργος Μπλάνας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Κατερίνα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Παπαδάκης, Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη, Γιάννης Πατσώνης, Μίτση Πικραμένου, Γιώργος Πύργαρης, Δήμητρα Πυργελή, Γιάννης Ράγκος, Λιάνα Σακελλίου, Λεύκη Σαραντινού, Ντίνος Σιώτης, Μαρία Σκιαδαρέση, Κώστας Στοφόρος, Ευαγγελία Τότσκα, Φίλιππος Φιλίππου, Άγγελος Χαριάτης, Χρήστος Χαρτοματσίδης.

Γιώργος Γιώτης, «1821: Υπάρχουν ήρωες εδώ», εκδόσεις Κατσιμίγας

3 min

Ένας ψίθυρος έξω από τον ναό της Αγίας Ειρήνης, εκείνη την πρώτη φορά που γιορτάστηκε επίσημα η 25η Μαρτίου ως επέτειος του Ελληνικού Αγώνα, δίνει το έναυσμα να ξεδιπλωθούν οι ιστορίες αυτού του βιβλίου.

«Υπάρχουν ήρωες εδώ. Κάποιοι όμως λείπουν».

Αφηγήσεις, διάλογοι και περιγραφές για όσους αγαπούν την ιστορία, αλλά και για όσους δεν την αγάπησαν ακόμα. Ιστορικές νουβέλες με τις ζωές των ηρώων να συναντιούνται και ν’ αλληλοσυμπληρώνονται, για να γίνουν μικρογραφία και ταυτόχρονα σύμβολο του ελληνικού δράματος. Ο κόσμος της Επανάστασης του 1821 ζωντανεύει ως μια μεγάλη περιπέτεια μέσα από γεγονότα και συμβάντα που διέσωσαν οι πρωταγωνιστές στα απομνημονεύματά τους και οι ιστορικοί του Αγώνα. Ο χάρτης των ιδεών και των συναισθημάτων από τον φόβο έως τη γενναιότητα, από τη λογική έως την αποκοτιά, από την προδοσία έως την αυτοθυσία.

Γιάννης Καλπούζος, «Ραγιάς. Μέρες και νύχτες 1821», εκδόσεις Ψυχογιός

4 min

1816-1829. Πάτρα, Τριπολιτσά, Ναύπλιο, Μεσολόγγι…

Αφότου ο Αγγελής βρέθηκε φυλακισμένος στο κοτέτσι του Σαχίν Αγά, το μίσος φώλιασε στην ψυχή του σαν φαρμακερό φίδι.

Κατά την εκρηκτική και συγχρόνως σαγηνευτική πορεία του, μπαίνει στη δούλεψη ενός στρυφνού και τσιγκούνη πραματευτή. Τον ζώνει το μολυβένιο σύγνεφο της σκλαβιάς και του εξευτελισμού των ραγιάδων. Σμίγει με την Κερασία, απαντιέται με κοτζαμπάσηδες, κολίγους και συμπολεμιστές, που είναι πιότερο από αδέρφια και γυναίκα την ώρα της μάχης, ενώ ένα τρομαγμένο Τουρκόπουλο γαντζώνεται πάνω του. Στον δρόμο του και δύο γέροντες, οι οποίοι ξεψαχνίζουν το κίνητρο για καθετί μα και τη γλυκιά και φαρμακερή ουσία του «εγώ», η πλανεύτρα Ασπασία, διαβολικοί ξένοι, ντόπιοι τυχοδιώκτες, ο επί τριάντα έξι χρόνια αμίλητος Συμεών, ένας καβαλάρης που σώζει αιχμάλωτες Τουρκοπούλες και ο τρανότερος οχτρός του λεύτερου ανθρώπου, ο φόβος.

Ο Αγγελής βιώνει το μεγαλείο και τη σκοτεινή πλευρά του ματοβαμμένου ’21, γκρεμίζοντας μυθεύματα και φανερώνοντας καταχωνιασμένες αλήθειες.

Gunnar Hering, «Ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία και ο Φιλελληνισμός», μετάφραση: Αγαθοκλής Αζέλης, εκδόσεις ΜΙΕΤ

5 min

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε γεγονός με ισχυρότατο αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και στην Αμερική, προκαλώντας ένα κύμα συμπάθειας που ανάλογό του δεν εκδηλώθηκε προς κανέναν άλλο λαό κατά την προσπάθεια της εθνικής του χειραφέτησης. Η εξοικείωση με τον πολιτισμό της ελληνικής αρχαιότητας, οι ιδέες του Διαφωτισμού, αλλά και η αυθόρμητη στήριξη προς έναν χριστιανικό λαό, που εξεγέρθηκε εναντίον των αλλόπιστων δυναστών του, ήταν προφανή κίνητρα για να διαμορφωθεί εξ αρχής μια στάση αλληλεγγύης προς τους επαναστατημένους Έλληνες. Την ίδια στιγμή, ο αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία επηρέαζε τις γεωπολιτικές ισορροπίες και εντασσόταν στο διεθνές διπλωματικό παίγνιο της εποχής. Για το ευρύ φάσμα των εκδηλώσεων συμπαράστασης προς τους Έλληνες πολιτογραφήθηκε ο όρος «φιλελληνισμός». Η μελέτη του Gunnar Hering, που αποτέλεσε την κατακλείδα της επιστημονικής συνεισφοράς του μεγάλου Γερμανού ιστορικού και ελληνιστή, αλλά και γνήσιου φιλέλληνα, αποτελεί μια γενική επισκόπηση της φιλελληνικής κίνησης στην Ευρώπη και την Αμερική.

Πέτρος Κασιμάτης, «Αλέξανδρος Υψηλάντης: Ο τελευταίος πρίγκιπας», εκδόσεις Λιβάνη

6 min

Λίγο μετά τη μάχη στο Δραγατσάνι, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και του πρώτου απελευθερωτικού στρατού της Ελλάδας, παραδίδεται στους Αυστριακούς. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει η σκληρή περίοδος της αιχμαλωσίας, που θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα την υγεία του, επισπεύδοντας το τέλος. Μέσα από τις αναμνήσεις ανθρώπων που τον γνώρισαν, αλλά και από άγνωστα μέχρι πρότινος ντοκουμέντα, ο Πέτρος Κασιμάτης αποκαλύπτει τον πολυτάραχο βίο του πρίγκιπα που άναψε τη φωτιά της Επανάστασης του 1821. Η μυθιστορηματική πλοκή αποτελεί μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις μάχες στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, τους έρωτες, τις ίντριγκες της πολιτικής, τις δολοφονίες, τις δολοπλοκίες στον Μοριά, την απόρρητη αλληλογραφία των ισχυρών της Ευρώπης, τα ακριβά μυστικά του ξεσηκωμού, με στοιχεία που κόβουν την ανάσα. Είχε απομείνει σκιά του εαυτού του, ένα λιπόσαρκο, μπαρουτοκαπνισμένο κορμί πάνω στο νωθρό άλογο που τον μετέφερε στο Αράντ αιχμάλωτο, μα όχι ακόμα σιδηροδέσμιο. Μια αξιοθρήνητη σκιά, μ’ ένα μουστάκι που είχε αρχίσει να γκριζάρει και το κεφάλι σκυμμένο, υπό το άγρυπνο μάτι του υπολοχαγού Χένρι. Το μόνο που άστραφτε πάνω του ήταν ένα δαχτυλίδι με θαμπό θυρεό.