Διεθνής μαθητική συνάντηση για τη "λογοτεχνία αλλιώς" - Free Sunday
Διεθνής μαθητική συνάντηση για τη "λογοτεχνία αλλιώς"

Διεθνής μαθητική συνάντηση για τη "λογοτεχνία αλλιώς"

Με τη συμμετοχή περίπου 200 μαθητών από 25 σχολεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Λευκωσίας, της Νέας Υόρκης και του Γιοχάνεσμπουργκ, 45 εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών και 50 εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η 2η  Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας με θέμα: «Η λογοτεχνία αλλιώς… σε καιρούς κρίσης» την Πέμπτη, 7 και την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, την οποία διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης θα κηρύξει η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος. 

Χαιρετισμό στη Συνάντηση θα απευθύνουν ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου - Διευθυντής Ζωγραφείου Λυκείου και η Δρ. Ασπασία Χασιώτη - Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, που έχουν την ευθύνη όλης της διοργάνωσης, η κ. Αικατερίνη Μαντουλίδου - Πρόεδρος Εκπαιδευτηρίων Ε. Μαντουλίδη, ο κ. Χαράλαμπος Κυραϊλίδης - Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων, ο κ. Γιώργος Παπαλιάρης - Πρόεδρος Κοινότητας Σταυροδρομίου, ο κ. Στράτος Δολτσινιάδης - Εκπρόσωπος Ιδρυτή Ζωγραφείου Λυκείου και ο κ. Γιάννης Γιγουρτσής - Συντονιστής Εκπαίδευσης Ομογενειακών Σχολείων.

 

Τη συνάντηση μπορεί να την παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί από το www.livemedia.gr/logoallios22 

  

Λόγω της πανδημίας δεν στάθηκε δυνατό να πραγματοποιηθεί το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: «Γιάννης Ρίτσος. Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης» την Άνοιξη του 2020. Είχαν προηγηθεί επτά διοργανώσεις για τον Α. Παπαδιαμάντη (2012), τον Κ. Π. Καβάφη (2013), τον Γ. Σεφέρη (2014), τον Γ. Βιζυηνό (2015), τον Ο. Ελύτη (2016), τον Γ. Θεοτοκά (2018), τον Α. Σαμαράκη (2019) στις οποίες συμμετείχαν ανά διοργάνωση 300 μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία της Ελλάδας, της Λευκωσίας, της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, της Κωνσταντινούπολης και της Ίμβρου, της Ν. Υόρκης καθώς και εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών. 

 

Για τον λόγο αυτό οι διοργανωτές αποφάσισαν, μετά την περσινή πετυχημένη διαδικτυακή Συνάντηση, να πραγματοποιήσουν και φέτος τη 2η Διεθνή Μαθητική Συνάντηση Λογοτεχνίας, μέχρι να συναντηθούν πάλι ένα χρόνο μετά, την Άνοιξη του 2023, στην Πόλη. Εξάλλου και το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας, που πραγματοποιείται με επιτυχία από το 2012 αποτελεί μια πρόταση διδασκαλίας και προώθησης της λογοτεχνίας, μια πρόταση καινοτόμα, ευφάνταστη και πρωτοποριακή.

 

«Η Συνάντησή μας στόχο έχει τη διατήρηση της επαφής, την επικοινωνία, την ανταλλαγή απόψεων, τη δημιουργική συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών με εκλεκτούς εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Την εποχή της πανδημίας επιθυμούμε να δώσουμε βήμα στους μαθητές, να ακούσουμε τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους. Θέλουμε να μιλήσουν ελεύθερα για αυτά που τους προβληματίζουν, αλλά και για αυτά που επιθυμούν. Για αυτά που σκέφτονται, αλλά εύκολα λόγια δεν γίνονται, για ό,τι καταληστεύει το όνειρά τους και θολώνει τον μακρινό ορίζοντα της σκέψης τους», αναφέρουν οι διοργανωτές, ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου και η Δρ. Ασπασία Χασιώτη.



Τα θέματα που θα συζητηθούν, με πρωταγωνιστές πάντα τους μαθητές και με τη συνδρομή εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών, λογοτεχνών, καθηγητών πανεπιστημίου, κριτικών λογοτεχνίας, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών είναι:

 

Η λογοτεχνία σε καιρούς κρίσης

Ειδικός σύμβουλος: Μάνος Κοντολέων, Συγγραφέας, Κριτικός

Συντονίζει: Μάνος Κοντολέων, Συγγραφέας, Κριτικός

Συμμετέχουν: Κατερίνα Ζαμαρία, Εκπαιδευτικός, Κριτικός, Ισίδωρος Ζουργός, Συγγραφέας, 

Κώστας Κατσουλάρης, Συγγραφέας, Διευθυντής του Book Press

 

Η πανδημία αλλιώς: γραφή ιαματική

Ειδικός σύμβουλος: Άντα Κατσίκη - Γκίβαλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ

Συντονίζει: Άντα Κατσίκη - Γκίβαλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ

Συμμετέχουν: Τάκης Καμπύλης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Ελένη Πριοβόλου, Συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Συγγραφέας

 

Ποίηση και επικαιρότητα: σκέψεις και συναισθήματα για την ποίηση της πανδημίας της Covid-19

Ειδικός Σύμβουλος: Δέσποινα Παπαστάθη, Δρ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Μέλος Ε.ΔΙ.Π., Τομέας ΜΝΕΦ, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Συντονίζει: Δέσποινα Παπαστάθη, Δρ. Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Μέλος Ε.ΔΙ.Π., Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Συμμετέχουν: Γιώργος Βέης, Ποιητής, Δήμητρα Κωτούλα, Ποιήτρια, Aρχαιολόγος,

Αριστέα Παπαλεξάνδρου, Ποιήτρια, Διδάκτωρ ΑΣΚΤ, Θανάσης Χατζόπουλος, Ποιητής, Παιδοψυχίατρος, Ψυχαναλυτής

 

Έρωτας σε δύσκολους καιρούς 

Ειδικός σύμβουλος: Γιάννης Πάσχος, Συγγραφέας

Συντονίζει: Μανώλης Πιμπλής, Δημοσιογράφος 

Συμμετέχουν: Θωμάς Κοροβίνης, Συγγραφέας, Έλενα Μαρούτσου, Συγγραφέας, Κυριακή Μπεϊόγλου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

 

Οι πανδημίες στη λογοτεχνία

Ειδικός σύμβουλος: Μιχάλης Σπέγγος, Συγγραφέας

Συντονίζει: Μαρίνα Αγγελάκη, Δημοσιογράφος 

Συμμετέχουν: Μαρία Καλλιμάνη, Ηθοποιός, Κίρκη Κεφαλέα, Καθηγήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Συγγραφέας

 

Άσπρο - μαύρο: η εποχή των αντιθέσεων

Ειδικός σύμβουλος: Ασπασία Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας

Συντονίζει: Γιάννης Μπασκόζος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Συμμετέχουν: Νίκος Δαβέττας, Συγγραφέας, Ηλίας Μαγκλίνης, Συγγραφέας, Κάλλια Παπαδάκη, Συγγραφέας

 

Λογοτεχνία και Ιστορία σε εποχές κρίσης

Ειδικός σύμβουλος: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Φιλολογίας ΑΠΘ, Συγγραφέας 

Συντονίζει: Μικέλα Χαρτουλάρη, Δημοσιογράφος 

Συμμετέχουν: Χρήστος Αστερίου, Δρ. Φιλολογίας, Συγγραφέας, Αλέξανδρος Μπαζούκης, Δρ. Φιλολογίας, Καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση, Συγγραφέας

 

Η μοναξιά πρωταγωνιστής σε λογοτεχνικά κείμενα

Ειδικός σύμβουλος: Κώστας Καραβίδας, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Φιλολογίας Παν. Ιωαννίνων

Συντονίζει: Κώστας Καραβίδας, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Φιλολογίας Παν. Ιωαννίνων

Συμμετέχουν: Μυρσίνη Γκανά, Ποιήτρια, Μεταφράστρια, Λένα Καλλέργη, Ποιήτρια, Μεταφράστρια, Γιώργος Μητάς, Συγγραφέας

 

Αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα σε καιρούς κρίσης… διαβάζουν οι ηθοποιοί:

Θοδωρής Γκόνης, Ακύλας Καραζήσης, Στέλιος Μάινας, Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Πιατάς 

Σκηνοθετική επιμέλεια: Θοδωρής Γκόνης

 

Τα 25 σχολεία που συμμετέχουν 

1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΒΑΔΟΧΩΡΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ, 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, 3ο ΓΕΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ, ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΙΜΒΡΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΥΓΟΥΛΕΑ - ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΑΣΤΟΡΙΑ, Ν. ΥΟΡΚΗ), ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ «JEANNE D’ ARC», ΖΑΠΠΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ, ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ, ΙΟΝΙΟΣ ΣΧΟΛΗ, ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ, ΛΥΚΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ, ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ, ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΕΛ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ, ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΞΙΟΝ ΞΑΝΘΗΣ, ΣΧΟΛΗ ΣΑΧΕΤΙ (ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ)