Βιβλία με φόντο τα ελληνικά νησιά - Free Sunday
Βιβλία με φόντο τα ελληνικά νησιά

Βιβλία με φόντο τα ελληνικά νησιά

Θοδωρής Δεύτος, «Ασπασία: Το μυστικό της καπετάνισσας», εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

1 min

Κύθνος, αρχές της δεκαετίας του 1950. Ο Ιάσονας και η Ασπασία φωτίζονται από τη φλόγα του έρωτα. Καίγονται όμως στην πυρά της πιο σκληρής τιμωρίας που επιφυλάσσει η μικρή, κλειστή κοινωνία του όμορφου κυκλαδίτικου νησιού.

Αθήνα, 2002. Ένα επικίνδυνο παιχνίδι της μοίρας φέρνει έναν ώριμο άνδρα μπροστά σε μια σκληρή αλήθεια που ανατρέπει ό,τι ήξερε μέχρι τότε.

Ποιος άλλος άραγε εκτός από τη μητέρα του θα μπορούσε να τον λυτρώσει; Η κάθαρση είναι αναπόφευκτη ή είναι πια πολύ αργά;

Μεταξία Κράλη, «Σύρα Σάκρα», εκδόσεις Ψυχογιός

2 min

Στο λυκόφως του 19ου αιώνα, η Ερμούπολη είναι μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ελλάδας. Το χρωστά στους πρόσφυγες από τα καμένα νησιά της Επανάστασης, κυρίως Χιώτες αλλά και Κασιώτες και Ψαριανούς, που βρήκαν στη Σύρο καταφύγιο. Οι ίδιοι οι Συριανοί, κατά βάση άνθρωποι φτωχοί, καθολικοί στο θρήσκευμα, βρίσκονται μαζεμένοι στην καστροπολιτεία τους, στην Απάνω Χώρα και στα γύρω χωριά. Χιώτικης καταγωγής είναι ο πλοιοκτήτης Γιάννης Περσελής και ο καπετάνιος του, Στρατής Σορώπος· Απανωχωρίτισσα είναι η Καρμελίνα Ρούσσου που κατεβαίνει στο λιμάνι για να μείνει στους θείους της. Εκεί θα γνωρίσει τον αδελφό του Στρατή, τον Νικόλα, που αγαπά τα βιβλία και τους στίχους, δεν στεριώνει εύκολα σε δουλειές και του αρέσουν οι γυναίκες και τα γλέντια. Στην άλλη άκρη ο Στρατής, πειθαρχημένος, πρόωρα φορτωμένος με ευθύνες και αρραβωνιασμένος με τη Μέλπω, θα γνωρίσει την Ιουλία Περσελή τη μέρα που θα το σκάσει από την Ερμούπολη και τον γάμο που της έχουν κανονίσει, αναζητώντας καταφύγιο στο πλοίο του πατέρα της.

Παραμονές ενός καταστροφικού πολέμου, ο Στρατής, η Ιουλία, ο Νικόλας κι η Καρμελίνα αγωνίζονται να χαράξουν την πορεία τους με όσα τους υπαγορεύει η καρδιά τους. Πράγμα δύσκολο σε μια κοινωνία που δεν επιτρέπει ούτε συγχωρεί εύκολα κάθε είδους παρεκκλίσεις…

Βαγγέλης Μαναρώλης, «Μινώταυρος», εκδόσεις Λιβάνη

3 min

Ένα απόκοσμο μουγκρητό πληγώνει τη σιγαλιά της νύχτας λίγο έξω από την πόλη των Χανίων. Το πτώμα ενός αγοριού, που εντοπίζεται στην ύπαιθρο, σοκάρει και αναστατώνει. Ο αστυνόμος Αλέξης Σαρρής, εξουθενωμένος από τους δικούς του προσωπικούς εφιάλτες, καλείται να διαλευκάνει μία σκοτεινή υπόθεση διαδοχικών δολοφονιών. Αναζητώντας το κίνητρο του δολοφόνου, ακροβατεί ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα, παράνομα κυκλώματα, ερωτικά πάθη, οδυνηρά βιώματα, εμμονές. Ιχνηλατώντας στις δαιδαλώδεις στοές ενός λαβυρίνθου αναπάντητων ερωτημάτων, µε υπόκρουση τους βρυχηθμούς του Μινώταυρου, ο αστυνόμος αναζητά το μυθικό τέρας, αγνοώντας την όψη ή τις υπερφυσικές του δυνάμεις, ενώ ο δικός του μίτος δεν μοιάζει ικανός να τον οδηγήσει στο φως.

Ένα ψυχολογικό θρίλερ µε καταιγιστικό ρυθμό, ένα σταυρόλεξο ψυχογραφημάτων µε φιλοσοφικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Βασίλης Λογοθέτης, «Ένα ταξίδι στον χρόνο», εκδόσεις Καστανιώτη

4 min

Η Μάγδα Βλαντά αποκοιμιέται σε μια ερημική παραλία στο νησί της καταγωγής της και βλέπει ένα παράξενο όνειρο: Εμφανίζεται ένας ηλικιωμένος με παλαιικά ρούχα, της συστήνεται ως Μανώλης Βλαντάς και αναφέρει ότι γεννήθηκε στο νησί το 1761. Ξυπνάει αλαφιασμένη. Την άλλη μέρα, στη βιβλιοθήκη του νησιού, ανακαλύπτει την αυτοβιογραφία κάποιου Μανώλη Βλαντά, που προκύπτει ότι ήταν μακρινός της πρόγονος. Η εξιστόρηση της ζωής του είναι γοητευτική. Οι περιπέτειες ξεκινούν από τη νεαρή του ηλικία, όταν απάγεται από ληστές για να πουληθεί ως σκλάβος στην ενδοχώρα της Σμύρνης, σε έναν ιδιόρρυθμο Τούρκο τσιφλικά, επηρεασμένο έντονα από τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό. Μέσα από τις σελίδες της αυτοβιογραφίας αναδύονται στοιχεία για την καθημερινή ζωή των νησιωτών του Αιγαίου και των Τούρκων της περιοχής της Σμύρνης, καθώς και για το εμπόριο και τη ναυτιλία στη Μεσόγειο. Η έρευνα της Μάγδας φέρνει κοντά δυο ανθρώπους που τους χωρίζουν οι αιώνες, οδηγεί όμως και την ίδια προς μια μεγάλη ανατροπή.