5 βιβλία για τον Ιούλιο - Free Sunday
5 βιβλία για τον Ιούλιο

5 βιβλία για τον Ιούλιο

Μάρω Βαμβουνάκη, «Συνάντηση στη Βαρκελώνη», εκδόσεις Ψυχογιός

1 min

Το απρόβλεπτο της ζωής στη ζωή μιας γυναίκας μέχρι χθες ευτυχισμένης.

Η Ηρώ, μέσα σε λίγες στιγμές, έντρομη ανακαλύπτει το παράλληλο σύμπαν που λειτουργούσε δίπλα στον καλό γάμο της. Θα χωρίσει, θα απομονωθεί, θα αρρωστήσει, θα διαλυθεί. Μόνο που το απρόβλεπτο της χρωστάει ακόμη μια κοσμογονία. Σε σύντομο ταξίδι φυγής στην ανοιξιάτικη Βαρκελώνη, θα συναντηθεί τυχαία με τον Ανδαλουσιανό Χοακίν και θα βαδίσουν μαζί, αληθινά μαζί, στις μοναξιές τους. Γιατί ένας άλλος άνθρωπος στον δρόμο σου ίσως να έρχεται για να ανατρέψει τη ρημαγμένη πίστη σου στην αγάπη. Κάποιος ξένος και ανύπαρκτος μέχρι χθες ίσως μεταμορφώσει όσα νόμιζες, και ευτυχώς.

Άντερς Ντε Λα Μοτ, «Η θυσία της άνοιξης», μετάφραση: Ξενοφών Παγκαλιάς, εκδόσεις Κέδρος

2 min

Τη Βαλπουργία Νύχτα του 1986, κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής παγανιστικής τελετής για τον ερχομό της άνοιξης, μια δεκαεξάχρονη βρίσκεται δολοφονημένη στο δάσος κοντά στο παλάτι Μπούκελουντ στη νότια Σουηδία. Ο ετεροθαλής αδελφός της καταδικάζεται ως ένοχος και η οικογένειά τους εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη.

Μανίνα Ζουμπουλάκη, «Το βουνό των κοριτσιών», εκδόσεις Παπαδόπουλος

3 min

Το Μεσολόγγι χάνεται, αλλά η Έξοδος γίνεται κραυγή ελευθερίας που αντηχεί σε όλη την Υφήλιο. Η Σάνα και η Ρουθ, δύο γυναίκες που επέζησαν από την Έξοδο, έχουν μετατρέψει ένα ξεχασμένο αρχαίο φρούριο και εγκαταλειμμένο μοναστήρι στην Ανατολική Μακεδονία σε καταφύγιο για κορίτσια που σώζουν από τα σκλαβοπάζαρα. Εκεί, στο «Βουνό», όπως το λένε μεταξύ τους, μαθαίνουν στα κορίτσια γράμματα, επιβίωση και ελευθερία.

Αλμπέρτ Μπερτράν Μπας, «Εκεί που πεθαίνει ο άνεμος», μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου, εκδόσεις Κλειδάριθμος

4 min

Το λογοτεχνικό ντεμπούτο του πολλά υποσχόμενου Καταλανού συγγραφέα είναι ένα αξέχαστο ταξίδι στην ιστορία της Ισπανίας μέσα από τα μάτια ενός δεκαπεντάχρονου αγοριού. Μια ιστορία βασισμένη στα πραγματικά γεγονότα της ζωής του παππού του συγγραφέα, ο οποίος έχασε τους γονείς του στον Ισπανικό Εμφύλιο και ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση και την αγάπη, γνωρίζοντας κάποιες από τις κορυφαίες προσωπικότητες της εποχής.

Κωνσταντίνος Γαβριήλ, «Η τυχερή δάφνη», εκδόσεις Key Books

5 min

Η Δάφνη Κορρέ, πρώην πρωταθλήτρια κολύμβησης, ξεκινά ένα ταξίδι αναψυχής με ιστιοφόρο. Μαζί της επιβαίνουν και δύο παλιοί συμμαθητές της, καθώς και ο Πέτρος, ένας αποτυχημένος επιχειρηματίας που αναλαμβάνει χρέη καπετάνιου. Καταμεσής του Αιγαίου ένα αναπάντεχο γεγονός θα αναστατώσει τις ζωές τους. Μέσα από το πρίσμα αυτού του συμβάντος, οι τρεις άνδρες θα αναλογιστούν το μέλλον τους και τότε η Δάφνη άθελά της θα γίνει το επίκεντρο μιας αδιανόητης συνωμοσίας. Με το ισχυρό μελτέμι να κρατά το ιστιοφόρο καθηλωμένο ανάμεσα στις κλειστοφοβικές πλαγιές ενός έρημου κόλπου, τα πάθη θα οξυνθούν, η λογική θα καταλυθεί, τα ψέματα και η προδοσία θα γίνουν ο κανόνας. Όταν ο καιρός καλμάρει και έρχεται η στιγμή της επιστροφής, θα ληφθούν αποφάσεις που θα τους στοιχειώσουν για πάντα. Τρεις απελπισμένοι άνδρες. Μια ανυπεράσπιστη γυναίκα. Ένα λογοτεχνικό θρίλερ-ύμνος στη γυναικεία θέληση.