Λογοτεχνία για παιδιά - Free Sunday
Λογοτεχνία για παιδιά

Λογοτεχνία για παιδιά

Κώστας Στοφόρος, «Το μακρύ ταξίδι του Καραβάτζο. Περιπέτεια στη Θράκη», εκδόσεις Κέδρος

1 min

Διακοπές στην Αλεξανδρούπολη. Μια ευκαιρία για τους φίλους να γνωρίσουν την εκπληκτική φύση του Έβρου αλλά και την ιστορία της Θράκης. Εξερευνήσεις, συναυλίες, κολύμπι, γεύσεις, χρώματα και αρώματα…

Γρήγορα όμως το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στην αναζήτηση ενός πίνακα του κορυφαίου Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζο. Είναι ένα έργο υπαρκτό ή ένας ακόμη θρύλος που συνδέεται με τη σκοτεινή ζωή και τον βίαιο θάνατο του καλλιτέχνη; Ποιο ρόλο παίζει σ’ αυτή την ιστορία η μεγάλη ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Δόμνα Βισβίζη; Τι συνδέει άραγε τον έναν από τους δύο πολιούχους της Κατάνια, τον Άγιο Εύπλου, με την Αίνο της Ανατολικής Θράκης;

Από 11 ετών.

Λι Μπαρντούγκο, «Οι Γκρίσα 3 - Καταστροφή και αναγέννηση», μετάφραση: Πηνελόπη Τριάδα, εκδόσεις Ψυχογιός

2 min

Η μοίρα του έθνους εξαρτάται από μια τσακισμένη Κλητεύτρια του Ήλιου, έναν ατιμασμένο ανιχνευτή και τα απομεινάρια ενός κάποτε μεγάλου μαγικού στρατού.

Ο Ντάρκλινγκ κυβερνά από τον σκιώδη θρόνο του, ενώ η αποδυναμωμένη Αλίνα Σταρκόφ προσπαθεί να αναρρώσει από τη μάχη τους κάτω από την αμφίβολη προστασία όλων εκείνων που τη λατρεύουν ως Αγία. Τώρα οι ελπίδες της εναποτίθενται στη μαγεία ενός αρχαίου πλάσματος, που έχει εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια, και στην πιθανότητα ένας παράνομος πρίγκιπας να είναι ζωντανός.

Καθώς οι σύμμαχοι και οι εχθροί της οδεύουν προς τον πόλεμο, μόνο η Αλίνα στέκεται ανάμεσα στη χώρα της και ένα όλο και μεγαλύτερο κύμα σκότους που θα μπορούσε να καταστρέψει τον κόσμο. Για να κερδίσει αυτή τη μάχη, πρέπει να αποκτήσει τη δύναμη ενός θρύλου – αλλά το να καταφέρει να αποκτήσει το πουλί της φωτιάς μπορεί να είναι η καταστροφή της.

Από 14 ετών.

 

Ελπίδα Μηναδάκη, «Η διάσωση της Νεραυγής», εκδόσεις Υδροπλάνο

3 min

Πώς θα νιώθατε αν ήσασταν εγκλωβισμένοι σε μια πισίνα; Αν χάνατε τους αγαπημένους σας μέσα σε μια στιγμή; Απογοήτευση; Λύπη; Αδικία; Κάπως έτσι ένιωσε η Νεραυγή, ένα όμορφο δελφίνι που, από τη μια στιγμή στην άλλη, άλλαξε όλη της η ζωή! Νεραυγή την ονόμασε η μαμά της η Δελφινένια αφού γεννήθηκε μέσα στο νερό, μόλις χάραξε η αυγή. Λίγα μίλια πιο κάτω, μια άλλη ομάδα δελφινιών σχηματίζουν έναν προστατευτικό κύκλο για να γεννήσει η Δελφινόπη. Η κολλητή της φίλη. Την κόρη της, την ονόμασε Κυματιστή. Γιατί δεν πρόλαβε να βγει από την κοιλιά της μαμάς της κι άρχισε να στριφογυρίζει στον αέρα και να παίζει με τα κύματα.

Μια τρυφερή ιστορία για δύο δελφίνια, τη Νεραυγή και την Κυματιστή, από τη στιγμή που γεννιούνται μέχρι τη στιγμή που χάνουν τις μαμάδες τους και χωρίζουν οι δρόμοι τους, όταν η Νεραυγή αρπάζεται από θηρευτές για να ψυχαγωγήσει τον κόσμο σε κάποιο Δελφινάριο, στερώντας της τόσο τη φίλη της, όσο και την ελευθερία της. Θα πιστεύατε ίσως ότι για τα ζώα και γιατί όχι και για τα δελφίνια, δεν είναι τόσο σπουδαίο να χάνουν τους φίλους ή την οικογένειά τους. Όμως όχι. Είναι τόσο οδυνηρό όσο και για τα ανθρώπινα πλάσματα.

Θοδωρής Παπαϊωάννου, «Σιλουανή», εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη εκδόσεις Ίκαρος

4 min

Η ιδέα να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε ένα βουνό δεν αρέσει καθόλου ούτε στον Κωστή ούτε στη Διαμαντία. Βαρετό!

Όμως, ο μπλε καταρράκτης, η σπηλιά που αναπνέει, το χρυσάφι στις ρίζες της αρχαίας βελανιδιάς, ο στοιχειωμένος νερόμυλος τούς περιμένουν. Και η Σιλουανή θα τους δείξει τα μονοπάτια, μετατρέποντας την κάθε μέρα σε μια καινούργια περιπέτεια.

«Η Σιλουανή είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα για παιδιά και εφήβους. Όλα ξεκίνησαν από ένα γράμμα που μου έδωσε η μαθήτριά μου Σιλουανή την τελευταία της μέρα στο Δημοτικό. “Αυτό, κύριε, είναι για σας”, μου είπε κοιτώντας με ίσια στα μάτια. Δεν ξέρω πόσες φορές το διάβασα. Και έπειτα άρχισα να τριγυρνώ στα βουνά γύρω από την Έδεσσα και την Παναγίτσα, ψάχνοντας για απαντήσεις σ’ αυτές τις υπέροχες ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά όποτε αποτυπώνουν τις σκέψεις τους στο χαρτί. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία της Σιλουανής και των “παιδιών του βουνού”, που μπορεί να είναι ήρωες φανταστικοί, αλλά ζουν σε μέρη πέρα για πέρα αληθινά». – Θ.Π.

Από 9 ετών.