Μόλις κυκλοφόρησαν - Free Sunday
Μόλις κυκλοφόρησαν

Μόλις κυκλοφόρησαν

Donna Tartt, «Η μυστική ιστορία», μετάφραση: Μιχάλης Δελέγκος, εκδόσεις Διόπτρα

1 min

Μια συντροφιά έξυπνων, εκκεντρικών και απροσάρμοστων νεαρών που σπουδάζουν σε ένα κορυφαίο κολέγιο της Νέας Αγγλίας ανακαλύπτουν, κάτω από την επιρροή του χαρισματικού καθηγητή τους Κλασικής Φιλολογίας, έναν τρόπο σκέψης και ζωής που δεν έχει καμία σχέση με την ανιαρή καθημερινότητα των συνομηλίκων τους.

Όταν όμως ξεπερνούν τα όρια της καθιερωμένης ηθικής, καταλαμβάνονται από εμμονές και ολισθαίνουν σταδιακά από τη διαφθορά στην προδοσία, με αναπόφευκτη κατάληξη την κυριαρχία του κακού πάνω τους.

Η «Μυστική ιστορία» είναι μια ανεστραμμένη αστυνομική ιστορία που αφηγείται ένας από τους έξι μαθητές, ο Ρίτσαρντ Παπέν, ο οποίος ανακαλεί χρόνια αργότερα τις συνθήκες που οδήγησαν στη δολοφονία του φίλου τους, Έντμουντ «Μπάνι» Κόρκεραν, αποκαλύπτοντας σταδιακά τα γεγονότα και τις επιπτώσεις της δολοφονίας στη ζωή των υπόλοιπων φίλων της συντροφιάς.

Brittany Polat, «Ζήσε τη ζωή σου, Ένα ημερολόγιο 90 ημερών στωικής σκέψης», μετάφραση: Χριστίνα Θεοχάρη, εκδόσεις Παπαδόπουλος

2 min

Ο Στωικισμός είναι μια φιλοσοφική μέθοδος με μακραίωνη παράδοση, η οποία όμως δεν αποτελεί απολίθωμα του παρελθόντος. Στις μέρες μας, άνθρωποι από όλο τον κόσμο καταφεύγουν σε αυτόν για να βρουν παρηγοριά, να ελέγξουν τις αρνητικές πλευρές του χαρακτήρα τους και να υλοποιήσουν τις ευγενείς φιλοδοξίες τους. Στις σελίδες του «Ζήσε τη ζωή σου» ‒όσοι καταφέρετε να καταγράψετε με συνέπεια και σαφήνεια τις σκέψεις σας‒ θα βρείτε ανακούφιση από τη θλίψη και θα επανασχεδιάσετε με έμπνευση το μέλλον σας. Χωρισμένο σε τρεις ενότητες και με ξεχωριστές οδηγίες και ασκήσεις για κάθε ημέρα, αυτό το βιβλίο θα υποστηρίξει το ταξίδι σας προς την αυτογνωσία μέσα από την καθημερινή πρακτική και την ενσυναίσθηση, αξιοποιώντας τα διδάγματα και το έργο σοφών ανθρώπων. Εντρυφήστε σε κείμενα που σας ενθαρρύνουν να περπατήσετε στον δρόμο της αρετής και της γαλήνης, με οδηγό τον ορθό λόγο.

Δημήτρης Σίμος, «Πάρε ανάσα», εκδόσεις Μεταίχμιο

5 min

Η Σίλβια Κώτσου έχει επιστρέψει στη Χαλάστρα, όπου μεγάλωσε, μαζί με τις δύο ανήλικες κόρες της. Παράλληλα, εργάζεται ως δύτρια στις τοπικές μυδοκαλλιέργειες στο Δέλτα Αξιού. Η Σίλβια και οι κόρες της έχουν επιζήσει μιας εγκληματικής επίθεσης στην Αθήνα, κατά την οποία δολοφονήθηκαν ο πατέρας της και ο άντρας της. Το παρελθόν θα εμφανιστεί και πάλι μπροστά της, όταν ο δικηγόρος της οικογένειάς της ανασύρεται νεκρός από τη θάλασσα των μυδιών. Το πρόσωπό του είναι βαμμένο με γυναικείο μακιγιάζ. Την υπόθεση θα αναλάβει ο αστυνόμος Λάζος, ενώ τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και τίποτα δεν μπορεί να αποκαλυφθεί, καθώς η Σίλβια Κώτσου κρύβει το κλειδί της υπόθεσης, τους Νυχτοβάτες.

Μετά το μπεστ σέλερ «Σώσε με», που απολαύσαμε και στη μικρή οθόνη, ο ταλαντούχος Δημήτρης Σίμος επιστρέφει με ένα ψυχολογικό θρίλερ με γρήγορο κινηματογραφικό ρυθμό, έντονο σασπένς και συνεχείς ανατροπές μέχρι την τελευταία σελίδα.

Χρήστος Δερμεντζόπουλος, «Η ιστορία στον κινηματογράφο. Ο κινηματογράφος στην ιστορία», μετάφραση: Μάριος Αθανασιάδης-Ντόνας, εκδόσεις ΜΩΒ

3 min

Το βιβλίο εξετάζει ποιες εικόνες μεταφέρουν στο παρόν οι κινηματογραφικές ταινίες για το χθες και πώς ακριβώς τις μεταφέρουν, αναλύοντας εμβληματικές ταινίες όπως «Η λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Ο Οκτώβρης» του Σεργκέι Αϊζενστάιν και «Οι κόκκινοι» του Γουόρεν Μπίτι, καθώς και ταινίες πρόσφατης ιστορίας όπως η «Selma» για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και «Το παιχνίδι της μίμησης» για τον Άλαν Τούρινγκ. Το βιβλίο αποτιμά τις δραματικές ιστορικές ταινίες ως θεμιτό τρόπο να ανασυγκροτούμε το παρελθόν. Απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν τον κινηματογράφο και θέλουν να εξοικειωθούν και να διερευνήσουν τη στενή σχέση ιστορίας, κοινωνικών επιστημών και κινηματογραφικού μέσου και αφορά άμεσα τους σπουδαστές των κινηματογραφικών τμημάτων και των τμημάτων δημόσιας ιστορίας. Επιπλέον, περιέχει πρόλογο του συγγραφέα αποκλειστικά για την ελληνική έκδοση, επίμετρο του Θανάση Βασιλείου και πλήρη ενημερωμένο οδηγό για περαιτέρω μελέτη.

Λένα Μαντά, «Το μωρό της σοφίτας», εκδόσεις Ψυχογιός

4 min

Μια ιστορία θέλω να σου πω, χωρίς ήρωες αλλά με πολλά θύματα. Χωρίς όπλα αλλά με καθημερινές μάχες. Χωρίς νίκες αλλά με δυνατούς νικητές. Μια ιστορία θέλω να σου πω για την ελπίδα…

Εσύ που κρατάς στα χέρια σου τούτο το γραπτό, άκουσες ποτέ για τα «μωρά της σοφίτας»; Σου πέρασε από το μυαλό πόσες ψυχές δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου, ενώ έτρεχαν να το ανταμώσουν γλιστρώντας από τα σπλάχνα της μάνας τους; Ανίδεος είσαι, αναγνώστη, για τα μικρά και μεγάλα δράματα μιας κοινωνίας που έκρυβε, όπως η γάτα τις ακαθαρσίες της, ολισθήματα, αμαρτίες, ακόμη και ακολασίες, όπου μπορούσε. Σε υπόγεια, σε σοφίτες, και κάτω από το χώμα καμιά φορά… Βρέθηκαν πολλά τέτοια μωρά, έπειτα από χρόνια, όταν τα παλιά αρχοντικά ήρθε η ώρα τους να γίνουν πολυκατοικίες. Οι συνθήκες υγρασίας φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο ώστε να μετατραπούν σε μικροσκοπικές μούμιες που σόκαραν όσους τα ανακάλυψαν. Τα μωρά της σοφίτας…

Εγώ δε βρίσκομαι ανάμεσά τους όμως… Είμαι ένα μωρό της σοφίτας αλλά εγώ έζησα. Και μεγάλωσα… Για να γράψω την ιστορία μου…

Bella Mackie, «Πώς να σκοτώσεις την οικογένειά σου», μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου, εκδόσεις Διόπτρα

6 min

Όταν η Γκρέις Μπέρναρντ ανακαλύπτει ότι ο απών εκατομμυριούχος πατέρας της έχει απορρίψει τις εκκλήσεις της ετοιμοθάνατης μητέρας της για βοήθεια, ορκίζεται εκδίκηση και ετοιμάζεται να σκοτώσει κάθε μέλος της οικογένειάς της.

Οι αναγνώστες παρακολουθούν την Γκρέις καθώς διαλέγει τους συγγενείς της έναν προς έναν – και το αποτέλεσμα είναι τόσο φρικιαστικό όσο και διασκεδαστικό σε αυτή την ασεβή σκοτεινή φαρσοκωμωδία, που μιλάει για την αρχοντιά, την οικογένεια, την αγάπη… και τον φόνο. Στη συνέχεια όμως η Γκρέις φυλακίζεται για έναν φόνο που δεν διέπραξε.