4 βιβλία για τον Ιανουάριο - Free Sunday
4 βιβλία για τον Ιανουάριο

4 βιβλία για τον Ιανουάριο

bussi_tria_mavra_noufara

Michel Bussi 

ΤΡΙΑ ΜΑΥΡΑ ΝΟΥΦΑΡΑ
Μετάφραση: Κατερίνα Γούλα
Εκδόσεις Κέδρος
ISBN: 978-960-04-4764-4, σελ. 488, τιμή: 16,60 €

Σ’ ένα χωριό ζούσαν τρεις γυναίκες. Η πρώτη ήταν κακιά, η δεύτερη ήταν ψεύτρα, η τρίτη ήταν εγωίστρια.
Κι όμως, είχαν ένα κοινό σημείο, κάτι σαν μυστικό…
Όλα είναι μια ψευδαίσθηση, ιδίως όταν ένα παιχνίδι αντικατοπτρισμών πολλαπλασιάζει τις ενδείξεις και περιπλέκει τα στοιχεία. 
Ωστόσο οι φόνοι που ταράζουν την ηρεμία του Ζιβερνί, αγαπημένου τόπου του ζωγράφου Κλοντ Μονέ, είναι απολύτως αληθινοί.
Στο επίκεντρο της ιστορίας, τρεις γυναίκες: ένα κοριτσάκι έντεκα χρονών με ταλέντο στη ζωγραφική, μια ιδιαίτερα γοητευτική νεαρή δασκάλα και μια ηλικιωμένη με μάτια κουκουβάγιας, που παρακολουθεί τα πάντα. Και ένα θανάσιμο πάθος.
Με φόντο φήμες για πίνακες χαμένους ή κλεμμένους, μεταξύ των οποίων και οι περίφημες Μαύρες νυμφαίες
του Μονέ, θολές εικόνες δημιουργούνται καθώς μπερδεύεται το παρελθόν με το παρόν.
Ένα εντυπωσιακό αστυνομικό μυθιστόρημα που κάθε του πρόσωπο αποτελεί ένα δυσεπίλυτο αίνιγμα.

Τα Τρία μαύρα νούφαρα έχουν τιμηθεί με πέντε λογοτεχνικά βραβεία, ενώ μεταφράζονται ήδη σε άλλες δώδεκα χώρες.

unnamed__11_

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΒΙΑ

«ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ»

Παιδικά χρόνια στην Αθήνα της Κατοχής και του Εμφυλίου

Εκδόσεις Κάπον

Με πλαίσιο την πρωτεύουσα των λίγων κατοίκων και των χαμηλών σπιτιών, το βιβλίο της Μαρίας Καραβία «Παράπλευρες απώλειες». Παιδικά χρόνια στην Αθήνα της Κατοχής και του Εμφυλίου αφηγείται μια δραματική προσωπική ιστορία από τις χιλιάδες που σημάδεψαν εκείνο τον καιρό τη ζωή των ανθρώπων. Αν και βαριά τραυματισμένη από το πέρασμα των Γερμανών και τις φονικές μάχες των Δεκεμβριανών, η πρωτεύουσα διατηρεί ακόμα τη μαγεία της. Η θέα προς τα ιστορικά βουνά και τον Σαρωνικό είναι ελεύθερη, το λεκανοπέδιο διάστικτο από λόφους που τους εξαφάνισε αργότερα το ύψος των πολυκατοικιών. Η γραφή ακολουθεί τη συνειρμική πορεία της μνήμης. Τυχαία περιστατικά αναδύονται και φωτίζουν αλλιώς πρόσωπα που βρέθηκαν στο προσκήνιο. Οι καταβολές και οι οικογενειακές περιπέτειες είναι παρούσες. Η μετανάστευση που ακολούθησε την Απελευθέρωση, η εγκατάσταση των ανθρώπων της επαρχίας στα αστικά κέντρα, συνέπεια του εμφυλίου πολέμου που μαινόταν στα βουνά, δίνουν στις παιδικές αναμνήσεις αξία μαρτυρίας για μια ζοφερή περίοδο της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

9786180114621

Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΑΤΓΟΥΝΤ

Σελίδες : 488

ISBN: 978-618-01-1462-1

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Σταν και η Σαρμέιν προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω μιας ολοκληρωτικής οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Έχοντας χάσει τις δουλειές τους, αναγκάζονται να ζουν στο αυτοκίνητό τους, εκτεθειμένοι σε συμμορίες και κινδύνους. Πρέπει οπωσδήποτε κάτι να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση και πρέπει να γίνει γρήγορα. Το Σχέδιο Ποζιτρόνιο στην πόλη της Χρονοκράτησης φαίνεται να είναι η απάντηση στις προσευχές τους. Εκεί κανείς δεν είναι άνεργος και όλοι έχουν ένα άνετο, καθαρό σπίτι για να ζήσουν τον μισό χρόνο. Τον υπόλοιπο οι κάτοικοι της Χρονοκράτησης αφήνουν τα σπίτια τους και γίνονται τρόφιμοι της Φυλακής Ποζιτρόνιο. 

Στην αρχή δεν τους φαίνεται και τόσο μεγάλη θυσία, ειδικά όταν το αντάλλαγμα είναι στέγη και τροφή. Όταν, όμως, η Σαρμέιν εμπλέκεται σε σχέση με τον άνδρα που μένει στο σπίτι τους το διάστημα που εκείνη και ο Σταν είναι στη φυλακή, τα πράγματα θα πάρουν ανησυχητική τροπή, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του Σταν. Kάθε μέρα που περνά, το Ποζιτρόνιο μοιάζει περισσότερο με αυτοεκπληρούμενη προφητεία, παρά με προσευχή που εισακούστηκε. 

Η βραβευμένη με Booker Μάργκαρετ Άτγουντ στην καλύτερη στιγμή της.

SalantinEx

Μπαχά αλ Ντιν Ιμπν Σαντάντ

ΣΑΛΑΝΤΙΝ, ΕΝΑΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

Εκδόσεις Λιβάνη

Σελίδες: 384

Τιμή: € 19,95 

Ο Σαλάχ αλ Ντιν Γιούσεφ ιμπν Αγιούμπ, σουλτάνος Αιγύπτου και Συρίας, γνωστός στη Δύση με το όνομα Σαλαντίν, υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του αραβικού κόσμου. Κούρδος στην καταγωγή και σουνίτης, είχε γεννηθεί στο Τικρίτ του σημερινού Ιράκ. Η Αρμενία, η Αίγυπτος, η Συρία, η Μεσοποταμία, η Παλαιστίνη και η Υεμένη ήταν μερικές από τις χώρες που ανήκαν στο σουλτανάτο του.

Ο Σαλαντίν κατάφερε να ενώσει τους Άραβες από τον ποταμό Ευφράτη μέχρι την Αίγυπτο και να ανακαταλάβει το 1187 την Ιερουσαλήμ, δίνοντας έτσι την αφορμή για να ξεκινήσει η Γ΄ Σταυροφορία, κατά την οποία ο σουλτάνος αναμετρήθηκε με τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, βασιλιά της Αγγλίας.

Ο Ιμπν Σαντάντ, Κούρδος νομικός του δωδέκατου αιώνα, στρατιωτικός δικαστής στην αυλή του Σαλαντίν και έμπιστος φίλος του, κατέγραψε στα ημερολόγιά του σπάνιες ιστορίες, καθώς και την προσωπική του μαρτυρία από τη γνωριμία του με τον σουλτάνο. Επίσης, αποτύπωσε με χρονολογική σειρά τις περιπέτειες, τις μάχες και τις κατακτήσεις του Σαλαντίν στην ανατολική Μεσόγειο, πριν και κατά τη διάρκεια της Γ΄ Σταυροφορίας – όλα ιστορικά γεγονότα που τον ανέδειξαν σε ξεχωριστό ηγέτη τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση και τον έκαναν να κερδίσει τον σεβασμό του αντιπάλου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και των υπόλοιπων Σταυροφόρων.

Ο Σαλαντίν θεωρείται ιδιαίτερη φυσιογνωμία στη μουσουλμανική, τουρκική, αραβική και κουρδική ιστορία. Ποτέ δεν υπήρξε φανατικός και μισαλλόδοξος, ποτέ δεν αρνήθηκε τη βοήθεια σε όποιον την είχε ανάγκη, όποια πίστη και αν ασπαζόταν αυτός.

Όντας γενναιόδωρος και ιππότης, σεβάστηκε τις ζωές του άμαχου χριστιανικού πληθυσμού.

Όταν ο στρατός του κατέλαβε την Ιερουσαλήμ, έδωσε αμνηστία και επέτρεψε στους ηττημένους χριστιανούς να φύγουν πληρώνοντας λύτρα.

Σήμερα η φήμη του είναι διαδεδομένη σε Ανατολή και Δύση. Οι χρονικογράφοι της Δύσης τονίζουν το μεγαλείο της ψυχής του και την ιπποσύνη του, κάτι που τον έκανε να κερδίσει τον σεβασμό όλων, ακόμα και του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, που ήταν ο κύριος αντίπαλός του.

"Για πρώτη φορά μεταφράζεται στα ελληνικά, άμεσα από την αραβική γλώσσα, ένα πολύ σπουδαίο ιστορικό έργο. Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας επιμελημένης και επίπονης προσπάθειας, με σκοπό να διαφωτιστούν άγνωστες λεπτομέρειες σχετικά με τον σουλτάνο Σαλαντίν και τις εμπλοκές και συμπλοκές του με τους Σταυροφόρους.

Απευθύνεται τόσο στο ευρύ ελληνόφωνο κοινό, όσο και στον στενότερο κύκλο των ειδικών.

Η μετάφραση του εν λόγω έργου συνιστά μια ενδελεχή καταγραφή γεγονότων και επεισοδίων που διαδραματίστηκαν κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο τον δωδέκατο αιώνα μ.Χ. μεταξύ του στρατηλάτη Σαλαντίν και των Σταυροφόρων.