Έξι βιβλία για τον Μάρτιο - Free Sunday
Έξι βιβλία για τον Μάρτιο

Έξι βιβλία για τον Μάρτιο

books1test

1. Οι άνεμοι του χρόνου, Ελένη Τσαμαδού, εκδ. Ψυχογιός

Στην Αθήνα του σήμερα ένας δικηγόρος ακολουθεί μια μυστηριώδη καλόγρια στην πορεία της πίσω στον χρόνο και στον χώρο – στην Πελοπόννησο των Φράγκων και των Βυζαντινών δεσποτών, στα σκλαβοπάζαρα της Μπαρμπαριάς και στην Κωνσταντινούπολη του τέλους. Παράλληλες ζωές και ιστορίες. Άρχοντες και τυχοδιώκτες, πειρατές και σκλάβοι, γυναίκες τρυφερές και πολεμιστές, σοφοί και ιερωμένοι, πατριώτες και προδότες. Έρωτες χωρίς αύριο. Χαμένα όνειρα και πατρίδες. Το ξύπνημα της ελληνικής συνείδησης, η πρώιμη αναγέννηση στον Μυστρά και η μεταλαμπάδευση της αρχαίας σοφίας στη Δύση. Όλα μπλεγμένα και δεμένα με αόρατες κλωστές στον αργαλειό του χρόνου, σε ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα που φωτίζει άγνωστες στιγμές του Βυζαντίου, λίγο πριν την πτώση της Πόλης.


2. Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς - Εστρόγκο Ναχάμα, Κατερίνα Οικονομάκου, εκδ. Καπόν

Ποιος ήταν ο Εστρόγκο Ναχάμα; Ποιος ήταν ο σεβάσμιος κάντορας της εβραϊκής κοινότητας του Δυτικού Βερολίνου που άφησε εποχή με την υπέροχη φωνή του; Ποιος ήταν ο συγκλονιστικός ψάλτης στην ταινία «Καμπαρέ» του Bob Fosse; Ήταν ένας νεαρός Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη. Ένα θύμα του ναζισμού. Ένας κρατούμενος του Άουσβιτς που επιβίωσε χάρη στη φωνή του. Ακολουθώντας τα ίχνη αυτής της μοναδικής ανθρώπινης περιπέτειας από τη Θεσσαλονίκη του 1918 ως το Βερολίνο την αυγή του 21ου αιώνα, αναδιφώντας σε αρχεία, συζητώντας με τους οικείους και τους φίλους του, ζητώντας τη συνδρομή των ιστορικών πηγών, η Κατερίνα Οικονομάκου συνθέτει μια μονογραφία για τον Εστρόγκο Ναχάμα. Και μαζί με την ιστορία ενός επιζήσαντος διασώζει και ένα ψήγμα της αποσιωπημένης συλλογικής ιστορίας μας.

3. Στη χώρα του περίπου – Περίπου σύγχρονη, περίπου ευρωπαϊκή, περίπου πλούσια, Τάκης Θεοδωρόπουλος, εκδ. Μεταίχμιο

Πώς από το γλωσσικό φτάσαμε στη σημερινή αγλωσσία; Γιατί οδηγηθήκαμε στην καταστροφή του κέντρου της Αθήνας; Μια πρωτεύουσα χωρίς κέντρο είναι μια περίπου πόλη. Γιατί μέσα σε 200 χρόνια η εκπαίδευση δεν κατάφερε να επεξεργαστεί δημιουργικά το συστατικό ιδεολόγημα της σύγχρονης Ελλάδας: τη σχέση μας με την κλασική αρχαιότητα; Πώς όλα αυτά τα περίπου μας οδηγούν στις περίπου ταυτότητες που αποδίδουμε στον εαυτό μας; Περίπου Έλληνες, περίπου Ευρωπαίοι, περίπου Ανατολίτες, περίπου Βαλκάνιοι, περίπου Μεσογειακοί. Μια περιήγηση στην ενδοχώρα της ελληνικής κοινωνίας και στα μεγάλα κεφάλαια του συλλογικού μας ασυνείδητου. Μια προσπάθεια να ξεφύγουμε από τις δουλείες της οικονομικής ανάλυσης και τα πολιτικά στερεότυπα που καθοδηγούν τη σκέψη μας.

books2


4. Η Άκρα Ταπείνωση, Ρέα Γαλανάκη, εκδ. Καστανιώτη

Το μυθιστόρημα εστιάζεται στη νύχτα που πυρπολήθηκε η Αθήνα, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου του 2012. Μια πρώην φιλόλογος και μια πρώην ζωγράφος, που βρίσκονται να συγκατοικούν σε έναν «ξενώνα» του υποβαθμισμένου κέντρου, βγαίνουν κρυφά στις διαδηλώσεις. Πανικοβάλλονται, χάνονται μέσα στη δική τους πόλη, εξωθούνται στην επαιτεία, χωρίς να χάσουν την προσωπική τους αίσθηση πραγμάτων. Ο αναρχικός γιος της μιας, ο χρυσαυγίτης μιας τρίτης που τις φροντίζει, μια νεαρή μετανάστρια και το παιδί της, ο γιατρός και η κοινωνική λειτουργός, τα φαντάσματα ενός ετοιμόρροπου αθηναϊκού σπιτιού και, φυσικά, οι νεοάστεγοι διασταυρώνονται με ποικίλους τρόπους μαζί τους είτε στη σπαρασσόμενη Αθήνα είτε λίγο αργότερα. Σε αυτό το ανθρωποκεντρικό πολιτικό μυθιστόρημα η απερχόμενη γενιά του Πολυτεχνείου ανοίγει τον δύσκολο, τον αναγκαίο, αν όχι και μοιραίο, διάλογό της με τις σημερινές εξεγέρσεις.

5. Δημοκρατία, Αλέκος Παπαδάτος, Αβραάμ Κάουα, Annie Di Donna, εκδ. Ίκαρος

Το γεμάτο αγωνία, πρωτοποριακό graphic novel προσφέρει μια ιστορική-λογοτεχνική ανασκόπηση στη δύσκολη πορεία της δημοκρατίας από τη γέννησή της στην αρχαία Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Λέανδρου, ενός άγνωστου εκείνη την εποχή Αθηναίου. Οι βαθιά ανθρώπινοι χαρακτήρες λειτουργούν μέσα στην πυκνή πλοκή που είναι γεμάτη με αναφορές στο παρόν. Η αλληλεπίδραση του κειμένου με τις εικόνες σαγηνεύει τον αναγνώστη. Η ενδελεχής έρευνα που έχει γίνει για τη συγγραφή του βιβλίου, όπως και το πλούσιο λεξιλόγιο, λειτουργούν υποστηρικτικά καθώς ο αναγνώστης διερευνά τα ιστορικά γεγονότα. Η «Δημοκρατία» τιμήθηκε με το Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ επελέγη να συμπεριληφθεί στη διεθνή λίστα των White Ravens για το 2016, στην κατηγορία διεθνούς παιδικού-νεανικού βιβλίου.

6. Αθήνα – Περιηγήσεις και Ίχνη, Αλέκος Λιδωρίκης, εκδ. Παρουσία

Ο δημοσιογράφος Αλέκος Λιδωρίκης περπατά στην Αθήνα τη χρονική περίοδο 2009-2011, που η λέξη «μνημόνιο» μπαίνει αιφνιδιαστικά στο δημοσιογραφικό λεξιλόγιο και αλλάζει δραματικά τον οικονομικό και κοινωνικό περίγυρο της πόλης. Οι αθηναϊκές περιηγήσεις, όπως αναφέρει ο συγγραφέας, ήταν η ανάγκη μιας ανάσας οξυγόνου από το καθημερινό οικονομικό ρεπορτάζ, διαφυγής από αριθμούς και στατιστικές, e-mail, κινητά, το κυνήγι της είδησης. Ο συγγραφέας, έξι χρόνια μετά, γύρισε στα ίδια σημεία στα οποία είχε περιηγηθεί τότε και όπου διαπίστωσε διαφορές, τις κατέγραψε. Τα κείμενα και οι φωτογραφίες του βιβλίου δεν αναφέρονται μόνο σε γνωστά ιστορικά σημεία και κτίρια της Αθήνας αλλά και σε απλές γειτονιές και καταγράφουν αναμνήσεις περιπατητών που ο συγγραφέας συνάντησε στη διάρκεια των περιηγήσεών του.