OHE: Ο λοιμός θα φέρει «βιβλικό» λιμό - Free Sunday
OHE: Ο λοιμός θα φέρει «βιβλικό» λιμό
Κορίτσι μπροστά σε τάφους παιδιών στην Κένυα κατά τη μεγάλη ξηρασία του 2011 Andy Hall/Oxfam

OHE: Ο λοιμός θα φέρει «βιβλικό» λιμό

Η πανδημία μπορεί να έχει ως συνέπεια να διπλασιαστεί σε σύντομο διάστημα ο παγκόσμιος πληθυσμός που υποφέρει από πείνα, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

«Μπορεί να αντιμετωπίσουμε πολλαπλά επεισόδια λιμού βιβλικών διαστάσεων τους επόμενους λίγους μήνες» ήταν η προειδοποίηση που δέχτηκε σε τηλεδιάσκεψη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (WFP), μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Μπίσλεϊ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «δράσει σοφά και να δράσει γρήγορα», προειδοποιώντας πως ο «χρόνος δεν είναι με το μέρος μας». Δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί ότι «η επιδημία Covid-19 δεν θα μετατραπεί σε ανθρωπιστική τραγωδία και διατροφική καταστροφή».

Μάλιστα ο επικεφαλής του WFP δήλωσε σε συνέντευξή του ότι 30 εκατομμύρια άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι, θα μπορούσαν να πεθάνουν τους επόμενους μήνες στην «χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Οι πληθυσμοί που πλήττονται μπορεί να εκτοξευτούν λόγω της Covid-19 από τα 135 σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της Παγκόσμιας Έκθεσης Διατροφικών Κρίσεων. Περισσότερο απειλούνται δέκα χώρες που μαστίζονται από συγκρούσεις, από οικονομικές κρίσεις και την κλιματική αλλαγή. Πρώτη είναι η Υεμένη, όπου το WFP ήδη καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες 12 εκατομμυρίων κατοίκων που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις. Τη λίστα συμπληρώνουν οι ΛΔ Κογκό, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Αιθιοπία, Σουδάν και Νότιο Σουδάν, Συρία, Νιγηρία και Αϊτή.

Ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, αρκετές από τις χώρες υψηλού κινδύνου στην Ανατολική Αφρική και την Ασία πλήττονταν ήδη από ελλείψεις τροφίμων λόγω των μεγαλύτερων επιδρομών από ακρίδες που έχουν καταγραφεί εδώ και δεκαετίες.