ΝΔ: ΕΣΡ δεν συγκροτείται όσο ισχύει ο νόμος Παππά - Free Sunday
ΝΔ: ΕΣΡ δεν συγκροτείται όσο ισχύει ο νόμος Παππά

ΝΔ: ΕΣΡ δεν συγκροτείται όσο ισχύει ο νόμος Παππά

Νέα προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα επιχειρηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Διάσκεψη των Προέδρων της βουλής, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα για τη σύνθεση του οργάνου, η απουσία του οποίου αποτελεί το βασικό επιχείρημα για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Βούτσης προϊδέασε πάντως ότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις της πρότασης που είχε κατατεθεί κατά την προηγούμενη Σύνοδο, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι τα ίδια πρόσωπα εξακολουθούν να δηλώνουν διατεθειμένα να προσφέρουν έργο στο ΕΣΡ.

«Θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις και ελπίζω σε ευτυχή κατάληξη» είπε ο Νίκος Βούτσης για τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις που θα γίνουν πριν από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Ο πρόεδρος της Βουλής επέμεινε στην αναγκαιότητα να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, «καθώς κλείνει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ο κύκλος για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, και θα πρέπει με ταχείς ρυθμούς το ΕΣΡ να ασκήσει τον ελεγκτικό και ρυθμιστικό του ρόλο για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν και τα άλλα κανάλια, τους περιφερειακούς, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και επειδή υπάρχει πλήθος θεμάτων που πρέπει να ελεγχθούν».

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε επίσης πως, εφόσον προκύψει η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, θα υπάρξει σοβαρή προικοδότηση της Αρχής ώστε να είναι έτοιμη να λειτουργήσει ακόμη και στα πρότυπα του αντίστοιχου γαλλικού θεσμού. 

Η ΝΔ αποκλείει τη συναίνεσή της 

«Ξεκαθαρίζουμε ότι αν δεν αποσυρθεί ο νόμος Παππά δεν συναινούμε. Αν η κυβέρνηση πάρει πίσω το νόμο εμείς θα συμφωνήσουμε για την συγκρότηση του ΕΣΡ» σχολίασαν στελέχη της ΝΔ, τα οποία επεσήμαναν ότι η θέση του κόμματος δεν έχει αλλάξει. 

Λίγο αργότερα από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες απαξιωμένος πολιτικά, νομικά και ηθικά.

Η Νέα Δημοκρατία από θέση αρχών, είναι υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με πλήρεις τις αρμοδιότητές του, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Συνεπώς, η λειτουργία του Ε.Σ.Ρ. έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου Παππά, που οδήγησε στη μη εφαρμογή των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του». 

Να ανακαλέσει η ΝΔ ζητά ο Παππάς

«Η στάση της ΝΔ είναι αδιανόητη και εξόφθαλμα αντιθεσμική. Δηλώνουν ότι θα μπλοκάρουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ». Ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζει, ότι «καλύτερο δώρο από την αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορούν να περιμένουν οι διαπλεκόμενοι και το καθεστώς της ασυδοσίας. Η ΝΔ οφείλει σήμερα, τώρα, να ανακαλέσει και να προσέλθει με καλή πίστη στη διάσκεψη των προέδρων για να συγκροτηθεί ΕΣΡ».

Υπενθυμίζεται ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ εγκρίνεται με πλειοψηφία 4/5. 

Κυβέρνηση: Ο κατήφορος της Νέας Δημοκρατίας είναι ολισθηρός και επικίνδυνος

«Στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να διασφαλίσει τα συμφέροντα των καναλαρχών, η Νέα Δημοκρατία εκτρέπεται ολοένα και περισσότερο», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι «Με την ανακοίνωσή της, («η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων γνωρίζει ότι ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός…») σπεύδει να προκαταλάβει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιχειρώντας ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη».

«Επιπλέον παραδέχεται ανοιχτά ότι επιδιώκει την παράλυση του ΕΣΡ , ακολουθώντας μια επαίσχυντη και βαθύτατα αντιθεσμική πρακτική, προκειμένου να προστατεύσει όσους κατέχουν αυθαίρετα δημόσιες συχνότητες», προσθέτει.  

«Τους καλούμε να συνέλθουν γιατί ο κατήφορος που έχουν πάρει, είναι ολισθηρός και επικίνδυνος. 

Το ότι η ΝΔ «αδειάζει» με εκκωφαντικό αλλά και υποτιμητικό τρόπο τον ίδιο τον αντιπρόεδρό της κ. Χατζηδάκη, ας το διαχειριστούν εσωτερικά», καταλήγει η ανακοίνωση. 

ΝΔ: Το μόνο που κρατάει όρθια αυτήν την τραγική κυβέρνηση είναι το θράσος της.

 

Απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που εμπόδισε τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., προτείνοντας 7 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις 9 θέσεις.

Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που παρέκαμψε το Ε.Σ.Ρ., παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος, για να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο με τον νόμο Παππά.

Και σήμερα έχουν το θράσος να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία επειδή επιμένουμε στο αυτονόητο.

Επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο Ε.Σ.Ρ. και συζήτηση για τη συγκρότησή του από μηδενική βάση και σε κλίμα συνεννόησης.

Το μόνο που κρατάει όρθια αυτήν την τραγική κυβέρνηση είναι το θράσος της. Τίποτα άλλο».

Κυβέρνηση: Θράσος είναι να μην έχεις κάνει τίποτα για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου επί 27 χρόνια


Το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε με νέα ανακοίνωση για το ζήτημα του ΕΣΡ απαντώντας στην ΝΔ ότι «Θράσος είναι να μην έχεις κάνει τίποτα για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου επί 27 χρόνια, να υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα της διαπλοκής, και να ζητάς και τα ρέστα». 

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πως το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ ενώ καλεί τη ΝΔ να προσέλθει.