Επιστρέφει ο Γκουτιέρες αλλά όχι τα χαμόγελα - Free Sunday
Επιστρέφει ο Γκουτιέρες αλλά όχι τα χαμόγελα

Επιστρέφει ο Γκουτιέρες αλλά όχι τα χαμόγελα

Ακύρωση του πρωινού προγράμματος για διαβούλευση, ζήτησαν οι δύο ηγέτες στο Κραν Μοντανά και σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, θα γίνουν και διμερείς επαφές του Ειδικού Συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Άιντα με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων και των εγγυητριών δυνάμεων.
Το απόγευμα, στις επτά ώρα Ελλάδος, επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με συζήτηση των εσωτερικών πτυχών στο τραπέζι 2. Στις 20:30 ώρα Κύπρου στο τραπέζι 1 θα γίνει συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Σύμφωνα με ενημέρωση από τα ΗΕ, η ανακοίνωση της καθόδου του ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος αναμένεται στο Κραν Μοντανά τις πρώτες πρωινές ώρες, αύριο Πέμπτης, θα γίνει εντός της ημέρας στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Η είδηση της επιστροφής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Διάσκεψη έχει δημιουργήσει συγκρατημένη αισιοδοξία .

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που θα δικαιολογεί την παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά την Πέμπτη εξέφρασε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών συναντήσεων, σημειώνοντας ότι η πρόοδος θα διαφανεί τις επόμενες ώρες.

«Οι θέσεις της τουρκικής πλευράς δεν είναι στο πλαίσιο της πρότασης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», είπε ο κ.Αναστασιάδης,

Η συζήτηση το βράδυ της Τρίτης κράτησε μιάμιση ώρα και περιστράφηκε γύρω από τα κεφάλαια αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

«Σήμερα συζητήσαμε τις εγγυήσεις και αποδείξαμε ότι θα πρέπει να καταργηθούν», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
«Το μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις είναι σημείο μη εκκίνησης για την Τουρκία», υποστήριξε από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σημείωσε πως η παρουσία Γκουτέρες την περασμένη εβδομάδα, έφερε μία θετική ενέργεια. Επανέλαβε επίσης πως πρόκειται για την τελευταία Διάσκεψη του Κυπριακού.
Στο Κραν Μοντανά επέστρεψε ήδη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Άλαν Ντάνκαν.

Τι έγινε την Τριτη

Υπήρχε μια λάμψη ελπίδας το πρωί και στη συνέχεια υπήρξαν κάποιες ανατροπές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξερχόμενος του συνεδριακού κέντρου όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “το απόγευμα θα επανέλθουμε στην πορεία ελπίδας”.

Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της πρωινής συνόδου και ερωτηθείς αν η λάμψη ελπίδας αφορά διαφοροποίηση των τουρκικών θέσεων σε σχέση με τα εγγυητικά/επεμβατικά δικαιώματα και την ασφάλεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε: “Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευθυγράμμιση με όσα ο ΓΓ ζητά από όλους εμάς”.
“Επί του παρόντος έχει τερματιστεί ο διάλογος. Θα επαναληφθεί το απόγευμα η ώρα 6.30”, ανέφερε. Ερωτηθείς αν είμαστε ικανοποιημένοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως “υπήρχε μια λάμψη ελπίδας το πρωί. Υπήρξαν κάποιες ανατροπές στη συνέχεια. Ας ελπίσουμε ότι το απόγευμα θα επανέλθουμε στην πορεία ελπίδας”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις ο υπουργός Εξωτερικών ρώτησε τον Τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Τσαβούσογλου αν η χώρα του επιμένει στα επεμβατικά της δικαιώματα στην Κύπρο. Ο Τσαβούσογλου φέρεται να απάντησε ότι η Τουρκία επιθυμεί τη διατήρηση των επεμβατικών της δικαιωμάτων, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε εν μέρει τις σχετικές πληροφορίες μετά τη λήξη των πρωινών διαβουλεύσεων, καθώς -όπως μεταδίδει το sigmalive.com, είπε πως τα τουρκικά στρατεύματα θα μείνουν στο νησί γιατί αυτό θέλουν οι Τουρκοκύπριοι.

«Η θέση “μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις” δεν μπορεί καν να θεωρηθεί ως θέση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε να διαπραγματευόμαστε, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο για μας», επεσήμανε.

Λίγο αργότερα έφτασε στο χώρο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος καλημέρισε τους δημοσιογράφους και τους ρώτησε πως είναι σήμερα. Σε ερώτηση αν περιμένει άσπρο καπνό από την σημερινή συζήτηση, ο Τούρκος Υπουργός απλά χαμογέλασε.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» είπε στους δημοσιογράφους ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ, προσερχόμενος στην αίθουσα για την Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία συνεχίζεται για 7η μέρα στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμμερμανς ενημέρωσε το Κολέγιο των Επιτρόπων για την «πρόοδο αλλά τις εργασίες που συνεχίζονται» στο Κραν Μοντάνα.

Σύμφωνα με την «Κίπρις Πόστασι», σε ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας Ουλάς Μπαρίς « είστε αισιόδοξος;», ο κ. Κιντ είπε ότι “κάνουμε ό,τι καλύτερο περνά από το χέρι μας”