Ν. Παππάς: Στο ΕΣΡ η αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες - Free Sunday
Ν. Παππάς: Στο ΕΣΡ η αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες

Ν. Παππάς: Στο ΕΣΡ η αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο Βύρων Πολύδωρας αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Ως αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, η κυβέρνηση προτείνει τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ροδόλφο Μορώνη. 

Ο κ. Πολύδωρας πέρασε νωρίτερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Πολύδωρας υπογράμμισε πως «δεν πάει άλλο με το αδιέξοδο» και σημείωσε ότι η πρόταση να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ είναι τιμητική και αποτελεί πρόταση ευθύνης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πολύδωρας, ο ίδιος δεν προτίθεται να προβεί σε επικοινωνιακά παιχνίδια. «Ούτε στην κυβέρνηση υπάρχει τάση επικοινωνιακών τεχνασμάτων» πρόσθεσε και έκανε ειδική μνεία στην ανάγκη συναίνεσης.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την επιθυμία του να επικοινωνήσει τόσο με τους πολιτικούς αρχηγούς - συμπεριλαμβανομένου και του κ. Μητσοτάκη - όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Παππάς: Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις

Μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο ν.4339/15.

Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων». 

ΝΔ: Το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την πρόταση του κ. Τσίπρα για τον κ. Πολύδωρα, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το Ε.Σ.Ρ., αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ. στον κ. Παππά.

Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Η στελέχωση του Ε.Σ.Ρ. με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,  δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί». 

Ν. Παππάς: Στο ΕΣΡ η αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες

Η δήλωση του κ. Παππά για το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες: 

«Επαναλαμβάνουμε. Η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15.

Η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ.  Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά.

Η ΝΔ έχει την υποχρέωση  να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ».