Public Issue: Στο +24% η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ - Free Sunday
Public Issue: Στο +24% η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ

Public Issue: Στο +24% η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, στη μέτρηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων (η εταιρεία δεν μετρά πρόθεση ψήφου), η ΝΔ προηγείται με 42% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 18%, η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Συμπαράταξη-ΠΑΣΟΚ με 8% το καθένα, το ΚΚΕ με 7,5%, το Ποτάμι με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5%, η Ένωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ με 2% το καθένα και τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 7,5%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 30%.

Παράλληλα, στη μέτρηση συνεχίζει να προηγείται η άποψη ότι η χώρα χρειάζεται πρόωρη προσφυγή σε κάλπες (50%), έναντι της θέσης ότι δεν χρειάζονται εκλογές (48%), αν και σε σχέση με το «Βαρόμετρο» του Σεπτεμβρίου υπάρχει μικρή μείωση της θέσης υπέρ εκλογών.

Όσον αφορά στο ερώτημα περί καλύτερης κυβέρνησης, η νυν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συγκεντρώνει ποσοστό 13%, μια κυβέρνηση της ΝΔ ποσοστό 34% και η απάντηση «καμία από τις δύο» ποσοστό 51%.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει καθαρά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα περί καταλληλότητας για την πρωθυπουργού (42% έναντι 21%, με την απάντηση «κανένας από τους δύο» να συγκεντρώνει ποσοστό 35%).

Πάντως, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση μάλλον δεν χαίρουν της ικανοποίησης των πολιτών: το 91% δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση και το 79% από την αντιπολίτευση. 

Ούτως ή άλλως, η απαισιοδοξία κυριαρχεί στις απόψεις των ερωτηθέντων, καθώς το 89% θεωρεί ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, το 68% πιστεύει ότι μέσα στον επόμενο χρόνο η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί, το 75% εκτιμά ότι θα χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση στη χώρα και το 61% θεωρεί την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας με δεύτερο (με ποσοστό 35%) την ανεργία.

Τέλος οι Έλληνες διαφωνούνμε τα μνημόνια (85%) και με την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα (66%).