Η ΕΚΤ κατηγορεί την κυβέρνηση για μονομερείς δράσεις μετά τη δεύτερη αξιολόγηση - Free Sunday
Η ΕΚΤ κατηγορεί την κυβέρνηση για μονομερείς δράσεις μετά τη δεύτερη αξιολόγηση

Η ΕΚΤ κατηγορεί την κυβέρνηση για μονομερείς δράσεις μετά τη δεύτερη αξιολόγηση

Την ανάγκη για «τακτικές και σύντομες χρονικά τριμηνιαίες αξιολογήσεις» ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί ο στόχος εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 τονίζει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο κουαρτέτο Φραντσέσκο Ντρούντι σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ΘΕΜΑ.

Ο Ιταλός οικονομολόγος χαρακτηρίζει «μεγάλο επίτευγμα» την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καλεί την κυβέρνηση να «εκμεταλλευτεί» αυτή την επιτυχία και να προχωρήσει αναλόγως αλλά αναφέρει ότι «διάφορα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ενδέχεται να μην είναι συμβατά με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί».

Συγκεκριμένα μιλάει για νομοθετικές διατάξεις που αφορούν την αγορά εργασίας, τη φορολογία, τη διαχείριση εσόδων και τη δημόσια διοίκηση. Επιπλέον σημειώνει ότι «τα νέα από το μέτωπο των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος ίσως να υποδεικνύουν πιθανές αποκλίσεις».

Για τις τράπεζες λέει ότι πρέπει να προχωρήσουν «ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μέτρα που είναι καίρια για την αποθάρρυνση των στρατηγικών κακοπληρωτών». Απέναντι στην πίεση του ΔΝΤ για άμεσο έλεγχο της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) o κ. Ντρούντι τονίζει ότι «οι τέσσερις τράπεζες θα υποβληθούν σε stress test το πρώτο εξάμηνο του 2018 με βάση την ενιαία μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών».