Η κυβέρνηση προσπαθεί για ΕΣΡ στα μέτρα της - Free Sunday
Η κυβέρνηση προσπαθεί για ΕΣΡ στα μέτρα της

Η κυβέρνηση προσπαθεί για ΕΣΡ στα μέτρα της

Δύσκολη φαίνεται η συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, για την οποία έχει συγκληθεί σήμερα στις 3 η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία είχε αναβληθεί την προηγούμενη Δευτέρα λόγω των απαιτούμενων διαδικασιών αλλαγής στη σύνθεσή της καθώς έπρεπε να προηγηθεί η εκλογή του νέου προέδρου Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Η συγκρότηση του σώματος γίνεται με πλειοψηφία 4/5 της διάσκεψης, την οποία δεν εξασφαλίζουν οι κυβερνητικοί χειρισμοί καθώς η κυβέρνηση εμμένει στην συγκρότηση του σώματος πριν την οποιαδήποτε νομοθέτηση ενώ η ΝΔ θέτει τρεις προϋποθέσεις και συγκεκριμένα:

1. Να καταργηθεί η πρόβλεψη περί 4 μόνο τηλεοπτικών αδειών και να μεταφερθεί ρητά, μόνο στο Ε.Σ.Ρ. η αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού των αδειών

2. Να υπάρξει δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι, μετά τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., θα καταργήσει το άρθρο 2Α, το οποίο έχει αναστείλει, δεν θα προβεί στο μέλλον στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ και ότι δεν θα κλείσει κανένα κανάλι.

3. Να στελεχωθεί το ΕΣΡ καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κουτρομάνος, ή ο πρώην υπουργός Μιχ. Σταθόπουλος που έχει προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης από το «Ποτάμι», προκειμένου να μην καταστεί ποτέ υποχείριο της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Τα άλλα κόμματα 

Να αναδειχθεί ένα ΕΣΡ, κανένα μέλος του οποίου να μη γεννά υποψίες για κομματικούς ετεροκαθορισμούς, προτείνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. 

Το Ποτάμι έχει καταθέσει πρόταση να τεθεί επικεφαλής του ΕΣΡ ο Μιχάλης Σταθόπουλος αλλά δεν αποκλείει να στηρίξει μια πρόταση του προέδρου της Βουλής, Ν.Βούτση η οποία να βρει σύμφωνη και τη ΝΔ.

Η Ένωση Κεντρώων ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο Παππά και να έρθει σε συμφωνία με τη ΝΔ.

Την άλλη εβδομάδα η επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ 

Παράλληλα αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα η σημερινή συνεδρίασή της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων κομμάτων και ΜΜΕ, στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί το πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη.
Η αναβολή είχε ως στόχο να δοθεί χρόνος ώστε να ενημερωθούν από τα πρακτικά, τα νέα μέλη της,  ο βουλευτής Μαγνησίας Συμεών Μπαλλής και ο βουλευτής Πιερίας Χαρίλαος Τζαμακλής, οι οποίοι αντικατέστησαν τον Σωκράτη Φάμελλο που ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Νεκτάριο Σαντορινιό που ανέλαβε υφυπουργός Ναυτιλίας.
Πρόεδρος της Επιτροπής στη θέση του κ.Φάμελλου, εξελέγη ο βουλευτής Χανίων του κυβερνώντος κόμματος Αντώνης Μπαλωμενάκης.