Άρτο με «κοινωνικό μέρισμα» και θεάματα με «απόφαση για το χρέος» σχεδιάζει η κυβέρνηση - Free Sunday
Άρτο με «κοινωνικό μέρισμα» και θεάματα με «απόφαση για το χρέος» σχεδιάζει η κυβέρνηση

Άρτο με «κοινωνικό μέρισμα» και θεάματα με «απόφαση για το χρέος» σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σε δύο βασικά ζητήματα επικεντρώνεται το κυβερνητικό ενδιαφέρον μετά την ολοκλήρωση στις 5.30 το πρωί του κύκλου της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, για τη β' αξιολόγηση, από τον οποίο προέκυψαν τρία ανοιχτά ζητήματα.

Η κυβέρνηση διαρρέει ότι ο στόχος της για το συνολικό χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει και παραμένει για κλείσιμο της «πολιτικής συμφωνίας» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου με νομοθέτηση των συμφωνημένων στη συνέχεια.

Το δεύτερο είναι να συμφωνήσουν οι δανειστές να διανεμηθεί στην κοινωνία μέσα στο 2016 ως κοινωνικό μέρισμα, το κομμάτι εκείνο της υπέρβασης του πλεονάσματος, το οποίο θεωρείται απολύτως «ασφαλές», αφού έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ενδεχόμενα ρίσκα τα οποία ενδεχομένως θα το επηρεάσουν.

«Το ότι έχουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ υπέρβαση πλεονάσματος δεν σημαίνει ότι μπορούμε να δώσουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέρισμα, μπορεί τελικά να δώσουμε ένα αισθητά μικρότερο κομμάτι, όσο είναι ασφαλές» δήλωσε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα και η επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης θα γίνει εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη, πριν από το Euro Working Group της 28η Νοεμβρίου με κύριο αντικείμενο τα ζητήματα που παρέμειναν ανοιχτά:

1. το εργασιακό, όπου δεν υπάρχει πρόοδος 
2. η αγορά ενέργειας και 
3. τα δημοσιονομικά. 

Στο δημοσιονομικό κενό για το 2018 και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιτεύχθηκε πρόοδος, που επιτρέπει τη συνέχιση της συζήτησης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Στο ίδιο επίπεδο θα εξετασθούν και τα ενεργειακά και τα χρηματοπιστωτικά θέματα, στα οποία έχει επιτευχθεί συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και απομένουν προς διευθέτηση τεχνικές λεπτομέρειες.

Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν είχαν την εξουσιοδότηση να συζητήσουν κάτι διαφορετικό από τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά.

Οι στόχοι της διετίας 2019- 2020 για τα πρωτογενή θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο χρέος.

Τέλος, πρόοδος έχει σημειωθεί στο θέμα της διαδικασίας κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών, το οποίο θα επανακαθοριστεί αργότερα με βάση οδικό χάρτη που θα πρέπει να αποφασιστεί έως τον Μάρτιο 2017 μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως και στην εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ.