Αναστασιάδης: Οι Κύπριοι πληρώνουν τον «πατριωτισμό από καθέδρας επισκεπτών από την Ελλάδα» - Free Sunday
Αναστασιάδης: Οι Κύπριοι πληρώνουν τον «πατριωτισμό από καθέδρας επισκεπτών από την Ελλάδα»

Αναστασιάδης: Οι Κύπριοι πληρώνουν τον «πατριωτισμό από καθέδρας επισκεπτών από την Ελλάδα»

Προπαρασκευαστική διαβούλευση για τη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Κύπρο, έχουν από τις 9 το πρωί, οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.
Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν στις 18:30 το απόγευμα για πρώτη φορά μετά τη 1η Δεκεμβρίου όταν σε δείπνο που παρέθεσε ο ΟΗΕ είχαν αποφασίσει τη συνέχιση των συνομιλιών μετά το «ναυάγιο» στο Μον Πελεράν της Ελβετίας και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού μέχρι τις 9 Ιανουαρίου που θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες στη Γενεύη.
Χθες ο πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας εξέφρασε τη δυσφορία του για «επισκέπτες από την Ελλάδα» και «πατριωτισμό από καθέδρας», που με τις παρεμβάσεις τους δημιουργούν «κόστος που πληρώνουν οι Κύπριοι πολίτες και ιδιαίτερα ο κυπριακός Ελληνισμός»
«Θέλω να παρακαλέσω, όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή. Ο πατριωτισμός από καθέδρας δεν χρειάζεται γιατί έχουμε βιώσει και έχουμε πληρώσει για αυτό τον πατριωτισμό, μέσα από τα συνθήματα που εύηχα ακούγονται. Στο τέλος το κόστος αυτοί που το πληρώνουν δεν είναι οι επισκέπτες εξ Ελλάδος ή οι επισκέπτες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά οι Κύπριοι πολίτες και ιδιαίτερα ο κυπριακός Ελληνισμός. Ας πάψουν να νομίζουν ότι κατέχουν την αλήθεια ή ότι μπορεί να αποσπάσουν εύσημα», είπε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα», με αφορμή την ομιλία που έκανε στο μνημόσυνο του Τάσου Παπαδόπουλου, την περασμένη Κυριακή από τον καθηγητή της Παντείου, Άγγελο Συρίγο.
Στη συνέντευξη ο κ.Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι δεν εννοεί την ελληνική κυβέρνηση και  εξέφρασε τη δυσφορία του για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επικρίνουν τους χειρισμούς του.
«Κάποτε θα ντρέπονται για τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις σε σχέση με το τι πραγματικά έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις», είπε αναφερόμενος στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος υποστηρίζει ότι μετά τη λύση θα υπάρχει πλαφόν 20% στον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που θα μπορούν να αποκτήσουν περιουσία και να διαμείνουν στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.