Απάντηση Κοτζιά στις αιχμές Αναστασιάδη για «επισκέπτες από την Ελλάδα» και «πατριωτισμό από καθέδρας» - Free Sunday
Απάντηση Κοτζιά στις αιχμές Αναστασιάδη για «επισκέπτες από την Ελλάδα» και «πατριωτισμό από καθέδρας»

Απάντηση Κοτζιά στις αιχμές Αναστασιάδη για «επισκέπτες από την Ελλάδα» και «πατριωτισμό από καθέδρας»

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter επέλεξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να απαντήσει στις αιχμές του Προέδρου της Κύπρου για «επισκέπτες από την Ελλάδα» και «πατριωτισμό από καθέδρας».

Ας πάψουν να νομίζουν ότι κατέχουν την αλήθεια ή ότι μπορεί να αποσπάσουν εύσημα», είπε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα», με αφορμή την ομιλία που έκανε στο μνημόσυνο του Τάσου Παπαδόπουλου, την περασμένη Κυριακή από τον καθηγητή της Παντείου, Άγγελο Συρίγο.

«Φασισμός είναι να μου χρεώνονται για κυπριακό, από "πολιτικα βαποράκια", απόψεις εξαιρετικου καθηγητή Ά.Συρίγου, στελέχους+ΓΓ κυβερνήσεων ΝΔ», έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς. 

Από την πλευρά του ο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε σοκαρισμένος από τη διάσταση που πήρε το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε «ιστορίες για αγρίους» και έκανε λόγο για «διαστρέβλωση του λόγου του». 

«Πρώτα βγήκε ότι είμαι υπέρ της προσαρτήσεως, μετά υπέρ της διχοτομήσεως και τώρα βγαίνει ότι είμαι και σύμβουλος του Νίκου Κοτζιά. Με τον οποίο υπενθυμίζω ότι έχω πολύ καλές φιλικές σχέσεις, μου παρουσίασε και το βιβλίο μου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ανήκουμε σε δύο εντελώς διαφορετικούς χώρους, έχω διατελέσει γενικός γραμματέας της προηγούμενης κυβερνήσεως και θα ήταν αστείο να πάω ως σύμβουλος του, δηλαδή τι να πω?», είπε και πρόσθεσε:

«Με θλίβει το κλίμα. Βλέπω να δημιουργείται ένα κλίμα αντίστοιχο της δεκαετίας του '60, τελικά, μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας το οποίο μας οδήγησε στη σημερινή κατοχή της Κύπρου. Μεταξύ του 1963 και 1974 Αθήνα και Λευκωσία δεν συνομιλούσαν. Ο Παπανδρέου κατηγορούσε τη Λευκωσία ότι “άλλα συμφωνούμε άλλα πράττετε”: Μη φτάσουμε σε μία αντίστοιχη κατάσταση τώρα. Μη χωριστούμε, η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, Η Ελλάδα δεν έχει άλλο περιθώριο, η Κύπρος δεν έχει άλλο συμπαραστάτη διπλωματικό εκτός από την Ελλάδα. Μην πάμε σε μία διαπραγμάτευση έτσι».