«Επικριτική» η έκθεση των «θεσμών» προς το EuroWorking Group για τις παροχές Τσίπρα - Free Sunday
«Επικριτική» η έκθεση των «θεσμών» προς το EuroWorking Group για τις παροχές Τσίπρα

«Επικριτική» η έκθεση των «θεσμών» προς το EuroWorking Group για τις παροχές Τσίπρα

Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστεί η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, τα οποία ετέθησαν υπο αμφισβήτηση μετά από τις παροχές Τσίπρα.

Όπως αναφέρεται στην προκαταρκτική εκτίμηση των Θεσμών που υποβλήθηκε χθες στα μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) «τα προταθέντα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο στην διαδικασία όσο και στην ουσία σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις του μνημονίου, ειδικά σε ότι αφορά΄ τις συντάξεις.

Ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το "μαξιλάρι ασφαλείας" σε ότι αφορά το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2017 και το 2018, αν και εγείρουν ρίσκα για τους στόχους, αν αυτά επεκταθούν και στο μέλλον».

«Οι θεσμοί που εμπλέκονται στο πρόγραμμα βοήθειας έχουν εκδώσει μια επικριτική έκθεση αξιολογώντας κατά πόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η Αθήνα είναι συμβατά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της διάσωσης», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ

«Η έκθεση είναι προκαταρκτική και αρκετά επικριτική,  η γερμανική κυβέρνηση θα αξιολογήσει το περιεχόμενο εις βάθος την επόμενη εβδομάδα», προσέθεσε ο εκπρόσωπος.


Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να συρθεί η χώρα σε μία διαπραγμάτευση μέχρι τον Ιούνιο και στο τέλος να υποχρεωθεί η χώρα σε μία ταπεινωτική συμφωνία με σκληρά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ για το 2019-2020, όπως ζητά το ΔΝΤ και με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία, όπως ζητά ο Σόιμπλε.

Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες υποστήριξε ότι είναι αντιδημοκρατικό να ζητείται από μία κυβέρνηση να νομοθετήσει μέτρα για το 2019-2020 ενώ ο κ. Τσακαλώτος απέκλεισε τις εκλογές «αρκεί να μην διεκδικήσει το ΔΝΤ περισσότερες περικοπές από αυτές που έχουν ήδη συμφωνηθεί».