Σόιμπλε: Οι «θεσμοί» λένε ότι οι παροχές Τσίπρα δεν συνάδουν με τους κανόνες - Free Sunday
Σόιμπλε: Οι «θεσμοί» λένε ότι οι παροχές Τσίπρα δεν συνάδουν με τους κανόνες

Σόιμπλε: Οι «θεσμοί» λένε ότι οι παροχές Τσίπρα δεν συνάδουν με τους κανόνες

«Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση της γερμανικής εφημερίδας «Die Zeit» για τις εξαγγελίες Τσίπρα, λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίασης του EuroWorking Group με τηλεδιάσκεψη στις 4 το απόγευμα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχουν ερωτηθεί για την άποψή τους ως προς το αν η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της. Η αρχική απάντηση είναι "όχι". Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η Ευρωζώνη θα διαλυθεί», είπε ο Γερμανός Υπουργός, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της δομής της νομισματικής Ένωσης. 

Το EuroWorking Group (EWG) συνέρχεται για να συζητήσει το ενδεχόμενο να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στη βάση του πορίσματος των θεσμών για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται κρίσιμη για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους καθώς οι αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν εάν οι παροχές που εξήγγειλε μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση είναι συμβατές με το μνημόνιο και εάν θα «ξεπαγώσουν» τα μέτρα για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η έκθεση των θεσμών προς το EWG είναι αυστηρή και επικριτική για την Αθήνα καθώς η τρόικα σημειώνει ότι δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της Αθήνας για το υπερβάλλον πλεόνασμα και θα μπορεί κάποιος να είναι βέβαιος μόνο μετά την επικύρωση των στοιχείων από τη Eurostat, τον Απρίλιο.

Η έκθεση τονίζει ότι η απόφαση ελήφθη μονομερώς, παρά την εκπεφρασμένη ανεπισήμως αντίθεση της τρόικας για χορήγηση βοηθήματος στους συνταξιούχους και σημειώνει ότι τα χρήματα δεν διατίθενται εκεί όπου υπάρχουν οι πιο οξείες ανάγκες.

Δεν είναι βέβαιο ότι το EWG  θα λάβει σήμερα απόφαση για τα μέτρα του χρέους αλλά αν οριστικοποιήσει το «πάγωμα» μέχρι την έκδοση τελικών στοιχείων από τη Eurostat θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα, καθώς θα καθυστερήσει η ένταξη στο QE και θα επιστρέψει η αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές της χώρας. 

Στο όργανο υπάρχουν πολλές απόψεις για το θέμα και κάποιες χώρες, όπως η Γαλλία φέρονται να έχουν δυσαρεστηθεί από την απόφαση που πήρε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να παγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους χωρίς να τους συμβουλευτεί.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε χθες στις Βρυξέλλες ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.