Ο Ερντογάν εκτός κάδρου λύσης για την Κύπρο - Free Sunday
Ο Ερντογάν εκτός κάδρου λύσης για την Κύπρο

Ο Ερντογάν εκτός κάδρου λύσης για την Κύπρο

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση να μεταβεί στη Γενεύη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες για λύση στην Κυπρο, ο πρωθυπουργός.

«Αν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαφανεί πιθανότητα λύσης, τότε θα αναλάβουν οι πρωθυπουργοί», δήλωσε σήμερα ανώνυμη κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διάσκεψη ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί σήμερα καθώς «από την πρώτη στιγμή είχε διευκρινιστεί, ούτως ή άλλως, ότι είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος (open ended).»

Στην Άγκυρα, ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ είπε ότι «σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν και μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αγγλίας, τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ», αποκλείοντας ενδεχόμενο να παραβρεθεί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν ο συνομιλητής του Έλληνα πρωθυπουργού πριν από τη διάσκεψη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος εκπροσωπεί την Αθήνα στη Γενεύη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, για την πρώτη αποτίμηση των επαφών για το Κυπριακό πριν από την έναρξη της κρίσιμης Διάσκεψης.

Αμέσως μετά ο κ.Κοτζιάς συναντήθηκε με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Η ελληνική πλευρά εκφράζει την ικανοποίησή της για την παρουσία στη Γενεύη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.