Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει υπουργός που να μην πέρασε από το μυαλό του η σκέψη της παραίτησης - Free Sunday
Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει υπουργός που να μην πέρασε από το μυαλό του η σκέψη της παραίτησης

Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει υπουργός που να μην πέρασε από το μυαλό του η σκέψη της παραίτησης

Για τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

"Θα ήταν επιπόλαιο να πούμε ότι φτάει το ένα ή το άλλο, ήταν συνδυασμός πολλών καταστάσεων. Όταν μιλάμε για τέτοιες συνθήκες, για τέτοιες ταχύτητες ανέμων και σε ένα τέτοιο δομημένο περιβάλλον όπως έχει φτιαχτεί τις τελευταίες δεκαετίες στο Μάτι, δρόμοι τυφλοί, το μεγαλύτερο κομμάτι του είναι υπό ένταξη στο σχέδιο, όλα αυτά οδηγούν σε τυφλούς δρόμους, δρόμους που οδηγούν σε γκρεμούς ή σε κλεισμένες με μαντρότοιχους εκτάσεις", δήλωσε o υπουργός Εσωτερικών, στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Στραβελάκη.

"Υπήρξε εντολή για εκκένωση για την πάνω πλευρά από την Μαραθώνος, στην περιοχή του Βουτζά, το άκουσα από την κ. Τσούπρα. Έπρεπε να δωθεί η εντολή τμηματικά και αυτό έτυχε να το ακούσω στον θάλαμο επιχειρήσεων διότι προτεραιότητα ήταν οι παιδικές κατασκηνώσεις. Το υπόλοιπο δεν μπορούσε να γίνει προφανώς με διαγγέλματα. Μιλάμε, χωρίς να ξέρω να σας πω αν έγιναν στο πρώτο δεκάλεπτο ή εικοσάλεπτο, μιλάμε για έναν ωφέλιμο χρόνο που μόλις ξεπερνά τη μισή ώρα. Δεν μπορεί κανείς με βεβαιότητα να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει και αλλιώς, αλλά λέω πόσο περιορισμένες ήταν οι δυνατότητες" συμπλήρωσε.

"Δεν μπορώ να έχω εκτίμηση αν μπορούσε στον δεδομένο χρόνο που υπήρχε να έχουμε μια πετυχημένη εκκένωση του συνόλου της περιοχής" υπογράμμισε.

"Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι είχαν μπλοκάρει οι δρόμοι και δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση πυροσβέστες και ΕΚΑΒ" ανέφερε.

"Η πολιτική προστασία έχει μια σειρά σχέδια, τα οποία εφαρμόζει σε ανάλογες περιπτώσεις, μέσα σε αυτά και τα σχέδια εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς. Πόσο επικαιροποιημένα είναι αυτά δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς. Η Πολιτική Προστασία με την Πυροσβεστική δεν είναι στο υπουργείο Εσωτερικών, υπάγονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εδώ βλέπουμε ότι έχουμε με διαφορετική αιτία καταστροφής, αυτό της Μάνδρας και αυτό στο Μάτι, που λέγεται άναρχος σχεδιασμός μιας πόλης" δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.

"Η πρώτη εντολή εκκένωσης δόθηκε και ήμουν αυτήκοος μάρτυρας για τις παιδικές κατασκηνώσεις και μετά δίνονταν τμηματικές εντολές" διευκρίνισε.

"Όταν έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεκάδων νεκρών, όταν έχουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα τόσο μεγάλων απωλειών προφανώς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι όλα πήγαν ρολόι, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες πρέπει να αναζητούμε το παραμικρό περιθώριο να μετριάσουμε τις επιπτώσεις αυτής της τραγωδίας, θα δούμε αν έγινε με αποτελεσματικό ή λιγότερο αποτελεσματικό τρόπο" ανέφερε..

"Θεωρώ ότι η παραίτηση πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή πάνω στο τραπέζι. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει υπουργός που να μην πέρασε από το μυαλό του η σκέψη, που να μην μοιράστηκε αυτή τη σκέψη (σ.σ παραίτησης), αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε άλλες δυνάμεις από διάφορα άλλα κέντρα, οι οποίες με έναν πολιτικό τρόπο προσπαθούν να δημιουργήσουν μια τέτοια κατάσταση που θεωρούν ότι όλα μπορούμε να τα ξεχάσουμε εκτονωνόμενοι σε μία παραίτηση υπουργού. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο μόνο, το ζητούμενο είναι να γίνουν όλα που είπαμε πριν" κατέληξε.