Ο Τσίπρας οριοθετεί το κάδρο της ευθύνης για την τραγωδία στο Μάτι - Free Sunday
Ο Τσίπρας οριοθετεί το κάδρο της ευθύνης για την τραγωδία στο Μάτι

Ο Τσίπρας οριοθετεί το κάδρο της ευθύνης για την τραγωδία στο Μάτι

Στη δράση εμπρηστών, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Ανατολική Αττική απέδωσε η κυβέρνηση την τραγωδία στο Μάτι, από την οποία μέχρι τώρα 83 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και δεκάδες αγνοούνται.

Όπως προκύπτει από την χθεσινή έκτακτη βραδινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν όσοι διαχειρίστηκαν την κρίση της Δευτέρας, δηλαδή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και της Πυροσβεστικής, η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας χαρακτήρισε «ενδεδειγμένη».

Μάλιστα ο κ.Τόσκας έκανε γνωστό ότι έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού, την παραίτηση του για «συνειδησιακούς λόγους» αλλά ο κ.Τσίπρας δεν την δέχτηκε ενώ παρέπεμψε στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα αποκαλύψουν τους εμπρηστές.

«Δεν θα κάναμε κάτι διαφορετικό στη διαχείριση των μέσων και του προσωπικού», δήλωσε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνος Τσουβάλας δήλωσε «περήφανος για τις προσπάθειες που κατέβαλε το προσωπικό της Αστυνομίας».

Η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την άποψη ότι θα μπορούσε να γίνει εκκένωση της περιοχής ενώ σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες ότι η ΕΛ.ΑΣ. έκλεισε τη λεωφόρο Μαραθώνος με συνέπεια να μην μπορούν να απομακρυνθούν από την περιοχή όπου μαινόταν η πυρκαγιά οι κάτοικοι στο Μάτι και στη Ραφήνα, ο αρχηγός του σώματος υποστηριξε η κυκλοφορία διεκόπη για σύντομο χρονικό διάστημα και μόνο για τα οχήματα που κινούνταν προς το μέτωπο της φωτιάς και όχι για όσα απομακρύνονταν από αυτό.

Η αντιπολίτευση

«Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση - με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας - προκαλεί μόνον οργή», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ η οποια ανέφερε ότι «ανίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα, αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ».

Δεν λείπει μόνο η συγγνώμη αλλά αυτό που με απλά λόγια λέει ο λαός μας λείπει λίγη τσίπα, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης:

Αναλυτικά η δήλωση του κ.Χρηστίδη έχει ως εξης:

Ντροπή να αισθάνονται όλοι υπερήφανοι μετά από τόσους θανάτους.

Ντροπή να θεωρούν ότι η επιχείρηση εκκένωσης στο Μάτι -που δεν έγινε ποτέ- ήταν μια καταδικασμένη υπόθεση.

Ντροπή ακόμη και η δήθεν παραίτηση του κ. Τόσκα.

Δεν λείπει μόνο η συγνώμη.

Δεν λείπει η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης.

Λείπει αυτό που με απλά λόγια λέει ο λαός μας.

Λίγη τσίπα.