Ο Τόσκας "αδειάζει" το αφήγημα Τσίπρα για την πυρκαγιά για να μείνει εκτός ευθυνών - Free Sunday
Ο Τόσκας "αδειάζει" το αφήγημα Τσίπρα για την πυρκαγιά για να μείνει εκτός ευθυνών

Ο Τόσκας "αδειάζει" το αφήγημα Τσίπρα για την πυρκαγιά για να μείνει εκτός ευθυνών

Σε πλήρη ανατροπή του κυβερνητικού αφηγήματος για τις πυρκαγιές προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε μία προσπάθεια να αποσείσει απο πάνω τους τις ευθύνες, μία ημέρα μετά από την πρωθυπουργική ανάληψη πολιτικής ευθύνης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ.Τόσκας επιβεβαίωσε ότι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, οι αρχηγοί που ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, δεν γνώριζαν την πραγματική εικόνα ενώ καταλόγισε στον αρχηγό της πυροσβεστικής ότι η πρόταση του για εκκένωση δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά παγκοσμίως και ότι η πυροσβεστική στον σχεδιασμό της, δεν είχε συμπεριλάβει την πρόβλεψη για τα αυθαίρετα που υπήρχαν στο Μάτι,

Ο κ.Τόσκας διαβεβαίωσε ότι η χωρα καλύτερα προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και απέδωσε την ευθύνη στις ακραίες καιρικές συνθήκες και τα αυθαίρετα.

«Είμαστε προετοιμασμένοι. Μας συνέβη τώρα που είμαστε προετοιμασμένοι. Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση και επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια», είπε ο υπουργός, ο οποίος προσέθεσε οτι «δεν είχαμε ποτέ 11 μποφώρ σε χερσαίο χώρο, δυτικούς ανέμους. Υπάρχουν όρια στην υλοποίηση σχεδίων πυρόσβεσης. Ο σχεδιασμός της Πυροσβεστικής δεν περιλαμβάνει και τη δόμηση».

Ο κ.Τόσκας υποστήριξε ότι η Πυροσβεστική που έκρινε τη σοβαρότητα της κατάστασης από τη φωτιά στη Νταού Πεντέλης που κατέληξε στο Μάτι, εξέτρεψε αμέσως τα εναέρια μέσα πλην ενός από την Κινέτα και ζήτησε την εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων.

Ο Υπουργός επικαλέστηκε ότι ότι ο αέρας ήταν τόσο ισχυρός την κρίσιμη ώρα που είχαν κλείσει τα αεροδρόμια στην Ελευσίνα και την Τανάγρα ενώ προσέφερε πλήρη κάλυψη στις αποφάσεις για την διαχείριση της κυκλοφορίας.

«Έφυγαν 15.000 άνθρωποι από το Μάτι», είπε και εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δεν έχει ακουστεί «ευχαριστώ» προς τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς που έδωσαν και δίνουν τη μάχη.
Ο κ.Τόσκας διαβεβαίωσε ότι η εικόνα που δόθηκε στον πρωθυπουργό τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, ήταν σύμφωνη με όσα γνώριζαν πραγματικά οι αρχές, εκείνη την ώρα ενώ είπε ότι ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής είχε ζητήσει να εκκενωθεί η περιοχή αλλά υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο «δεν έχει γίνει παγκοσμίως εκκένωση σε περιοχή με 20.000 ανθρώπους σε μιάμιση ώρα».

Στην ερώτηση αν έγιναν λάθη, ο κ.Τόσκας είπε ότι δεν έγιναν λάθη τακτικής, υποστήριξε ότι η φωτιά δεν μπορούσε επ ουδενί να κρατηθεί και να μην περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Οταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος συνειδησιακα νιώθει ότι έγιναν λάθη, παρά τη μη αποδοχή της παραίτησής του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε ότι ως στρατηγός καμάρωνε τόσα χρόνια που δεν είχε χάσει στρατιώτη και πρόσθεσε: «Πείτα για τα συνειδησιακά σ΄ αυτούς που δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια».