Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδομήσει το σήμα του Λιμεναρχείου ότι ήξεραν για νεκρούς από τις 7 - Free Sunday
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδομήσει το σήμα του Λιμεναρχείου ότι ήξεραν για νεκρούς από τις 7

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδομήσει το σήμα του Λιμεναρχείου ότι ήξεραν για νεκρούς από τις 7

Λίγα λεπτά μετά από τις 7 το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιουλίου, και 4,5 ώρες πριν από τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση γνώριζε επισήμως ότι έξω από το λιμάνι της Ραφήνας και το Ναυτικό Όμιλο στο Μάτι είχαν εντοπιστεί σοροί μετά από τη φονική πυρκαγιά που έκαιγε ακόμη, όπως προκύπτει από σήμα του Λιμενικού, το οποίο εστάλη στις 19:08 και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

Το σήμα που έχει καταγραφεί στο ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας ότι εστάλη στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού.

«Πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής», αναφέρεται στο σήμα.
Σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα, από επόμενο σήμα προκύπτει ότι στις 22:30 της Δευτέρας ενημερώθηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπιρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σταμάτης Ράπτης και ο β΄ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης καθώς την ώρα αυτή έφτασαν στο λιμεναρχείο Ραφήνας.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται, τέλος, ότι στις 5:25 τα ξημερώματα της Τρίτης 24 Ιουνίου είχαν διασωθεί περισσότεροι από 700 πολίτες και είχαν περισυλλεγεί 11 σοροί θυμάτων ενώ στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε ανακοινώσει τον εντοπισμό 20 νεκρών σε Νέο Βουτζά και Μάτι.

Αναφορά του λιμεναρχείου που γράφτηκε την επόμενη ημέρα, είναι το σήμα του Λιμεναρχείου Ραφήνας, Σώματος, απάντησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“To σήμα αναφέρει ως ώρα έναρξης των επιχειρήσεων διάσωσης την 19:08, επιχείρηση η οποία εξελίχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τα ξημερώματα, και όχι, όπως λανθασμένα ερμηνεύτηκε, ως ώρα ανεύρεσης σορών, δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.

Ο κ.Σαντορινιός τονίζει ότι η σχετική αναφορά του λιμεναρχείου περιγράφει όλα τα συμβάντα που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα, καθώς και τα σκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα σκάφη δεν είχαν φθάσει πριν από τις 19:08 το απόγευμα, όταν και ξεκίνησε η περισυλλογή των πληγέντων.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας διευκρινισε ότι το σήμα του λιμενικού σώματος γράφτηκε την Τρίτη στις 24/07 στις 18:30 το απόγευμα, μια μέρα μετά τα γεγονότα, έχοντας πια τη συνολική εικόνα της κατάστασης.

Χθες, ο κ.Τζανακόπουλος διέψευσε ότι το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρύψει την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι και υποστήριξε ότι έκανε την επίσημη ανακοίνωση στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης, μόλις είχε επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

«Την ώρα της έκτακτης σύσκεψης στο συντονιστικό κέντρο δεν είχαμε ούτε διασταυρωμένες ούτε επιβεβαιωμένες πληροφορίες για νεκρούς»., ισχυρίστηκε ο κ.Τζανακόπουλος.

Όμως χθες και πριν την αποκάλυψη του σήματος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αττικής Γιώργος Μαθιόπουλος είχε πει ότι η πρώτη κλήση για νεκρό στο ΕΚΑΒ έγινε στις 8.41 μ.μ. και η σορός παρελήφθη στις 9.50 π.μ.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, στο Σισμανόγλειο ο πρώτος νεκρός διεκομίσθη πριν από τις 11 μ.μ. και συνολικά, το βράδυ της Δευτέρας, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ παρέλαβαν και μετέφεραν στα Σισμανόγλειο, Κέντρο Υγείας Σπάτων και Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» τέσσερις σορούς.

«Το νοσοκομείο ετοίμασε έναν ειδικό χώρο που έχει, προκειμένου να υποδεχθεί πολλούς νεκρούς –πάνω από δέκα– από τις φωτιές στο Μάτι», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας, η οποία διαβεβαιώνει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημερωνόταν συνεχώς από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Σταμάτης Πουλής δήλωσε χθες ότι το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας επικοινώνησε με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ζητώντας μεγάλο αριθμό –αρχικά 40– σάκων περισυλλογής νεκρών στις 11.20 τη νύχτα της Δευτέρας, πριν δηλαδή ξεκινήσει η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, έκανε χθες.

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου επιβεβαίωσε στην «Κ» ότι η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ ζήτησαν από το ΕΚΕΠΥ να συλλέξει τους ειδικούς σάκους.

Μαρτυρίες αστυνομικών και λιμενικών προσδιορίζουν πριν από τις 9 μ.μ. την ανάσυρση νεκρών από ξηρά και θάλασσα νεκρούς από τη φωτιά ενώ άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ενδεικτικά, φέρεται να εντόπισαν το πρώτο απανθρακωμένο πτώμα στις 8.40 μ.μ. μέσα σε αυτοκίνητο στη λεωφόρο Δημοκρατίας και ενημέρωσαν το «100» και το ΕΚΑΒ.

Στην καταγγελία ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Σισμανόγλειο επιχείρησε να αλλάξει την ώρα άφιξης του πρώτου νεκρού από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι προκειμένου να συμπέσει με την ώρα συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου στην οποία μετείχε ο Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα, ο κ.Γιαννακός είπε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου έβαλε ως ώρα παραλαβής του πρώτου νεκρού την 23.55 με απώτερο στόχο να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε μέχρι τότε ότι υπήρχαν νεκροί. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο η πρώτη σωρός έφτασε στο νοσοκομείο περί τις 22.45 το βράδυ. Επρόκειτο για απανθρακωμένο άνδρα που δεν μπορούσε να αναγνωριστεί. Ο δεύτερος νεκρός έφτασε λίγο πριν τα μεσάνυκτα.

Πριν από τα μεσάνυχτα δόθηκε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προφορική εντολή για τη συγκρότηση της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφής, που ενεργοποιείται σε περιστατικά με πάνω από 30 νεκρούς.