Θα κατεδαφίσουμε τα αυθαίρετα, δηλώνει ο Τζανακόπουλος - Free Sunday
Θα κατεδαφίσουμε τα αυθαίρετα, δηλώνει ο Τζανακόπουλος

Θα κατεδαφίσουμε τα αυθαίρετα, δηλώνει ο Τζανακόπουλος

«Η απόφαση του πρωθυπουργού είναι σαφής: Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή παρόμοιας καταστροφής στο μέλλον» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Θα συνεχίσουμε να δείχνουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στα θύματα της πυρκαγιάς. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μείνει κανείς μόνος του. Και θα αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα επιχειρησιακά και πολιτικά όσα έγιναν ή δεν έγιναν χωρίς να επιχειρήσουμε την συγκάλυψη καμίας ευθύνης» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι σχετική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος ολοκληρώνει ένα πλήρες σχέδιο νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές και στον αιγιαλό αλλά και στις οικιστικές πυκνώσεις.

Όπως είπε, το σχέδιο αυτό πρόκειται να παρουσιάσει πιθανότατα αύριο, Τρίτη, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης. «Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής υπάρχει λίστα 2.500 αυθαιρέτων σε δασική έκταση αλλά και 685 αυθαιρέτων στον Αιγιαλό τα οποία σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις των κτηματικών και δασικών υπηρεσιών προσδιορίζονται ως προς κατεδάφιση. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοικήση επιταχύνει τη διαδικασία προτεραιοποίησης της λίστας» σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Επισήμανε μάλιστα ότι πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση είχε πάρει πρωτοβουλίες για να εκκινήσει κατεδαφίσεις στην περιοχή του Μαραθώνα, «οι οποίες λίμναζαν για περίπου 19-20 χρόνια».

Σχετικά με τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη αναφορικά με τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι ο υπουργός είπε πως χρειάζεται, είτε σφραγίδα ιατροδικαστή είτε γιατρού και το δεύτερο σκέλος της δήλωσής του αποσιωπήθηκε. Όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος, οι πληροφορίες έρχονταν από διαφορετικές υπηρεσίες και έπρεπε να διασταυρωθούν και επανέλαβε ότι μόλις υπήρξαν διασταυρωμένες πληροφορίες, ο ίδιος ενημέρωσε, στις 2.30 το βράδυ, ότι υπάρχει επιβεβαιωμένος αριθμός τουλάχιστον 20 νεκρών. Σχολίασε επίσης ότι «υπάρχει μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η κυβέρνηση για απόκρυψη νεκρών» και πρόσθεσε ότι «οι νεκροί ούτε αποκρύβονται ούτε εικάζονται», συμπληρώνοντας ότι για να μπορέσει η κυβέρνηση να ενημερώσει επισήμως τον ελληνικό λαό, θα πρέπει να έχει διασταυρωμένες πληροφορίες.

Ερωτηθείς αν στον καταλογισμό ευθυνών θα συμπεριληφθεί και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η αποτίμηση θα γίνει με νηφαλιότητα και χωρίς καμία προσπάθεια συγκάλυψης και θα ληφθούν όλα τα μέτρα για να αποτιμηθεί αναλυτικά, τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά, η κατάσταση, εξηγώντας ότι αυτό αφορά τα πρόσωπα και τις υπηρεσίες που ανήκουν στην κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει από όλους τους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της αυτοδιοίκησης, να συμβάλουν ώστε να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες και παράλληλα «να μην ψάξουμε και εξιλαστήρια θύματα».

Σχετικά με την εκκένωση της περιοχής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η Πυροσβεστική έκανε τη σχετική εισήγηση, αλλά σύμφωνα με την ίδια, μέσα στον ελάχιστο χρόνο που εξελίχθηκε η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατή η οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων. «Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλογίσουμε ευθύνες στον οποιοδήποτε» είπε και τόνισε ότι σημασία έχει «αποτιμήσουμε ό, τι έγινε και ό, τι δεν έγινε» και να καταλογιστούν και οι σχετικές ευθύνες.