2018: Ένα φιάσκο τον μήνα - Free Sunday
2018: Ένα φιάσκο τον μήνα

2018: Ένα φιάσκο τον μήνα

Με την αφορμή του τέλους της χρονιάς η «Free Sunday» καταγράφει φωτογραφικά τις κυβερνητικές αποτυχίες του 2018 ανά μήνα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Διάλογος χωρίς συνεννόηση με τον αρχιεπίσκοπο

Είναι 16 Ιανουαρίου, πέντε ημέρες πριν από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, και ο πρωθυπουργός βγαίνει χαμογελώντας από τη Μονή Πετράκη, όπου είχε συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο για δεύτερη φορά σε πέντε ημέρες. Λίγο πριν, ο αρχιεπίσκοπος είχε ταχθεί κατά της συμμετοχής στα συλλαλητήρια για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, αλλά η αποδοκιμασία του κατέπεσε όταν η εξέδρα στη Θεσσαλονίκη γέμισε με ράσα. Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο εμφανίστηκαν ρόδινες και φιλικές, αλλά η πρόσδεσή του στον πρωθυπουργό μάλλον τον άφησε απομονωμένο στην Ιερά Σύνοδο, όχι μόνο στο θέμα των συλλαλητηρίων αλλά και στη συμφωνία για την εξαίρεση των ιερέων από το μισθολόγιο, την οποία επίσης δεν μπόρεσε να περάσει. Ο ίδιος μάλιστα αποδίδει την κριτική που δέχεται στο ότι έχει ανοίξει το θέμα της διαδοχής του στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο κ. Ιερώνυμος στις 7 Φεβρουαρίου θα έχει συμπληρώσει 11 χρόνια στην ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος και έναν μήνα αργότερα το 81ο έτος του βίου του.

20180204

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Χάνοντας τον Μίκη Θεοδωράκη

Στις 3 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από το συλλαλητήριο της Αθήνας για το όνομα της Μακεδονίας, μια ομάδα αγνώστων έγραψε συνθήματα έξω από το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είχε προαναγγείλει ότι θα είναι ομιλητής. «Ναι, είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό. Σε όλες του τις μορφές και προπαντός στην πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του. Την αριστερόστροφη. Σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι τρομοκράτες» είπε ο Μίκης ανοίγοντας την ομιλία του, σε μια αποστροφή που ενόχλησε ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ώρα που το συλλαλητήριο ήταν σε έξαρση, οι εισαγγελείς διαφθοράς ετοίμαζαν τη δικογραφία για τη Novartis, την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήριζε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Τέσσερις μήνες αργότερα, η δικογραφία γύριζε από τη Βουλή στους εισαγγελείς, διότι η εξεταστική επιτροπή δεν κατάφερε να στοιχειοθετήσει οτιδήποτε εναντίον των εμπλεκομένων.

20180301

ΜΑΡΤΙΟΣ

Υπουργοί με επίδομα, χωρίς επενδύσεις

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης παραλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας από τον κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν έγινε γνωστό ότι η σύζυγός του, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, είχε καταθέσεις εκατομμυρίων, αλλά έπαιρνε το επίδομα στέγασης.

Μπορεί η αποχώρηση του ζεύγους Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου να έπληξε το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβέρνησης, αλλά ο κ. Δραγασάκης δεν επέφερε καμία ουσιαστική αλλαγή στο θέμα των επενδύσεων, στο οποίο η χώρα εξακολουθεί να υστερεί χαρακτηριστικά. Έφερε όμως στην κυβέρνηση, ως υφυπουργό εργασίας, τον κ. Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος εννέα μήνες αργότερα ανακοινώθηκε ως υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού περίμενε τρεις-τέσσερις μήνες για να βρεθεί ο υποψήφιος που δεν ξέρει να χάνει, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά, δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν βρέθηκε.

20180417 ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Ο πρωθυπουργός ντύθηκε Γιώργος Παπανδρέου

Στις 17 Απριλίου ο πρωθυπουργός «ντύθηκε» Γιώργος Παπανδρέου και πήγε στο Καστελόριζο για να στείλει το αντίστοιχο μήνυμα αισιοδοξίας που είχε στείλει ο κ. Παπανδρέου όταν πριν από 8 χρόνια παρά μία εβδομάδα ανακοίνωνε την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. «Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα, έχουμε αξίες και θα τις υπερασπιστούμε με όποιον τρόπο κι αν χρειαστεί» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Τουρκία, αλλά στο μεταξύ η Τουρκία είχε μετατρέψει τον ισχυρισμό της ότι τα Ίμια είναι σε «γκρίζα ζώνη» σε βεβαιότητα ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, ενώ πριν από λίγο είχε καταφέρει να διώξει το ιταλικό πλοίο που θα έκανε γεωτρήσεις και ο Ερντογάν απευθυνόταν στην Ελλάδα με διατυπώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν προσβλητικές. Οκτώ μήνες αργότερα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απείλησε ότι θα ισοπεδώσει τη βραχονησίδα την οποία θα καταλάμβαναν οι Τούρκοι.

20180519

ΜΑΪΟΣ

Το σύμβολο άδειασε το μέτωπο

«Τώρα, δήμαρχε, βρήκες τον μπελά σου, διότι συμβολοποιείς ένα δημοκρατικό, προοδευτικό μέτωπο μπροστά σε αυτή τη μαυρίλα» είπε ο πρωθυπουργός όταν επισκέφθηκε στις 25 Μαΐου τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, για να του συμπαρασταθεί μετά την επίθεση που είχε δεχτεί στην εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για οργανωμένη συνωμοσία της ακροδεξιάς, στοχοποίησε ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης τον πρώην περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρίξει τον κ. Μπουτάρη στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης είπε ότι θα είναι δήμαρχος μέχρι τα εκατό, ενώ ο κ. Τσίπρας τον Σεπτέμβριο τον διαβεβαίωσε ότι θα σκίσει στις εκλογές. Τέσσερις μήνες αργότερα, ο κ. Μπουτάρης αποφάσισε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, επειδή οι έρευνες έδειχναν ότι δεν βγαίνει, και ο κ. Τσίπρας κατέληξε στην υποψηφιότητα της κ. Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία στο μεταξύ είχε γίνει υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να της εξασφαλίσει στήριξη απ’ οποιοδήποτε άλλο κόμμα.

20180617 ΠΡΕΣΠΑ

ΙΟΥΝΙΟΣ

Ο φίλος Ζόραν τα πήρε όλα

Στις 17 Ιουνίου στις Πρέσπες οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υπέγραφαν, παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα Φεντερίκα Μογκερίνι, τη συμφωνία η οποία θα έδινε τέλος στην εκκρεμότητα των διμερών σχέσεων που ήδη κρατούσε 27 χρόνια. Τρεις μήνες αργότερα, στα Σκόπια απέδιδαν την υπερψήφιση της συμφωνίας σε υπόγειες διεργασίες και εξαγορές αντιπάλων του κ. Ζάεφ, ενώ στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κατηγορούσε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι η προώθηση της συμφωνίας στα Σκόπια είχε χρηματοδοτηθεί με 50 εκατ. ευρώ από τον Τζορτζ Σόρος. Έκτοτε η κυβέρνηση Τσίπρα είναι όμηρος των αλλοπρόσαλλων δηλώσεων του κ. Καμμένου, ο οποίος αλλάζει απόψεις για το πότε θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση έως και δύο φορές την ημέρα, ενώ ο πρωθυπουργός ευτελίζει τις αντιδράσεις του υπουργού του, λέγοντας ότι θα μείνει επειδή δεν έχει πουθενά καλύτερα να πάει.

20180726 ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ

Όλα είχαν γίνει καλά, αλλά τα θύματα έφτασαν τα εκατό

Στις 23 Ιουλίου κι ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επίσκεψη στο Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ξεσπά μια φωτιά στο Μάτι της Αττικής η οποία μέσα σε λίγες ώρες αφήνει πίσω της δεκάδες νεκρούς. Όταν γυρίζει από το Μόσταρ κι ενώ η φωτιά έχει ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο, ο πρωθυπουργός προεδρεύει σε σύσκεψη στην οποία, σαν να μη συμβαίνει τίποτα και σαν να μην ξέρει, συζητά και δίνει εντολές για την αντιμετώπισή της. Τρεις ημέρες αργότερα, σε βραδινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, εν μέσω του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, διαβεβαιώνει ότι η διαχείριση της φωτιάς ήταν η δέουσα και η κυβέρνηση θα επαναλάμβανε τα ίδια σε μια παρόμοια περίπτωση. Τόσο ο κ. Τόσκας όσο και οι αρχηγοί απομακρύνθηκαν το αμέσως επόμενο διάστημα. Το μόνο που έμεινε από τότε είναι η απαγόρευση συμμετοχών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ, επειδή είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι οι αρχηγοί θα απομακρυνθούν. Η δικαστική έρευνα συνεχίζεται.

20180821

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Στα βήματα του Οδυσσέα

Ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος δύσκολους ομηρικούς συμβολισμούς, πήγε στην Ιθάκη για να ανακοινώσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Το σκηνικό θα μπορούσε να είναι καλό και επιτυχημένο, αν στο μεταξύ δεν είχε υπογράψει ο ίδιος δέσμευση της χώρας από τις βουλήσεις των δανειστών για τα επόμενα 39 χρόνια και δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για τα επόμενα 99. Ο κ. Τσίπρας είχε δομήσει ένα ολόκληρο αφήγημα για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, το οποίο οδηγούσε ενδεχομένως και σε κάλπες τον Σεπτέμβριο, αλλά η πυρκαγιά στο Μάτι ακύρωσε τα σενάρια του εκλογικού αιφνιδιασμού. Λίγο αργότερα ακυρώθηκε εκ των πραγμάτων και το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια, το οποίο πλέον είναι αμφίβολο αν το πιστεύει κανείς, ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και ως πρόσκαιρη προεκλογική σημαία.

20180809 ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Διαλύοντας τη Σαλονίκη

Στις 8 Σεπτεμβρίου στην ομιλία του στο Βελλίδειο στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει το πακέτο των παροχών, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα αποτελέσει τον μοχλό για την αλλαγή του κλίματος και την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά, μακεδονικές ενώσεις οργανώνουν ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το όνομα. Υπάρχουν ακραία στοιχεία από τη μια, αλλά και οικογένειες με παιδιά από την άλλη. Η αστυνομία κρατά μακριά τους διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας υπερβολική βία που δεν συνάδει με την ανθρωπογεωγραφία των συγκεντρωμένων. Την επόμενη μέρα η νέα υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Κατερίνα Παπακώστα, αποδίδει τη βία στην ανάγκη να μην υπάρξουν έκτροπα και παρενέργειες. Στο μεταξύ, το κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει διαλυθεί και η έκθεση, αντί για γιορτή, έχει γίνει κατάρα για μαγαζάτορες και κατοίκους.

20181020 ΚΟΤΖΙΑΣ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Πίσω ολοταχώς

Ο υπουργός Εξωτερικών υποβάλλει την παραίτησή του όταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Άμυνας τον κατηγορεί ότι διαχειρίστηκε 50 εκατ. ευρώ για την προώθηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια και δεν τον υπερασπίζεται κανένας υπουργός. Όμως στην τελετή παράδοσης του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών στον πρωθυπουργό, ο οποίος το ανέλαβε, η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθυμη και χαρούμενη, χωρίς σκιές και προβλήματα. Μέχρι τη στιγμή που ο κ. Κοτζιάς προαναγγέλλει ότι είναι ζήτημα ολίγων ημερών η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, καθώς είναι έτοιμα τα προεδρικά διατάγματα. Η αναφορά προκαλεί την άμεση αντίδραση της Τουρκίας, που υπενθυμίζει το casus belli, και την εσπευσμένη αναδίπλωση της Αθήνας, η οποία διαβεβαιώνει ότι είναι δικαίωμά της να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα, όποτε θέλει. Εντός των αμέσως επόμενων ωρών προκύπτει ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν θέλει και ότι ο απερχόμενος υπουργός δεν ήξερε τα μελλοντικά πράγματα.

20181117 ΠΟΡΕΙΑ

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Οι αντιαμερικανοί και τα αμερικανάκια

Στην καθιερωμένη πορεία στη μνήμη του Πολυτεχνείου, η οποία παραδοσιακά πηγαίνει μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, συμμετέχουν και δυο-τρεις υπουργοί, ανάμεσα στους οποίους και ο θεωρούμενος ως κύριος συνομιλητής του πρέσβη Πάιατ, Νίκος Παππάς, και ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία δέχονται προπηλακισμούς και ύβρεις από άλλους διαδηλωτές, αντίδραση που ήταν γνωστή, καθώς είχε συμβεί και το πρωί της ίδιας ημέρας, όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν να καταθέσουν στεφάνι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έναν μήνα αργότερα, ένας από αυτούς που προπηλάκιζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη λέγεται ότι εθεάθη στη δεύτερη σειρά των ακροατών της ομιλίας του πρωθυπουργού για τις Πρέσπες στο Παλέ ντε Σπορ της πόλης. Εκεί ούτε προπηλάκισε ούτε έβρισε κανέναν…

πετσιτης

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Γύρω γύρω όλοι, στη μέση ο Μανώλης

Λίγο πριν από το τέλος του χρόνου έγινε γνωστός ο Μανώλης Πετσίτης ή, όπως ήταν γνωστός, ο «Μανώλης του Παππά», ένας παλιός συμμαθητής του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, που μέχρι το τέλος του 2014 δούλευε ως σερβιτόρος με εισοδήματα χαμηλότερα των 5.000 ευρώ, ενώ από το 2015 και μετά ανέλαβε σύμβουλος επιχειρηματιών οι οποίοι είχαν ανοιχτές εκκρεμότητες με το Δημόσιο και αύξησε τα εισοδήματά του σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο κ. Πετσίτης εξαφανίστηκε από το προσκήνιο και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στην Κύπρο, ενώ ο κ. Παππάς δήλωσε ότι έχει χρόνια να τον δει, αλλά στη Βουλή δεν πήγε για να απαντήσει στη σχετική ερώτηση. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, απέδωσε τις φωτογραφίες του κ. Πετσίτη με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στην επιθυμία του να βγαίνει φωτογραφίες, ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, είπε ότι δεν τον φοβίζουν τα ειδικά δικαστήρια, στα οποία είχαν κάνει σαφή αναφορά οι αντιπρόεδροι της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.