Όρια στην χορήγηση διαβατηρίων σε Ρώσους ολιγάρχες βάζει η ΕΕ στην Κύπρο - Free Sunday
Όρια στην χορήγηση διαβατηρίων σε Ρώσους ολιγάρχες βάζει η ΕΕ στην Κύπρο

Όρια στην χορήγηση διαβατηρίων σε Ρώσους ολιγάρχες βάζει η ΕΕ στην Κύπρο

Ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία θα μελετήσει τη δημιουργία κανόνων πλήρους διαφάνειας για την απόδοση της υπηκοότητας της ΕΕ από κράτη μέλη, έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν που επισκέπτεται την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ.Κατάινεν, η ομάδα συνεστήθη έτσι ώστε να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή απειλές για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού χώρου.Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συγγενείς του οποίου εμπλέκονται από διεθνή μέσα στην διευκόλυνση κυρίως Ρώσων ολιγαρχών να αποκτήσουν κυπριακή υπηκοότητα, έκανε λόγο για άδικη στοχοποίηση της Κύπρου.Ο κ. Κατάινεν, ανέφερε ακόμα: «Γνωρίζω ότι το ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο για ορισμένες χώρες και ότι κάποιες χώρες μπορεί να ανησυχούν που άλλα κράτη μέλη ή η Επιτροπή συζητούν αυτό το θέμα, αλλά, νομίζω ότι ο πραγματισμός είναι ο καλύτερος τρόπος θεώρησης του ζητήματος».

«Όλοι γνωρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν τεράστιες ευκαιρίες. Οποιαδήποτε υπηκοότητα και να έχεις, αν έχεις την υπηκοότητα της ΕΕ, έχεις το δικαίωμα να κάνεις σχεδόν οτιδήποτε επιθυμείς στην Ένωσή μας». Γι αυτό, πρόσθεσε «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι γνωρίζουμε ποιοι είναι άνθρωποι που βρίσκονται εντός της Ένωσης μας».Είπε επίσης ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου η παραχώρηση υπηκοότητας σε κάποιον έχει προκαλέσει κάποια θέματα ασφαλείας, ή έχει ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή ή είχε άλλα αρνητικά επακόλουθα.«Έχουμε συστήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να μελετήσει τη δημιουργία πλήρως διαφανών κανόνων» για να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και ποιος έχει το δικαίωμα να πάρει υπηκοότητα ανέφερε ο κ. Κατάινεν, σύμφωνα με τον οποίο η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ασφάλεια, εμπιστοσύνη ή διαφάνεια και είμαστε όλοι εναντίον της φοροδιαφυγής, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ή των απειλών στην ασφάλεια μας.

 

Η επίσκεψη του κ.Κατάινεν γίνεται μετά την έκθεση της Επιτροπής τη περασμένη εβδομάδα στην οποία καταλογιζόταν σε Κύπρο, Βουλγαρία και Μάλτας «αδιαφανείς διαδικασίες» στην παροχή υπηκοότητας επενδυτές- υπηκόους τρίτων χωρών.