Οι κυβερνητικές εφεδρείες αποκαλύπτουν τον ανύπαρκτο πάγκο Τσίπρα - Free Sunday
Οι κυβερνητικές εφεδρείες αποκαλύπτουν τον ανύπαρκτο πάγκο Τσίπρα

Οι κυβερνητικές εφεδρείες αποκαλύπτουν τον ανύπαρκτο πάγκο Τσίπρα

Περιορισμένες εφεδρείες δείχνει να έχει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως προκύπτει από τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία για μία ακόμη φορά δεν αξιοποιήθηκαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ο πρωθυπουργός δεν δείχνει να εκτιμά ιδιαίτερα, καθώς τα 3/4 της δεν έχουν δει ποτέ υπουργικό θώκο.

Εξαιρουμένου του Γιώργου Κατρούγκαλου, που αναβαθμίστηκε και τυπικά σε υπουργό Εξωτερικών, καθήκοντα τα οποία άτυπα ήδη ασκούσε, από τα πέντε νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα τρία (Χατζηγεωργίου, Μωραΐτης, Τόλκας) δεν προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το ένα, η Σία Αναγνωστοπούλου, επιστρέφει στην κυβέρνηση μετά από απουσία δύο ετών και μόλις ένα είναι καινούργιο μέλος, ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας.

Το πολυθρύλητο άνοιγμά του στην κεντροαριστερά περιορίστηκε σε δύο στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ, τους κ.κ. Θάνο Μωραΐτη και Άγγελο Τόλκα, τα οποία είχαν χρηματίσει υφυπουργοί του Γιώργου Παπανδρέου αλλά δεν δείχνουν να έχουν ιδιαίτερη επιρροή στον χώρο. Μάλιστα, ο κ. Τόλκας δεν έγινε δεκτός από την περιφερειακή συνέλευση του ΚΙΝΑΛ Κεντρικής Μακεδονίας ως υποψήφιος περιφερειάρχης, όπως είχε προταθεί από την ηγεσία του κόμματος.

Η ανάθεση των καθηκόντων του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης στην κυρία Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η οποία είναι εγκαταστημένη στο Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, δείχνει την καχυποψία του Μεγάρου Μαξίμου ως προς το κατά πόσο οποιοδήποτε άλλο στέλεχος θα στρατευόταν τυφλά στην υποστήριξη της υποψηφιότητας της αποχωρούσας από τη θέση, Κατερίνας Νοτοπούλου, στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η επιλογής της κυρίας Αναγνωστοπούλου στη θέση του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αποτελεί αναγνώριση της κομματικότητας που επέδειξε μετά την απομάκρυνσή της από την αντίστοιχη θέση στο υπουργείο Παιδείας, καθώς δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα.

Η ανάθεση των υπουργικών καθηκόντων του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων, Νάσου Ηλιόπουλου, στον νεαρό βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα είναι η τρίτη μετά τους κ.κ. Γιαννακίδη και Αραχωβίτη εισαγωγή νέου αίματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και αποτελεί μήνυμα στα παλιά στελέχη και προαναγγελία της επόμενης ηγετικής ομάδας που σχεδιάζει ο κ. Τσίπρας για την περίοδο μετά τις εκλογές. Άλλωστε ο κ. Μπάρκας ήταν συνήθης και αφοσιωμένος υποστηρικτής της κυβέρνηση στα ΜΜΕ.

Πάντως, η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου είναι αυτή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη. Ο κ. Κόκκαλης διεγράφη από τους ΑΝΕΛ όταν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να εισηγηθεί στη Βουλή τη μείζονα πολιτικά Συμφωνία των Πρεσπών. Στη συνέχεια, όμως, ο κ. Κόκκαλης καταψήφισε τη συμφωνία, χωρίς συνέπειες, προφανώς διότι θα ανακαλούσε την επιστολή με την οποία συμφωνεί εκ των προτέρων με όλα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης και ο κ. Τσίπρας θα έμενε με 150 βουλευτές.