ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη - Free Sunday
ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη

ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη

Τη σημασία που δίνει η ΝΔ στο εκλογικό αποτέλεσμα της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 26 Μαΐου έρχεται να επιβεβαιώσει η επιλογή του προέδρου της ΝΔ να κλείσει την προεκλογική εκστρατεία με μια μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 24 Μαΐου.

H αρχική επιλογή ήταν το Βελλίδειο, αλλά εκεί την ίδια ώρα θα μιλά η Φώφη Γεννηματά, ενώ η δεύτερη εκδοχή που εξετάστηκε ήταν το κλειστό γήπεδο του Ευόσμου, το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο της Θεσσαλονίκης μετά το κλειστό του ΠΑΟΚ, με χωρητικότητα 3.000 θέσεων. Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται 5.000 για να γεμίσει.

Η επιλογή του Ευόσμου απαντούσε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει υψηλά ποσοστά στις λεγόμενες λαϊκές γειτονιές της Θεσσαλονίκης και από την άλλη παρέπεμπε στην πρώτη μεγάλη ομιλία του κ. Μητσοτάκη, τον Απρίλιο του 2015, στο 10ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

Δύο ημέρες αργότερα, με αφορμή αυτό ακριβώς το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει ένα σαφές μήνυμα ότι δεν προτίθεται να ανεχτεί διαδικαστικές παρατυπίες, ακόμη και στο εσωτερικό της παράταξης, αντικαθιστώντας την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, η εκλογή της οποίας στο συνέδριο είχε αμφισβητηθεί.

Ο Εύοσμος, όπου θα γίνει η ομιλία, είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, ο οποίος, αφού πέρασε από την κομμουνιστική περίοδο στις πρώτες εκλογές μετά τη Μεταπολίτευση, βρίσκεται σταθερά από το 1994 με κεντροδεξιές διοικήσεις, αν και ήταν όλες επίσημες κομματικές επιλογές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα είναι ότι στις λαϊκές συνοικίες της Θεσσαλονίκης από το 2015 και μετά δεν κατάφερε να έχει μια αξιόπιστη παρουσία. Η προσπάθεια ενισχύθηκε όταν ανέλαβε το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης η κ. Νοτοπούλου, ήρθε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά, ο οποίος εγκαινίασε δυο-τρεις φορές την τοπική μονάδα υγείας (ΤΟΜΥ) στον Εύοσμο, αλλά δεν έφερε αποτελέσματα, γιατί ήταν κυρίως πελατειακού χαρακτήρα, για να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα της κ. Νοτοπούλου, που τότε έδειχνε ότι θα είναι υποψήφια βουλευτής.

Οι ΤΟΜΥ «προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας –ιδιαίτερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη– και αντιμετωπίζουν διακρίσεις και αδικίες δεκαετιών, πριν ακόμη εκδηλωθεί η κρίση» είχε πει τον Δεκέμβριο του 2017 ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας τη διάκριση κέντρου - περιφέρειας και το αίσθημα αδικίας των κατοίκων των λαϊκών συνοικιών της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Όμως η προσπάθεια δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Από τους τέσσερις δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης (σε σύνολο έξι όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος που αποτελεί την Α΄ Θεσσαλονίκης), δεν υπάρχει κανένας στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τον ίδιο υποψήφιο που είχε στις εκλογές του 2014 και κανένας δήμος στον οποίο να έχει υποψήφιο που να προέρχεται από τις τάξεις του.

Στους τρεις από τους τέσσερις ο υποψήφιος προέρχεται από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ, χωρίς να έχει προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στον τέταρτο ο υποψήφιος έχει αναδείξει οικολογικές ευαισθησίες, χωρίς να συνδέεται πολιτικά με καμία από τις τάσεις των Οικολόγων. Στους άλλους δύο δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, στη Θεσσαλονίκη και την Καλαμαριά, η προσπάθεια από τον ΣΥΡΙΖΑ για υποψήφιο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ έγινε, αλλά δεν πέτυχε. Ας δούμε αυτές τις περιπτώσεις αναλυτικά.

 

Εύοσμος: Ο ΣΥΡΙΖΑ με έναν εκπαιδευτικό απέναντι στην παγιωμένη κεντροδεξιά

Στον Εύοσμο, όπου θα γίνει η συγκέντρωση, ο απερχόμενος δήμαρχος Πέτρος Σούλας είχε κερδίσει τον δήμο στον δεύτερο γύρο ως ανεξάρτητος κεντροδεξιός, έχοντας απέναντί του έναν επίσης ανεξάρτητο κεντροδεξιό, τοπίο το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα επαναληφθεί και φέτος.

Απέναντί του έχει έναν επίσημο υποψήφιο από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον εκπαιδευτικό Νίκο Ζυγά. Από τις επιτυχίες του κ. Ζυγά ήταν η συμπερίληψη στον συνδυασμό του του πρώην δημάρχου, της περιόδου 1995-2002, Στάθη Καϊτετζίδη, ο οποίος είχε εκλεγεί με την πλήρη υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καϊτετζίδης θα επιδιώξει να εκλεγεί με σταυρό προτίμησης. Από το ΚΙΝΑΛ αποδίδουν την επιλογή ενός τμήματος του ΠΑΣΟΚ να συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε προσωπικές διαφοροποιήσεις τοπικού χαρακτήρα.

Στις δημοτικές εκλογές τα καλύτερα ποσοστά εκτός ΝΔ καταγράφηκαν το μακρινό 2002, όταν ο τότε υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 24%. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τον ίδιο υποψήφιο και το 2010 και το 2014, ο οποίος είχε καταφέρει να διπλασιάσει το ποσοστό του και να φτάσει το 7,8%.

 

Νεάπολη-Συκιές: Ο ΣΥΡΙΖΑ με πράσινη εμφάνιση, η κεντροδεξιά ψηφοδέλτιο Ζάχαρη

Ο κ. Καϊτετζίδης δεν είναι ο μόνος πρώην εκ ΠΑΣΟΚ δήμαρχος που κατεβαίνει για να επανεκλεγεί με σταυρό προτίμησης. Στον συνδυασμό που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών, του κ. Λάζαρου Ωραιόπουλου, οι πρώην δήμαρχοι που είναι υποψήφιοι με σταυρό προτίμησης είναι δύο: ο Γρηγόρης Χατζησάββας, τέσσερις φορές δήμαρχος Νεάπολης με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ (1986-2002), και ο Γιάννης Πανόπουλος, πρώην δήμαρχος Συκεών με τη στήριξη του ΣΥΝ το μακρινό 1988 και μέχρι το 1994.

Ο κ. Ωραιόπουλος δεν κρύβει ότι προέρχεται και ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, με τη σημαία του οποίου φωτογραφήθηκε πριν από λίγο καιρό μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, προς υποστήριξή του έχει σπεύσει και η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, καθώς και ο πολιτευτής Νίκος Ξυλούρης.

Η διείσδυση στον χώρο της Αριστεράς δεν έδωσε τα αποτελέσματα που περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2014 οι παρατάξεις των διαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία είχε εκλεγεί η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, που ενώθηκαν υπό τον κ. Ωραιόπουλο είχαν πάρει πάνω 40%, ενώ η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, στην πιο ισχυρή αυτοδιοικητική παρουσία του ΚΙΝΑΛ πανελλαδικά, με επικεφαλής τον κ. Σίμο Δανιηλίδη με έξι θητείες στην πλάτη του, περίπου 45%.

Απέναντί τους θα έχουν τον Ηλία Ζάχαρη, έναν 34χρονο γεωλόγο, με δική του επιχείρηση επαγγελματικά, ο οποίος αποφάσισε να διεκδικήσει έναν παραδοσιακό κεντροαριστερό δήμο, που ποτέ στην ιστορία του δεν είχε δήμαρχο από την κεντροδεξιά.

Ο κ. Ζάχαρης επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να επανασυνδέσει το νήμα της υποψηφιότητάς του με την προηγούμενη φορά που ο χώρος της κεντροδεξιάς είχε κομματικό υποψήφιο, και ήταν το 2002, και κατάφερε να είναι πολιτικά αδιαμφισβήτητος στον χώρο, καθώς είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

 

Δήμος Παύλου Μελά: Ο δεύτερος πασόκος

Ο Δήμος Παύλου Μελά αποτέλεσε ένα από τα στοχευμένα πεδία δράσης του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, αλλά και της κ. Νοτοπούλου ειδικότερα.

Ήρθε ο πρωθυπουργός για την τελετή απόδοσης στον δήμο του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά, την οποία χαρακτήρισε «σημαντική ημέρα δικαίωσης ενός πολυετούς αγώνα». Στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ ο συγκεκριμένος δήμος εθεωρείτο ο πιο φιλικός στην κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο δήμο όλοι οι υποψήφιοι είχαν δηλώσει πλήρως ανεξάρτητοι το 2014, ο εκλεγμένος δήμαρχος, Βασίλης Δεμουρτζίδης, θεωρείται κεντροδεξιάς απόκλισης.

Αλλά ακόμη και σε αυτόν τον δήμο η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές οδηγήθηκε σε υποστήριξη ψηφοδελτίου με επικεφαλής την κ. Σίσσυ Φραγκοπούλου, που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Στο ΚΙΝΑΛ αποδίδουν τις τοπικές διασπάσεις σε προσωπικούς πολιτικούς λόγους και ευελπιστούν ότι οι ψήφοι δεν θα οδηγηθούν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δήμος Αμπελοκήπων: Ο τρίτος πασόκος

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος είναι δήμαρχος από το 2002 και το 2014 κέρδισε την τέταρτη εκλογή του από τον πρώτο γύρο, θα έχει απέναντί του τον ίδιο υποψήφιο που είχε το 2014, τον Γιώργο Κυριλλίδη, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά αυτή τη φορά θα έχει και την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2014 οι δύο παρατάξεις μαζί είχαν πάρει περίπου 24% και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο κ. Κυρίζογλου δεν απειλείται. Άλλωστε, πρόκειται για το πολιτικό στέλεχος το οποίο πέτυχε την πρώτη νίκη της κεντροδεξιάς μετά το 2014, όταν κατάφερε να κερδίσει την προεδρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κόντρα στον Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος ήταν ο αντίπαλος υποψήφιος.

 

Καλαμαριά: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε, το ΠΑΣΟΚ δεν… – Με 37χρονο υποψήφιο η κεντροδεξιά

Η πρώτη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο απερχόμενος δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση δημάρχων από την κεντροαριστερά που κέρδιζαν πάντοτε τον δήμο, από συστάσεώς του. Η διαφοροποίηση σε σχέση με τις άλλες συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο κ. Μπακογλίδης ήταν ισχυρός και απέρριψε τους όρους που του έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέμεινε, παρά το γεγονός ότι η κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούσε συνεργασία μαζί του και προωθούσε την υποψηφιότητα του ιδιοκτήτη φροντιστηρίου Άρη Τεμεκενίδη.

Τελικά, μετά την άρνηση του κ. Μπακογλίδη και την επιμονή Τεμεκενίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στην υποψηφιότητα του νεαρού δικηγόρου Δημήτρη Αρκούδη.

Απέναντι σε αυτά, από τον χώρο της κεντροδεξιάς υπάρχει μόνο ένα ψηφοδέλτιο, με επικεφαλής τον 37χρονο πολιτικό μηχανικό Γιάννη Δαρδαμανέλη, ο οποίος έχει συσπειρώσει τον κομματικό κορμό και ευελπιστεί για ένα καλό αποτέλεσμα, καθώς απέναντί του έχει έναν δήμαρχο με πολλές θητείες και έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αδυνατεί να έχει αξιόπιστη πρόταση.

 

Θεσσαλονίκη: Απογοήτευση «πιο ΠΑΣΟΚ από τους πασόκους»

Η μεγάλη απογοήτευση για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αποτυχία να έχει ως υποψήφιο τον κατά δήλωσή του «πιο πασόκο από τους πασόκους» Γιάννη Μπουτάρη. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για επίσημη στήριξη σε κομματικό στέλεχος, τον Νίκο Ταχιάο, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή της πρώην υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου, στο ψηφοδέλτιο της οποίας υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν πολλά γνωστά στελέχη του κρατικού μηχανισμού της Θεσσαλονίκης, αλλά αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από το κόμμα, καθώς κάποιοι από τους τοπικούς βουλευτές θεωρούν ότι τους δείχνουν την πόρτα της αποστρατείας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η επιλογή του κ. Μητσοτάκη περνά στην πλειοψηφία της κομματικής βάσης, ενώ η κ. Νοτοπούλου κινείται μεταξύ 2ης και 4ης θέσης. Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι οι συνδυασμοί με επικεφαλής υποψηφίους από τον χώρο της κεντροδεξιάς υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσοστό της ΝΔ τόσο στις εθνικές εκλογές του 2015 όσο και στις τωρινές δημοσκοπήσεις. Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο πρώτος στόχος δεν είναι η εκλογή της κ. Νοτοπούλου αλλά η αποτυχία του υποψηφίου του Μητσοτάκη, ο οποίος πιέζεται από τα δεξιά από τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή Γιώργο Ορφανό και στον αστικό κορμό της πόλης από τον πρώην αντιδήμαρχο του Γ. Μπουτάρη και υποψήφιο της ΝΔ στις εκλογές του 2015 Κωνσταντίνο Ζέρβα.

 

Το σενάριο ΠΑΣΟΚ δεν πέρασε στην περιφέρεια

Το σενάριο ΠΑΣΟΚ έπαιξε και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλίες του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, και του υφυπουργού Μάρκου Μπόλαρη. Οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε σε μια δική του εσωτερική επιλογή, τον δημοσιογράφο και πρώην υποψήφιο δήμαρχο Κατερίνης, το 2014, Χρήστο Γιαννούλη.

Σύμφωνα με διαρροές δημοσκοπήσεων, ο κ. Γιαννούλης κινείται γύρω στο 10%, ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Παπαστεργίου, είναι 2 μονάδες παρακάτω, ενώ η νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα από τον πρώτο γύρο δείχνει πολύ πιθανή και εκεί αποδίδεται το γεγονός ότι κανείς δεν μετρά δημοσκοπικά την περιφέρεια.

 

Ευρωεκλογές: Παρελθόν τα ιστορικά χαμηλά του 2014

Πριν από πέντε χρόνια η ΝΔ είχε πάρει στην Α΄ Θεσσαλονίκης ποσοστό λίγο κάτω από 20% (19,87%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν 6 μονάδες επάνω (25,77%). Αυτό σήμαινε πρακτικά 61.000 ψήφους. Ιστορικά ήταν η δεύτερη χειρότερη εκλογική επίδοση της ΝΔ, μετά το 14,8% που είχε πάρει τον Μάιο του 2012. Κάποιοι απέδωσαν το αποτέλεσμα του 2014 στη δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει στους νεοδημοκράτες η σύγκρουση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα στην περιφέρεια και η επιλογή της τότε ηγεσίας του κόμματος να διευκολύνει την επανεκλογή δημάρχων από το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα των κ.κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και Δανιηλίδη στις Συκιές, όπου το ποσοστό της ΝΔ είχε πέσει στο 16%.

Ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2015, στις εθνικές εκλογές, είχε πάρει 25,29% και είχε χάσει με 10 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.