Η κυβέρνηση αρχίζει να παραδέχεται την ύπαρξη Ρασπούτιν - Free Sunday
Η κυβέρνηση αρχίζει να παραδέχεται την ύπαρξη Ρασπούτιν

Η κυβέρνηση αρχίζει να παραδέχεται την ύπαρξη Ρασπούτιν

Με μια έμμεση πλην σαφή παραδοχή ότι ο «Ρασπούτιν» είχε επαφές με στελέχη του δικαστικού χώρου οριοθέτησε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, την πρώτη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης απέναντι στις αποκαλύψεις για το στήσιμο της υπόθεσης Novartis και ενώ την επόμενη Παρασκευή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιάννης Αγγελής, θα καταθέσει στον εισαγγελέα που διενεργεί την έρευνα για την αναφορά του.

Σε μια δισέλιδη συνέντευξη, ο κ. Καλογήρου αποφεύγει να αναφερθεί στις καταγγελίες, τις οποίες εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει, καθώς περιορίζεται να πει ότι «μια απλή έκφραση γνώμης δεν είναι ούτε παρέμβαση ούτε πίεση».

Ο κ. Καλογήρου δεν παίρνει αποστάσεις από την ερμηνεία ότι «οι καταγγελίες Αγγελή κάνουν λόγο για μεγάλο και υπαρκτό σκάνδαλο», ούτε από τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ, στον οποίο καταλογίζει ότι «υιοθετεί επιλεκτικά τα λεγόμενα του αντεισαγγελέα».

Ο υπουργός αποφεύγει να σχολιάσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, στη συνέντευξή του στο Open, όταν ρωτήθηκε αν ξέρει «ποιος είναι ο Ρασπούτιν», απάντησε ότι στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχουν μόνο δύο υπουργοί, δηλαδή ο κ. Καλογήρου και ο αναπληρωτής υπουργός, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης σε όλες τις κυβερνήσεις Τσίπρα, από το 2015.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2015 ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης, τα οποία άσκησε μόλις δύο μήνες, πριν ορκιστεί υφυπουργός Δικαιοσύνης τον Μάιο του 2015, για να αναβαθμιστεί σε υπουργό Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Θάνου που διεξήγαγε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θέση την οποία κατέχει μέχρι και σήμερα.

Η πρώτη φορά που ακούστηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν τον Ιούνιο του 2016, όταν η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη τον κατήγγειλε για διώξεις.

«Δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με την αλήθεια, παρεκτρέπει το περιεχόμενο της αναφοράς και επιχειρεί να το αποδυναμώνει, ενώ με τα όσα είπε για δικαστικά πραξικοπήματα επιβεβαίωσε την άποψή μου» είχε πει η κ. Τσατάνη.

Τότε ήταν η πρώτη φορά που η επικοινωνία του κ. Παπαγγελόπουλου ως υπουργού με δικαστικούς λειτουργούς είχε αποδοθεί στο αίτημα για συμβουλή ή έκφραση γνώμης.

Έκτοτε, άλλη προσωπική αναφορά για παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού δεν υπήρξε.

Την πρώτη εξοικείωση της κοινής γνώμης με τον υπουργό «Ρασπούτιν» έκανε η επικεφαλής της Εισαγγελίας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, στην παραίτησή της, ενώ την ταυτότητα του υπουργού φέρεται, σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, να του αποκάλυψε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Ο κ. Αγγελής στην αναφορά του κάνει λόγο για υπουργό ο οποίος γνωρίζει από μυστικές υπηρεσίες, ενώ την ταύτιση του κ. Παπαγγελόπουλου με τον Ρασπούτιν πρώτος ισχυρίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης την προηγούμενη Πέμπτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος τον Σεπτέμβριο γίνεται 68 ετών, είχε παραιτηθεί από το δικαστικό σώμα για να αναλάβει καθήκοντα πολιτικού προϊσταμένου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τρεις μήνες, το καλοκαίρι του 2009, στην τελευταία κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία έχασε τις εκλογές τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.

Μέχρι στιγμής, ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν έχει σχολιάσει όλα όσα καταγγέλλονται για παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων στη Δικαιοσύνη.

H εφημερίδα «Δημοκρατία», όμως, η οποία συνήθως είναι καλά ενημερωμένη για τις κινήσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, χθες στο πρωτοσέλιδό της υπενθύμισε ότι ο εισαγγελέας Αγγελής ήταν κόκκινο πανί για Βενιζέλο-Σαμαρά για την υπόθεση Novartis, ενώ προχθές, Πέμπτη 13 Ιουνίου, χαρακτήριζε «επικίνδυνο και αμετροεπή» τον κ. Αγγελή, τον οποίο κατηγορούσε ότι «μετατρέπει την υπόθεση Novartis σε προσωπική βεντέτα» και υπενθύμιζε τις βαριές κατηγορίες για τον αντεισαγγελέα από την Τουλουπάκη.

Την προηγουμένη, στις 12 Ιουνίου, αναδείκνυε την έρευνα που είχε διατάξει η κ. Δημητρίου ως «έρευνα για τα κόλπα του Αγγελή».