Το νέο στιλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Free Sunday
Το νέο στιλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, στο Εβραϊκό Μουσείο

Το νέο στιλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ενδιαφέρουσες προσωπικές πολιτικές συμπεριφορές, οι οποίες ενδέχεται να τους ακολουθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της υπουργικής τους θητείας και ενδεχομένως στη συνέχεια του πολιτικού τους βίου, επέδειξαν κάποια από τα μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης της ΝΔ.

 

Ο Βορίδης στο ΚΙΣ

Το πρώτο θέμα ήταν η δημόσια δήλωση που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ο οποίος, μετά την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο, με μια γενναία δήλωση εξέφρασε τη συγνώμη του προς τον εβραϊκό λαό για σχέσεις που είχε στο παρελθόν με αρνητές του Ολοκαυτώματος.

«Η επίσκεψή μου στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σηματοδοτεί και την ανάγκη μου να εκφράσω μια συγνώμη προς τον εβραϊκό λαό, επειδή στο παρελθόν και ο ίδιος προσωπικά καλλιέργησα πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με αρνητές του Ολοκαυτώματος. Θέλω να τονίσω με απόλυτη σαφήνεια ότι θα συμβάλω στην καταπολέμηση του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και των αρνητών του Ολοκαυτώματος» δήλωσε ο κ. Βορίδης.

Είχε προηγηθεί δήλωση του γενικού γραμματέα του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣ), Βίκτωρα Ελιέζερ, ο οποίος είχε πει ότι το ΚΙΣ είχε στείλει συγχαρητήριες επιστολές σε όλους τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης, αλλά όχι στον Μάκη Βορίδη.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την υπουργοποίηση του κ. Βορίδη, καθώς δεν έχει αποκηρύξει τις ναζιστικές ιδέες που είχε» είπε ο κ. Ελιέζερ εκ μέρους του ΚΙΣ, το οποίο, μετά την επίσκεψη, σε ανακοίνωσή του είπε ότι εκτιμά τις εξηγήσεις που έδωσε ο κ. Βορίδης και ελπίζει ότι θα αποδείξει εμπράκτως την ειλικρίνεια της δήλωσής του, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων πολιτικών που δεν δίστασαν να εκφράσουν τη λύπη τους για τις θέσεις που είχαν υιοθετήσει στο παρελθόν.

«Ελπίζουμε ότι αδιάλειπτα και κατηγορηματικά θα υποστηρίζει τον αγώνα κατά της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, που συνιστά, άλλωστε, διαχρονικά, βασικό άξονα της πολιτικής του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη» πρόσθεσε το ΚΙΣ.

 

Έφοδοι Κικίλια σε νοσοκομεία

«Η αγωνία της μέσης ελληνικής οικογένειας σε μια γενική εφημερία ενός δημόσιου νοσοκομείου, ο τρόπος με τον οποίο μια μητέρα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του παιδιού της όταν το φέρνει στο εθνικό σύστημα υγείας και πρέπει να νοσηλευτεί ή προσπαθεί να βρει την υγειά του, για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα, βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής μας και αποτελεί πρώτη στόχευση» είχε πει ο Βασίλης Κικίλιας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Υγείας, δύο ημέρες μετά τις εκλογές, στις 9 Ιουλίου.

Δύο ημέρες μετά, προσπάθησε να το διαπιστώσει ο ίδιος, προσωπικά, καθώς επισκέφθηκε τη νύχτα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», το οποίο βρισκόταν σε κατάσταση γενικής εφημερίας.

Την επόμενη νύχτα, 12 προς 13 Ιουλίου, ακολούθησε η έφοδος του κ. Κικίλια στο Λαϊκό και δύο ημέρες αργότερα ήταν η σειρά του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, το οποίο ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε πάλι σε γενική εφημερία, αλλά ημέρα.

Μία εβδομάδα αργότερα, η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι «λόγω γραφειοκρατίας, από το τέλος του 2018 το νέο υπερσύγχρονο Νοσοκομείο της Χαλκίδας 280 κλινών που ξεκίνησε το έτος 2013 με εγκατεστημένο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό δεν λειτουργεί, επειδή… ξέχασαν να βάλουν μπρος και να ολοκληρώσουν τα συνοδευτικά έργα του νέου νοσοκομείου, όπως δρόμοι, αποχέτευση».

Την ίδια ημέρα ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε τον ΕΟΠΥΥ, όταν διάβασε δημοσιεύματα από τα οποία προέκυπτε ότι ο οργανισμός δεν δικαιολογούσε τα αναλώσιμα για τους εγκαυματίες στο Μάτι, και στη συνέχεια συγκάλεσε το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο για να εγκρίνει τη δαπάνη.

Οι έφοδοι του νέου υπουργού ενέπνευσαν και τον Ανδρέα Πετρουλάκη στην «Καθημερινή», όπου αποτύπωσε τον κ. Κικίλια με μια μπάλα στο χέρι, ως μπασκετμπολίστα, που ήταν κάποτε, να κάνει «αιφνιδιασμό» στο νοσοκομείο.

 

Από τις γάτες του Λαϊκού στις κατσαρίδες του Μηταράκη

Στο Λαϊκό, όπου έκανε «αιφνιδιασμό» ο κ. Κικίλιας, το 2000 ο βουλευτής και καθηγητής Χειρουργικής Θανάσης Γιαννόπουλος είχε καταγγείλει ότι μια γάτα από το ταβάνι της βασικής χειρουργικής αίθουσας είχε προσγειωθεί στο χειρουργικό τραπέζι!

Από τότε δεν είχαν απασχολήσει ζώα την πολιτική επικαιρότητα, μέχρι που ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι βρήκε ένα άδειο γραφείο με δυο φωλιές κατσαρίδες.

Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στο Λαϊκό όσο και στο υπουργείο, έγιναν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, απλώς στο Λαϊκό μπήκε λουκέτο στη χειρουργική αίθουσα μέχρι να γίνει η αποκατάσταση.

Η εισβολή της γάτας είχε αποδοθεί σε κακοτεχνία στο ταβάνι του νοσοκομείου, το οποίο και άνοιξε με το πέρασμα της γάτας, ενώ ο κ. Μηταράκης απέδωσε την κατάσταση στο γεγονός ότι το υπουργείο είχε εγκαταλειφθεί λόγω προεκλογικής περιόδου.

«Κάναμε απολύμανση τώρα και βλέπουμε» δήλωσε ο κ. Μηταράκης, ο οποίος έγινε δέκτης πολλών ειρωνικών σχολίων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον φιλικό στην αντιπολίτευση Τύπο, με το «Documento» μάλιστα να λέει ότι βγήκαν από τις φωλιές τους για να τον υποδεχτούν.

Ήταν μία από τις ελάχιστες επικριτικές για τους προκατόχους τους δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη.

 

Οι απροσδόκητοι έπαινοι του Άδωνη στην Πέτη Πέρκα

Παρά τη γνωστή κατηγορηματική θέση της ΝΔ για κυβερνητικές ευθύνες σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση της επένδυσης στο Ελληνικό, ο αρμόδιος υπουργός είχε καλά λόγια να πει για την κ. Πέτη Πέρκα, η οποία διαχειρίστηκε την επένδυση για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χαίρομαι που βλέπω την κ. Πέρκα, καταβάλατε μεγάλη προσπάθεια για να γίνει. Σας ευχαριστώ. Αυτό που κάνουμε έρχεται σε συνέχεια αυτού που κάνατε. Δεν είχατε το κόμμα σας μαζί σας. Αυτομάτως οι υπηρεσίες τώρα πια βγάζουν απόφαση και προχωράνε όλα γρήγορα. Το Ελληνικό θα ξεκινήσει φέτος, εντός του 2019» είπε ο κ. Γεωργιάδης βλέποντας απέναντί του, στα έδρανα της Βουλής, την κ. Πέρκα, η οποία στις πρόσφατες εκλογές εξελέγη βουλευτής Φλώρινας.

Όμως η κ. Πέρκα, η οποία είναι σύντροφος του πρώην υπουργού και νυν αντιπροέδρου της Βουλής, Δημήτρη Βίτσα, ήταν επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για τη θέση αυτή και μετά την παραίτησή της για να είναι υποψήφια ήταν σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας, κ. Αλέκου Φλαμπουράρη.

Η αναφορά του κ. Γεωργιάδη στο «κόμμα» που δεν είχε μαζί της η κ. Πέρκα αφήνει σοβαρά ερωτήματα αναπάντητα.

Ποιο κόμμα ήταν πιο ισχυρό από το Μέγαρο Μαξίμου στην τετραετία του κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία και ειδικά στο τελευταίο της μέρος, που η κ. Πέρκα ασκούσε τα συγκεκριμένα καθήκοντα;