Συζητήσεις για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος αποκαλύπτει ο Σταϊκούρας - Free Sunday
Συζητήσεις για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος αποκαλύπτει ο Σταϊκούρας

Συζητήσεις για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος αποκαλύπτει ο Σταϊκούρας

Συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ για το 2020, έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθαρίζει ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα κρίνει τις παρεμβάσεις στη φορολογία το 2020 ενώ όσον αφορά το στόχο για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνει ότι ότι οι συνθήκες για να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι έχουν ήδη ωριμάσει.

Ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ο αριθμός των φορολογικών κλιμακίων και οι συντελεστές τους θα προκύψουν μετά τις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους, για το αφορολόγητο όριο τονίζει ότι αυτό θα συνδεθεί με επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές και ξεκαθαρίζει ότι το μόνο μέτρο που έχει αποφασιστεί για το 2020 είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων (κερδών και μερισμάτων).

Για το τρέχον έτος ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, αλλά ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν υπάρχει χώρος για άλλες παρεμβάσεις.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, το υφιστάμενο ύψος του οποίου ανέρχεται σήμερα περίπου στα 3 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι εντάσσεται στους άμεσους σχεδιασμούς του ελληνικού Δημοσίου. Τέλος, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα έξοδο στις αγορές φέτος.