Ελληνοτουρκική κινητικότητα ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη -Ακκιντζί - Free Sunday
Ελληνοτουρκική κινητικότητα ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη -Ακκιντζί

Ελληνοτουρκική κινητικότητα ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη -Ακκιντζί

 

Κινητικότητα επικρατει αναφορικά με το Κυπριακό, ενόψει της άτυπης συνάντησης Αναστασιάδη- Ακκιντζί την Παρασκευή, παρουσία της εκπροσώπου του ΟΗΕ, κυρίας Σπέχαρ.

Στη Λευκωσία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης συγκάλεσε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην προεδρική εξοχική κατοικία, στο Τρόοδος για να τους ενημερώσει για τη προσέγγισή του και να ακούσει και τις δικές τους σκέψεις και εισηγήσεις.

Σε ότι αφορά στους Τουρκοκύπριους, μετά τη δήλωση Ακκιντζί στο ΚΥΠΕ ότι η ατζέντα είναι ανοικτή και οι δύο ηγέτες μπορούν να θέσουν τα θέματα που θέλουν να συζητήσουν με στόχο να ξεκαθαρίσει η εικόνα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών, Κουντρέτ Οζερσάι, προσπαθεί να θέσει βέτο στην διάθεσιμότητα του κ.Ακκιντζί να συζητήσει το θέμα των Βαρωσίων, το οποίο ζήτησε να μη συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά το πολιτικό κλίμα ως έχει σήμερα δεν βοηθά σε κάτι τέτοιο. Διέξοδο, πρόσθεσε, αποτελούσε η πρότασή του για κοινή επιτροπή που απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά, αλλά μπορεί να συζητήσει και άλλες επιλογές, όπως την ιδέα για μορατόριουμ που είχε υποβάλει ο Νίκος Ρολάνδης.

Πρόσκληση στην Αθήνα για “δίκαιο μοίρασμα του πλούτου” στην Κύπρο, απηύθυνε σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος διευκρίνισε ότι η Άγκυρα δεν αποκλείει “κανένα μοντέλο επίλυσης του Κυπριακού” αλλά δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις χωρις προοπτική.

«Στην υφαλοκρηπίδα μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «μετά το γεωτρύπανο Φατίχ, δεν θα επιτρέψουμε καμία δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τούρκος Υπουργός.

«Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα ως εταίρο για όλα τα θέματα της περιοχής στα πλαίσια του Καζάν - Καζάν, δηλαδή του win - win. Ελάτε να εργαστούμε για την ευημερία των λαών μας.

Το μήνυμά μας σε όλους όσους δείχνουν ενδιαφέρον για την περιοχή είναι να συναντηθούν μαζί μας στο επίπεδο συνεργασίας για να κερδίσουν όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ομιλία του «στη διάσκεψη των πρεσβευτών» κατά την οποία παρουσίασε και τον χάρτη που η Τουρκία υποστηρίζει πως εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της η οποία περιλαμβάνει όλη την περιοχή νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου.

«η Ελλάδα επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη δημιουργία Διεύθυνσης Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ονομαστική αναφορά στην Τουρκία, δεν έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών.