Διακίνηση τρομοκρατών προς την Ευρώπη μέσω Αθήνας, αποκαλύπτει το CBS - Free Sunday
Διακίνηση τρομοκρατών προς την Ευρώπη μέσω Αθήνας, αποκαλύπτει το CBS

Διακίνηση τρομοκρατών προς την Ευρώπη μέσω Αθήνας, αποκαλύπτει το CBS

Δίκτυο παράνομης διακίνησης προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς τη Δυτική Ευρώπη, λειτουργεί στην Αθήνα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου «CBS News», το οποίο γυρίστηκε στην Αθήνα και επικαλείται τον Αλράγες, έναν μετανάστη από τη Βόρεια Αφρική, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Αθήνα, με τον οποίο συνομίλησε με κρυφή κάμερα.

 «Από την Αθήνα πηγαίνετε στην Ιταλία, κι όταν φτάνετε στην Ιταλία υπάρχουν εκεί άνθρωποι που θα σας βοηθήσουν για τα πάντα, είναι πολύ εύκολο», λέει ο ίδιος προσθέτοντας ότι οι συνήθεις πελάτες του είναι μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν περίπου 8 χιλιάδες δολάρια ο καθενας.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, «στο κέντρο της Αθήνας, μια περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας είναι γνωστή ως κέντρο εγκληματικής δράσης όπου λειτουργούν συμμορίες λαθρομεταναστών».


«Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν έρθει στην Ελλάδα από τη Μέση Ανατολή, πολλοί κάνουν την επικίνδυνη διαδρομή χρησιμοποιώντας βάρκα. Ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή στη Δυτική Ευρώπη, και ο Αλράγες όπως και άλλοι λαθρέμποροι, τους βοηθούν να φθάσουν εκεί», λέει το CBS.

O Aλράγες ισχυρίστηκε επίσης ότι βοήθησε τρία αδέλφια του διαβόητου τρομοκράτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, αλλά το αμερικανικό δίκτυο, διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει.

Οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν κλεμμένα πιστοποιητικά και ταυτότητες. Η έρευνα του CBS που ξεκίνησε υπό καθεστώς μυστικότητας, διαπίστωσε ότι εκατοντάδες από αυτούς τους εγκληματίες, τα προωθούν προς πώληση στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών διαβατηρίων.

Στη συνέχεια οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν τα κλεμμένα έγγραφα για να περάσουν ανθρώπους από την Αθήνα στην Ισπανία ή την Ιταλία, όπου ισχυρίζονται ότι η ασφάλεια είναι χαλαρή.Από εκεί, μπορούν να ταξιδεύουν οπουδήποτε στη δυτική Ευρώπη χωρίς συνοριακούς ελέγχους», αναφέρει το επίμαχο άρθρο και προσθέτει:«Η ελληνική αστυνομία, που έχει βάλει στο στόχαστρο τους διακινητές ανθρώπων, έχει ήδη προβεί σε συλλήψεις. Αλλά αρκετά μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που πραγματοποίησαν επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, ήρθαν από την Ελλάδα. Υπάρχουν φόβοι ότι εγκληματίες, όπως ο Αλράγες, έχουν ήδη βοηθήσει τρομοκράτες του ISIS να φθάσουν στην Ευρώπη», καταλήγει το αμερικανικό δίκτυο CBS.

 Για ανθρωπιστική καταστροφή προειδοποιούν οι Γιατροί χωρίς σύνορα

Προειδοποίηση για ανθρωπιστική καταστροφή στα «υπερπλήρη καμπ των νησιών του Αιγαίου», απευθύνει μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η εφημερίδα επικαλούμενη «τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων», κάνει λόγο για «παιδιά που τα έχουν δαγκώσει σκορπιοί, αρουραίοι και φίδια», «εκατοντάδες ανθρώπους που υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν ένα μπάνιο», «ελλείψεις σε φαγητό που τείνουν να γίνουν κανονικότητα»

«Τέσσερα χρόνια μετά την μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση της σύγχρονης ιστορίας, υπάρχουν φόβοι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται» γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα η οποία επισημαίνει την αλματώδη αύξηση όσων επιχειρούν το πέρασμα από την Τουρκία κάνοντας λόγο για περισσότερους από 13.000 που έφτασαν στα νησιά τον Ιούλιο-Αύγουστο, οι μισοί, δηλαδή, από όσους μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φτάσει μέχρι στιγμής όλο το 2019.Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, το 1/3 των νεοαφιθχέντων στα νησιά είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. «Συνέβη τόσο γρήγορα που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν προλαβαίνουν» δηλώνει εκπρόσωπος του αθηναϊκού τμήματος του Διεθνή Ερυθρού Σταυρού.

Το επόμενο ερώτημα που θέτουν εκπρόσωποι οργανώσεων είναι «τι θα γίνει τον χειμώνα;» με ΜΚΟ στην Αθήνα, όπως γράφει ο Guardian, «να αποδίδουν την αύξηση στην ηθελημένη χαλαρότητα που δείχνει η τουρκική ακτοφυλακή».Το δημοσίευμα αναφέρει, τέλος, ότι αυτή τη στιγμή στη Μόρια βρίσκονται 10.400 άνθρωποι - όταν ο χώρος σχεδιάστηκε για 3.000 - ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στη Σάμο με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα να τονίζει ότι «έχει επτά φορές περισσότερο κόσμο από τη χωρητικότητά του».