Ψηφίζεται από τη βουλή το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ - Free Sunday
Ψηφίζεται από τη βουλή το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ

Ψηφίζεται από τη βουλή το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ

Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από 1ης Ιανουαρίου 2020, θα χορηγείται στο εξής καθώς σήμερα ψηφίζεται σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο έχει ήδη γίνει δεκτό - κατά πλειοψηφία - από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το επίδομα, το οποίο καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των χιλίων ευρώ η κάθε μία, αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο για τους μέλλοντες γονείς και ταυτοχρόνως σημαντικό βοήθημα κατά την πρώτη περίοδο ανατροφής του παιδιού τους.

Προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος είναι οι εξής:

  • εισόδημα έως 40.000 ευρώ,
  • υποβολή φορολογικής δήλωσης
  • δωδεκαετής διαμονή στη χώρα (για πολίτες τρίτων κρατών)

Το επίδομα γέννησης δεν εμπίπτει σε καμιά κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Η δαπάνη χορήγησης για το 2020 αναμένεται να ανέλθει στα 123 εκατ. ευρώ ενώ για κάθε επόμενο έτος θα ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ περίπου.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου εισάγεται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση των επιδομάτων παιδιού και στέγασης η επαρκής και τεκμηριωμένη φοίτηση του εξαρτώμενου τέκνου κατά την υποχρεωτική εκπαίδευση, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2020-2021.