Η Σαρακοστή ξεκινά με παρέλαση ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική - Free Sunday
Η Σαρακοστή ξεκινά με παρέλαση ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική
Δ. Τζανακόπουλος, Δ. Παπαγγελόπουλος, Ν. Παππάς και Γ. Δραγασάκης, ο οποίος συνέταξε την έκθεση για τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι καταγγελίες για διαφθορά.

Η Σαρακοστή ξεκινά με παρέλαση ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική

Ανεξήγητα αιφνιδιασμένα έδειξαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά το ενδεχόμενο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος να έχει τελέσει αδικήματα ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις Τσίπρα από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έδειξαν να είναι ενημερωμένοι εκ των προτέρων για το περιεχόμενο της κατάθεσης του επιχειρηματία, για την οποία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός είχε κάνει προκαταβολικά δηλώσεις, προσπαθώντας να την απαξιώσει.

Χαρακτηριστική του αιφνιδιασμού ήταν η αμηχανία του κ. Νίκου Παππά, ο οποίος χρειάστηκε ώρες για να επιβεβαιώσει ότι η συνάντηση Μιωνή-Παπαγγελόπουλου, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Μιωνή, έγινε παρουσία του στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε γίνει με δική του πρωτοβουλία, όπως είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός.

Ουσιαστικά, η απόδοση της πρωτοβουλίας για τη συνάντηση στον κ. Παππά ήταν η πρώτη προειδοποιητική βολή του κ. Παπαγγελόπουλου, λίγη ώρα μετά την κατάθεση Μιωνή.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ συνδέουν τη δήλωση του πρώην υπουργού με τη non-paper ενημέρωση βουλευτών του κόμματος στους δημοσιογράφους, στους οποίους περίπου πανηγυρικά επισήμαναν ότι ο επιχειρηματίας στην κατάθεσή του δεν άγγιξε καθόλου ούτε τον κ. Τσίπρα ούτε τον κ. Παππά.

Η διαχείριση προφανώς ενόχλησε τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος αισθάνθηκε ότι αντιμετωπίζεται ήδη περίπου ως «καμένο χαρτί».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δήλωση του δικηγόρου του πρώην αναπληρωτή υπουργού, Δημήτρη Τσοβόλα, ο οποίος προανήγγειλε την αλλαγή στρατηγικής του πελάτη του, μεταφέροντας το επίπεδο αντιπαράθεσης από την προσωπική δίωξη στην πολιτική.

«Επιβεβαιώνεται καθημερινά πως η δίωξη κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου είναι καθαρά, είναι σαφώς πολιτική» δήλωσε ο κ. Τσοβόλας, σε μια ύστατη προσπάθεια να πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει τον πελάτη του, από τον οποίο διακριτικά παίρνει όλο και περισσότερες αποστάσεις.

 

Παππάς υπό πίεση

Λίγο αργότερα, ο κ. Παππάς στη δήλωσή του απέφυγε να αναφερθεί στον κ. Παπαγγελόπουλο, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος είχε πει ότι, για τον ίδιο, «υποθέσεις οι οποίες είχαν οικονομικό αντικείμενο ήταν ένα μέρος του συνόλου το οποίο δεν είχε καμία απολύτως ειδική σημασία».

Όμως τόσο για τον κ. Παπαγγελόπουλο όσο και για τον κ. Παππά ιδιαίτερη σημασία είχε η αποχή του κ. Τσίπρα, ο οποίος είχε δημιουργήσει μείζον θέμα με τους προστατευόμενους μάρτυρες, από κάθε σχολιασμό των καταγγελιών Μιωνή.

Κάποιοι πιο παρατηρητικοί επισημαίνουν ότι στις 26 Φεβρουαρίου δεν αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση Παππά για την κατάθεση Μιωνή και ότι την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου το βίντεο που ανάρτησε ο ίδιος ο κ. Παππάς από την εμφάνισή του στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, όπου έδινε εξηγήσεις για την υπόθεση, έκανε ώρες να αναρτηθεί, ενώ ο κ. Παύλος Πολάκης τις ίδιες μέρες έκανε μια ομιλία στην οποία κατήγγειλε «κίνδυνο για υποβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας» και ο Γιάννης Ραγκούσης ασχολήθηκε μόνο με την ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Παππάς απέφυγε επίσης να σχολιάσει την πρόσκλησή του να καταθέσει στην προκαταρκτική επιτροπή, στην οποία θα προσέλθει την επόμενη Τρίτη, μία ημέρα πριν από τον κ. Τζανακόπουλο και δύο πριν από την εισαγγελέα Διαφθοράς, κ. Ελένη Τουλουπάκη.

Το τελευταίο πολιτικό όπλο που χρησιμοποίησε ο κ. Παππάς ήταν η αναφορά Μιωνή ότι παρόμοια προτροπή διευθέτησης των διαφορών του με τον κ. Φιλιππάκη είχε κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, την κλήση του οποίου σε κατάθεση απέρριψε η Προκαταρκτική, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις και καταγγελίες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η ώρα της Ελένης

Το δεύτερο ζήτημα που έχει να διαχειριστεί η Προκαταρκτική είναι η στάση της εισαγγελέως Διαφθοράς σε δύο θέματα: στην αποστολή προς την επιτροπή όλης της αλληλογραφίας και στην ανταπόκρισή της στην πρόσκληση προς κατάθεση.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα προεξοφλούσαν ότι η κ. Τουλουπάκη θα στείλει την αλληλογραφία σιγά σιγά και σε ιδιωτικές συζητήσεις εξέφραζαν τη δυσφορία τους για το ότι τελικά δεν το έπραξε, αλλά και για την άρνησή της να συνεργαστεί και την κωλυσιεργία ως προς την κατάθεσή της.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει προσέλθει δύο φορές, τη μία ζητώντας προθεσμία 15 ημερών για να προετοιμαστεί και τη δεύτερη επικαλούμενη ότι η κλήτευσή της δεν έγινε 24 ώρες πριν από τη συνεδρίαση, αλλά 22 ώρες και 28 λεπτά, δηλαδή της εστάλη η πρόσκληση στις 11:32 για να καταθέσει την επομένη στις 10:00.

Μέλη της επιτροπής θεωρούσαν βέβαιη την προσέλευση της εισαγγελέως, με αποτέλεσμα η άρνησή της να προκαλέσει δυσφορία ακόμη και σε μέλη προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως ανάμεσα στην αποστολή της κλήτευσης και στην απαντητική επιστολή της εισαγγελέως είχε λάβει χώρα η κατάθεση Μιωνή, στην οποία είχε γίνει αναφορά στην απαγόρευση εξόδου που είχε επιβάλει στον συνέταιρό του, Άγγελο Μεταξά, το 2015 η κ. Τουλουπάκη, ως αρμόδια εισαγγελέας.

Η κ. Τουλουπάκη είχε ασκήσει δίωξη σε βάρος του κ. Μεταξά και είχε ζητήσει τη σύλληψή του για τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για ποσό 10,5 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε σε ελβετικό λογαριασμό του κατηγορούμενου μετά τους ελέγχους της «λίστας Λαγκάρντ», με στοιχεία των καταθετών σε υποκατάστημα της τράπεζας HSBC της Γενεύης.

Όμως στο roadmap της διευθέτησης των διαφορών Μιωνή-Φιλιππάκη, που παρουσίασε στην επιτροπή ο κ. Μιωνής, στις υποχρεώσεις της άλλης πλευράς συμπεριλαμβάνεται η αποδοχή των θέσεων των ελβετικών φορολογικών αρχών και η ολοκλήρωση της υπόθεσης για την οποία ο κ. Μεταξάς αντιμετώπιζε μέχρι και ποινή ισοβίων.

Ουσιαστικά, δηλαδή, έλεγαν νομικοί κύκλοι, η έκδοση του διατάγματος σύλληψης του κ. Μεταξά θα μπορούσε να ενταχθεί στα μέσα πίεσης προς τον κ. Μιωνή και προφανώς από την κ. Τουλουπάκη θα ζητούνταν εξηγήσεις που ίσως δεν ήταν έτοιμη να δώσει.

Εκείνο, ωστόσο, που δεν είναι σαφές ακόμη είναι αν στη διαφαινόμενη αποστασιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από τον κ. Παπαγγελόπουλο η εισαγγελέας Διαφθοράς θα βρεθεί πιο κοντά στο κόμμα ή στον πρώην αναπληρωτή υπουργό. Η πρώτη αποτίμηση των κινήσεών της, πάντως, δείχνει ότι μάλλον είναι πιο κοντά στον κ. Παπαγγελόπουλο.

Άλλωστε, όπως έλεγαν νομικοί κύκλοι, «η Ελένη πάντα δεξιά ήταν, ποτέ δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ».