Η τελευταία μπλόφα: Τσίπρας 2015, Ερντογάν 2020 - Free Sunday
Η τελευταία μπλόφα: Τσίπρας 2015, Ερντογάν 2020

Η τελευταία μπλόφα: Τσίπρας 2015, Ερντογάν 2020

Ο Ερντογάν από προχθές κάνει στην Τουρκία, κάτι που έχουμε βιώσει ξανά το 2015 στην Ελλάδα.
Διευκολύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να περάσουν από την Τουρκία και να πάνε προς την Ευρώπη όπως είχε κάνει το 2015 ο Τσίπρας από την Ελλάδα.
Η ατυχία του είναι ότι ενώ το στοίχημα του Τσίπρα πέτυχε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, το δικό του σήμερα κρίνεται στον Έβρο.
Τότε η καγκελάριος Μέρκελ "έσπασε" όταν ειδε τα συγκεντρωμένα πλήθη, τώρα στον Έβρο, ούτε καν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει να επιτραπεί η είσοδος.
Η διαφορά είναι ότι ο Τσίπρας τότε δεν κινδύνευε, ενώ ο ίδιος σήμερα κινδυνεύει. Η άλλη διαφορά είναι ότι ο Τσίπρας στην αρχή δεν είχε επιφυλακτικές χώρες στην Ευρώπη, ενώ ο Ερντογάν έχει όχι μόνο επιφυλακτικές αλλά αντίθετα, όπως η Αυστρία του Κουρτς που προτίθεται να στείλει βοήθεια στην φύλαξη του Έβρου.
κι επίσης, ο Τσίπρας είχε καταφέρει να παραμυθιάσει έναν λαό ότι διευκολύνοντας τους πρόσφυγες να περνούν, αποδεικνύει την ηθική ανωτερότητα του έστω και χρεώνοντας ένοικο για σκηνές σε χωράφια και ζητώντας πέντε  ευρώ για τη φόρτιση του κινητού ενώ ο Ερντογάν κλείνει το μάτι στον δικό του και ότι θα τους διώξει.
Ουσιαστικά ο φραγμός που έβαλε το 2016 η κεντρική Ευρώπη, τώρα ήλθε ανατολικότερα. Και κυρίως δεν υπάρχει πια ο διάδρομος.
Για την ακρίβεια, για τον Ερντογάν, οι πρόσφυγες είναι ότι ήταν για τον Τσίπρα, η "τελευταία μπλόφα".
Η Ευρώπη ήταν πια προετοιμασμένη να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός ενδεχομένου Grexit,  για τις οποίες δεν ήταν έτοιμη  το 2010 ή το 2011.
Απλώς η ζωή δεν είναι ίδια μετά την μπλόφα...